Vad är perfekt för en balettdansares kropp?

Även om vem som helst kan lära sig att dansa och balettdansare varierar i kroppsform, storlek och typ, finns det några fysiska egenskaper som gör det lättare att bli en framgångsrik professionell.

Men kom ihåg att det kan ta år för professionella balettdansare att utveckla den specifika smidigheten, formen och styrkan hos deras ben och muskler som är nödvändiga för att hantera de fysiska kraven. Ändå kommer bara en liten andel dansare någonsin att uppfylla de strikta kraven som krävs för att bli en professionell balettdansare.

Profilen för den traditionella, perfekta balettkroppen:

 • Långa, eleganta lemmar
 • Stark, smidig rygg
 • Raka ben, inte böjda eller knäböjda
 • Välvda fötter
 • En proportionell kropp för att hantera aktivitetens påfrestningar
 • Bra deltagande från höfterna
 • Lösa hamstrings
 • Fast muskeltonus
 • Smal ram (så att de är lättare för manliga dansare att lyfta) och en kort till medellång torso
 • Kort (i vissa traditioner är 5-fots-5 avgränsningen) så de verkar inte mycket större än de manliga dansarna när en pointe
 • Snyggt, ganska litet huvud

Även om du inte har den traditionella kroppen att vara professionell balettdansare, kan balett fortfarande vara en extremt givande upplevelse. Det finns också många dansföretag som inte är lika fokuserade på den traditionella balettkroppsformen och mer intresserade av förmågor och talang. Så även om de traditionella egenskaperna kan göra vägen till elitesuccé lättare, är de inte den enda vägen till att göra det.

Den manliga balettkroppen

Den idealiska manliga balettdansaren bör vara större än de kvinnliga dansarna, så att han kan lyfta dem utan att skada sig själv. Av samma anledning föredras manliga dansare att vara starka.

Manliga dansare föredras traditionellt att se magra och starka ut snarare än skrymmande. En kropp med tyngdlyftare tenderar att sakna den flexibilitet som en dansares kropp behöver för att utföra rörelserna.

Precis som med kvinnor kan vilken man som helst lära sig att dansa och många företag blir alltmer mer bekymrade över hur en person dansar snarare än hur de ser ut. Normen fortsätter att sträcka sig och förändras för att bli mer inkluderande.

Ballettkroppens historia

En av de första dansarna som satte en standardkropp som var idealisk för en balettdansare var Marie Camargo på 18-talet. Hon var mycket populär och också ganska kort. Eftersom det är vanligt att dansföretag väljer dansare som i allmänhet har samma storlek, form och höjd för att skapa ett enhetligt utseende på scenen, ledde detta till allt fler korta dansare, och det skulle vara normen under många år framöver.

Förändringar genom åren

Den så kallade idealiska ballerinakroppen har förändrats genom åren och fortsätter att utvecklas. Dagens dansare tenderar att se mer atletiska ut än dansare för omkring 70 år sedan.

Istället för en mjukare form är en muskulös kropp vanligare. Men verkligen, fler människor uppskattar och accepterar dansare av alla typer av olika kroppsformer idag än någonsin tidigare.

Kända balettdansare med utraditionella dansares kroppar

 • Misty Copeland fick höra att hon hade "fel kroppstyp" för att vara en professionell balettdansare. Hon tog upp dansen i slutet av 13 års ålder och är enligt uppgift fem-två och cirka 110 pund, men med en atletisk byggnad.
 • Till och med en av de ursprungliga balettdansarna på 19-talet, Marie Taglioni, märktes som "dåligt proportionerad."
 • Anna Pavlova, en av de viktigaste dansarna i historien, hade böjda fötter och svaga anklar som gjorde dans på pointe så utmanande att hon var tvungen att skapa en specifik sko för att hjälpa henne. Det blev så småningom den moderna pointe-skon.