2006 Jeep Liberty Limited 4×4 CRD – ny SUV-recension

2006 Jeep Liberty Limited 4X4 CRD (som testades inklusive dieselalternativet) var en av endast två diesel-SUV: er på marknaden 2006. Jeep inkluderar 3 års garanti på 36,000 XNUMX mil med varje Liberty. Kommer våra stränder snart att vara överflödiga i diesel-stadsjeepar? Låt oss köra Liberty CRD och besluta ...

Första anblick

Utifrån är diesel Liberty identisk med bensinversionen, förutom diskret "CRD" -märkning. "CRD" står för "Common Rail Diesel", som beskriver Libertys 4-cylindriga 2.8-liters turbodieselmotor. CRD-system använder högt insprutningstryck för att få in bränsle i förbränningskammaren, vilket resulterar i högre bränsleekonomi och renare brinnande diesel. Systemet är väldigt populärt i Europa och i sin tredje generation har just börjat slå igenom här i USA på grund av utsläppsstandarder.

Liberty är en smart SUV-design. Det ser ut som avkomman till en Jeep Grand Cherokee och en Wrangler, som tar ryggstilar från varenda ände av Jeep-serien för att skapa ett unikt utseende helt och hållet. Den traditionella Jeep-sju-slotgrillen spikar arvet, tillsammans med en platt huva och spårvärd hållning. Mitt testfordon hade fina 16 "x 7" lyxiga aluminiumhjul, som fyllde de stora fenderbrunnarna snyggt. Passform och finish på Liberty var mycket bra hela tiden, med rik färg och täta luckor och sömmar. Det finns lite av en Tonka-leksakskvalitet i Liberty - det är definitivt en söt ute, inte ett skrämmande fordon på något sätt. Det är en mycket civiliserad design, men inte alltför vuxen. Det finns ingen poserkraft i att driva Liberty.

I förarsätet

Du sitter högt uppe i Liberty, med en bra utsikt över vägen framåt. Det skulle vara trevligt om förarsätet var en mer bekväm abborre - det är lite svårt och lårstödet är för kort. Vårt test Liberty hade lädersitsytor, en del av ett "kundföredraget paket" som också inkluderade en premium 6-skiva CD / AM / FM-stereo och Selec-Trac heltid 4WD. Lädret var inte av bästa kvalitet, och resten av sätet var täckt av billigt imiterat läder och tyg.

Liberty's interiör är för det mesta enkelt och praktiskt. På passagerarsidan är det helt enkelt. Instrumentbrädan är mycket enkel, med roterande analoga mätare och stora luftkonditionerings- och värmekontroller. Plast och konstgjorda material på instrumentbrädan och dörrarna är lite ostliknande, inte av högsta kvalitet, särskilt på platser som du måste röra vid och se hela tiden. Om materialen låg på designnivån skulle interiören vara jättebra - som det är, okej.

På grund av den korta platta huven och den höga sittplatsen är siktlinjerna framför Liberty fantastiska, och med det stora växthuset är utsikten överallt inte dålig heller. Med sitt korta överhäng fram och bak är Liberty en bris att parkera i de minsta utrymmena.

På vägen

Common Rail Diesel är ett mycket avancerat system med stor teknisk stamtavla. Min helt grunda analys, baserad på vetenskapen om åsikter, är att det är en dålig tillämpning i Liberty. Inte bara är motorn väldigt hög - du kan inte hålla en konversation som kör runt i staden i Liberty med fönstren uppe - den levererar inte tillräckligt med hästkrafter för att hålla jämna steg med trafiken på motorvägen. Diesels stora designfördel är massor av lågt vridmoment, och Liberty CRD har det - 290 lb-ft vid bara 1800 rpm. Men med en knapp 160 topphästkrafter som kommer vid 3800 rpm har CRD-motorn bara inte vad som krävs för att motivera 4000 lb Liberty på lämpligt sätt. Jag kunde lära mig att leva med diesel om den var oerhört effektiv, men CRD är klassad för att bara leverera 22 mpg stad / 26 mpg motorväg. Det är en förbättring jämfört med Libertys gasdrivna 3.7 liters V6, som får 17 mpg stad / 22 mpg motorväg, men vid en sådan prestationsstraff. Lägg till $ 965-avgiften för dieselmotorn och CRD börjar se ut som ett svårt val.

På den positiva sidan lever Liberty en civiliserad, bekväm åktur i de flesta situationer. Låsningsfria fyrhjulsskivbromsar ger tillräcklig stoppkraft, och Liberty känns kontrollerad och stabil på vägen.

Resans slut

Om du vill ha en kompakt SUV med en dieselmotor är 2006 Jeep Liberty Limited 4X4 CRD ditt enda val. Det är lätt. Den verkliga frågan är om dieselapplikationen är den rätta för Liberty, och vidare, om Liberty är rätt fordon för dina behov. Om du bogserar en släpvagn regelbundet eller om du behöver vridmoment för terrängkörning kan diesel vara det bästa alternativet. Du bör definitivt testa den gasdrivna Liberty, som accelererar bättre och är tystare än diesel. Jag tror att du kommer att hitta bensinmotorns 210 hk och 235 lb-ft vridmoment mer användbart i allmänhet.

Den kompakta SUV-marknaden exploderar med många utmärkta val till mycket konkurrenskraftiga priser. Toyotas RAV4 redesignades för 2006 med fantastiska resultat. Hondas Element är ett häftigt fordon. Ford's Escape, Hyundai's Tucson, Kia's Sportage och Suzukis Grand Vitara är också värda en titt. Åsikterna är delade över Pontiac Torrent - vissa gillar det, andra inte (gå figur).

Européerna ägnar sig åt diesel. Vi misstänker att det kommer att dröja ett tag innan amerikanerna går med i parad. Jeep Liberty CRD kommer inte att leda bandet, värt även om Liberty är som en kompakt SUV. Håll dig vid gasen för nu och lämna diesel till artonhjularna.

Anmärkningar: Jeep avbröt Liberty CRD efter modellåret 2006. Liberty fortsatte att tillverkas med bensinmotorer fram till 2012 (med en makeover för 2008 års modell). Sedan dess har den ersatts av Jeep Cherokee 2014, men det finns inget dieselalternativ ännu. Flera av Liberty-konkurrenterna är också borta: Både Suzuki och Pontiac säljer inte längre bilar i USA, och Honda Element avbröts efter 2014 års modellår.