Sanningen bakom förmodligen förgiftade parfymprover

Virusvarningar som cirkulerar sedan november 2001 hävdar att parfymprover som mottagits i posten har visat sig vara förgiftade och är ansvariga för minst sju personers död. Dessa e-postmeddelanden är falska.

Gift parfym hoax dekonstruerad

Detta har visat sig vara ett otroligt motståndskraftigt rykte. Det uppträdde först i efterdyningarna av den 11 september 2001, terroristattacker, samtidigt som ett utslag av faktiska mjältbrandutskick i USA.

Formuleringen av textmeddelanden och Facebook-inlägg som cirkulerar så sent som i juni 2010 är nästan identisk med den för vidarebefordrade e-postmeddelanden från november 2001. Det var då falskt och det är falskt nu.

Utgångspunkten är omvänd av "The Knockout Perfume", en urban legend som har gjort e-postrundorna sedan 1999. I den berättelsen använde orättfärdiga förmodligen eter-färgad parfym för att slå ut sina offer innan de rånade dem. Det nuvarande ryktet upprepar också "Klingerman Virus" -bluffet där mottagarna varnas för att akta sig för dödliga ämnen i ofarliga utseende paket som kommer i posten.

Dillards parfym av talkpulver

Tidpunkten för det ursprungliga meddelandet antyder en intressant ursprungsteori. I början av november 2001 utfärdade Dillards varuhus ett rikstäckande pressmeddelande som meddelade att dess julkatalog 2001 skulle innehålla parfymprover i form av "ett talkliknande pulver genomsyrat av doften." Företaget sa att det ville att konsumenterna skulle vara medvetna om att pulvret i dessa utskick var helt ofarligt, med tanke på den intensiva publiciteten och rädslan kring senaste miltbrandattacker. Mindre än tre veckor senare utbröt ryktet via e-post, möjligen utlöst av förvirring som härrörde från själva tillkännagivandet, eller genom ankomsten av verkliga parfymprover i människors brevlådor.

Parfym hoax genomsyrar Asien

Den senaste versionen av ryktet kommer till oss via Asien, tipset är ett inledande uttalande som tillskriver sitt ursprung till "Gleneagles Hospital" (eller "Ampang Gleneagles Hospital"). Enligt en rapport från Malay Mail den 9 november 2002 studsade denna variant från Singapore till Kuala Lumpur (var och en är hem för ett Gleneagles sjukhus) och därefter inom några månader. Ett gammalt uttalande på webbplatsen för Gleneagles Medical Center i Kuala Lumpur avvisar meddelandet som ett lur.

Ryktet kom i full cirkel 2009 när Gleneagles-varianten började cirkulera i USA.

Exempel på e-postmeddelanden om giftparfym

Detta delades på Facebook den 6 februari 2014:

Vidarebefordrad e-post den 5 december 2009:

DRINGANDE NYHETER
Nyheter från Ampang Gleneagles Hospital: Viktiga nyheter för att förmedla det! Vänligen spendera en minut och läs vidare ... Nyheter från Gleneagles Hospital (Ampang) URGENT !!!!! från Gleneagles Hospital Limited:
Sju kvinnor har dött efter att ha inhalerat ett gratis parfymprov som skickades till dem. Produkten var giftig. Om du får gratisprover i posten som lotioner, parfymer, blöjor etc., släng dem. Regeringen är rädd för att detta kan vara ytterligare en terroristhandling. De kommer inte att tillkännage det på nyheterna eftersom de inte vill skapa panik eller ge terroristerna nya idéer. Skicka detta till alla dina vänner och familjemedlemmar.
Gleneagles Hospital Limited
Personalavdelning

Källor och vidare läsning

  • "Katalogen kommer att ha prov på parfym." Victoria Advocate, 11 november 2001
  • "E-post som gör anspråk på giftdoft ett bluff." Malay Mail, 9 november 2002
  • "Skicka inte ut bluff-sms - få meddelandet?" Channel NewsAsia, 10 maj 2007
  • "Hoax e-post orsakar panik." Malay Mail, 13 maj 2008
  • "Gleneagles Hospital motbevisar hoaxmeddelanden om giftiga parfymprover." The Star, 5 juli 2013
  • Giftig parfymprov hoax. Gleneagles sjukhus, Kuala Lumpur. 23 november 2016.