Regler för att spela fem-korts stud poker

Five-card stud är den ursprungliga formen av poker och går tillbaka till tiden för cowboys och outlaws som sitter och spelar i gamla västra salonger. Det är inte lika populärt som det var under det amerikanska inbördeskriget, men det är fortfarande ett spel värt att lära sig eftersom det är grunden för många andra spel och det är super lätt att lära sig.

Hur man spelar

 1. Varje spelare får ett kort med framsidan nedåt och ett kort uppåt.
 2. Den första insatsen kan komma från ett av två alternativ:
  1. Den första är att en tvångssatsning eller "ta in", där spelaren med det lägsta kortet uppåt måste lägga in ett visst belopp.
  2. Det andra alternativet är att det inte finns någon tvingad satsning och det första valet om du vill satsa eller kontrollera går till spelaren med det högsta kortet uppåt. Om två spelare har samma uppåt-kort (säg att två personer har kungar) får den första medurs från dealern möjlighet att satsa först.
 3. Efter satsningsrundan får varje återstående spelare ytterligare ett kort utdelat uppåt.
 4. Från och med nu visar spelaren med den högsta handen först vad.
 5. Efter varje satsningsrunda får de återstående spelarna ytterligare ett kort uppåt tills varje spelare har fyra kort uppåt. Efter att det fjärde uppåt-kortet delats ut, inträffar en sista satsningsrunda, och sedan avslöjar de återstående spelarna sitt nedåtriktade eller "hålkort" för att avslöja hela pokerhanden med fem kort.
 6. Den högsta handen vinner.

Vad du behöver

 • Två till tio spelare
 • Ett kortlek
 • Spelmarker