Hur man blir serietidningsförfattare

De flesta serietidningar är ett lagarbete. Medan vissa serier är skrivna och ritade av samma skapare, är de flesta en kombinerad insats av en författare och en eller flera artister. Författaren till en serietidning berättar historien genom ord, som konstnären sedan förvandlas till bilder. Författaren är teamets visionär och skapar grundvärlden, karaktärerna och handlingen. De producerar de manus som serietidningskonstnärer och kolorister använder för att skapa konsten. Serietidning kräver mycket mer än bara talang, förmågan att arbeta bra i ett team är en nödvändig färdighet.

Skicklighet behövs

En komiker behöver många färdigheter för att lyckas.

 • Bra kommunikationsförmåga: Författaren måste vanligtvis samarbeta med artister och redaktörer för att se till att alla element i serietidningen samlas.
 • Ett visionärt sinne: Även om författaren inte är ansvarig för att skapa seriens konst måste de ha en aning om hur de vill att panelerna ska se ut. Serier är ett visuellt medium, vilket betyder att texten och bilderna måste fungera tillsammans för att seriet ska fungera. Författaren måste ha en uppfattning om vilken typ av bilder varje scen kräver.
 • Starkt grepp om grammatik: Att ha ett starkt grepp om grammatik är ett måste för alla professionella författare. Det finns många onlineverktyg som du kan använda för att kontrollera dina skrifter stavning och grammatik.
 • Flexibel attityd: Saker går inte alltid som du planerar. En redaktör kanske vill att du ska göra något annat än ditt skript och ändra en scen här eller lite dialog där. Att vara flexibel gör att du kan behålla din vision och få din komiska färdig.
 • Professionellt beteende: Saknade tidsfrister på jobbet är aldrig en bra idé och detta gäller särskilt i serietidningsbranschen. Att missa en deadline innebär att dina artister har mindre tid att slutföra jobbet. Att tvinga andra att rusa eller missa sina egna deadlines är aldrig bra för affärer. Du vill undvika att ha rykte om att vara rusad eller flagnande.

Utrustning behövs

Grundutrustning

 • Skrivredskap: Ditt skrivredskap kan vara så enkelt som en penna och ett papper eller så komplicerat som en dator. Använd det som fungerar bäst för dig. Argumentet för penna och papper är ganska enkelt, det är lättillgängligt, bärbart och tar inte tid att starta upp. Författaren Neil Gaiman har skrivit många av sina romaner för hand. Vid någon tidpunkt behöver du en dator för att skriva ditt slutliga utkast, men om du är mer bekväm med en penna, fortsätt använda den.
 • Ordbok: En ordlista av något slag är viktig, att veta hur man stavar ord korrekt kommer bara att öka ditt professionella utseende.
 • Tesaurus: Att ha en ordbok att välja mellan kan vara en stor tillgång. Det kommer att hålla ditt arbete från att låta repetitivt och inaktuellt.

​​Valfri utrustning

 • Idéfil / anteckningsbok: Det kan vara en livräddare att ha ett ställe att förvara dessa blinkar. Ingenting är värre än att ha en bra idé en dag och förlora den nästa dag. Regissören Guillermo Del Toro har alltid en anteckningsbok med sig och fyller den med idéer, bilder och tankar om hans senaste projekt.
 • Webbplats: Att ha en webbplats kan vara en mycket viktig del av författarens karriär. Det kan göra många saker, inklusive att ge fansen möjlighet att ansluta till dig, marknadsföra dina senaste projekt och till och med hålla ditt cv.
 • Böcker: Det har sagts att bra författare också är bra läsare. Att veta hur andra närmar sig skrivhantverket kan ge dig inblick i processen och idéer för att prova något nytt. Läs inte bara serietidningar, läs alla fantastiska skrifter du kan hitta.

Så du vill bli författare?

Om du menar allvar med att vara författare av något slag är det bästa att göra nu att börja skriva. Det kan sammanfattas av Sci-Fi-stor Robert A. Heinlein, "Du måste skriva." Tänk, dröm, föreställ dig och skriv sedan ner det.