Hur kan jag felsöka misslyckad knivslipning?

5

Jag ville skärpa mina knivar, så jag tog en billig whetstone, tittade på en YouTube-video för vägledning och fick jobba. Resultaten är otillfredsställande. Är nästa steg att köpa en bättre whetstone (om det inte finns någon sak att försöka med den billiga jag har) eller att utveckla bättre teknik (utan vilken ingen whetstone gör mig något bra)? Om den senare, vad ska jag göra för att utveckla bättre teknik?

    
uppsättning crmdgn 30.01.2018 00:31

3 svar

8

Ta en markör på din knivkant så att du faktiskt kan se hur du tar bort material från din kniv.

Dessutom behöver du nog få en annan billig sten och suga den i antingen vatten eller olja, beroende på vad stenen kräver. Du vill se till att stenen producerar en pasta för dig, och du vill se till att din sten är platt. Att få bättre stenar hjälper inte riktigt om du använder stenen felaktigt i första hand. Skaffa en enkniv kniv du inte bryr dig om och skärpa sedan kniven tills du utvecklar en burr på ena sidan av kniven. Gör sedan samma sak på knivens andra sida. Då vill du knäppa din kniv på något nyhetsbrev eller på kanten av någon kartong. Den faktiska rörelsen för att knäppa en kniv är densamma som att skärpa den bara att stroppen är mer förlåtande än att skärpa är.

Dessutom vill du se till att du slutar att skärpa din kniv på rätt grit för vad du vill att den ska göra. Jag skärper vanligtvis med sandpapper så jag kan inte riktigt ge dig gritnummer eftersom naturstenar har olika grits än sandpapper och diamantstenar. Den allmänna tumregeln är att starta på ett lägre grit för att ta bort material snabbare och flytta till ett högre grit för att få en mer förfinad kant, sedan sneda till ytterligare raffinerad kant och att städa upp bladet / ta bort gräset.

Om du använder en kockkniv med allmänt ändamål, vill du hålla en jämn vinkel på cirka 20 grader när du skärper en kniv. Markören du målar kanten med hjälper dig att visa var du inte gör det. Det kommer också att visa dig var du tar bort alltför mycket material från bladet och där du inte tar bort tillräckligt med material från bladet.

En sista sak du vill göra är att kontrollera ditt blad för nicks. Om ditt blad har nicks i kanten så måste du ta bort material tills du tar bort nicket i ditt blad. Det kan vara problemet du kör i. rikta bladkanten mot en ljuskälla ovanför dig. Om du ser någon reflektion så är din kniv inte skarp där.

Slutligen, lägg inte dina knivar i diskbänken, diskmaskinen eller lådan. Dessa miljöer är alla hemska för dina knivkanter. Du är garanterad att slita dina knivar väsentligt om du gör något av dessa saker.

Låt mig veta om något fortfarande inte är meningslöst för dig och jag kommer att förklara det. Jag vet för mycket om knivar.

    
svaret ges 30.01.2018 01:04
5

Billiga, hårda stenar har igensättning / glasproblem, vilket gör skärpningsbeteendet oregelbundet och oförutsägbart. Att använda dem med olja som avsedd är rörigt och misslyckande att applicera tillräckligt med olja kan låta dem täppa nästan permanent och svårt att reparera.

Billiga, mjuka vattenstensar (t.ex. den ökända kungen) kommer att skrapa sig snabbare än täppning kan förekomma, men de har en tendens till maträtt och behöver underhåll. De är dock alltid fixerbara. De är bra nybörjare, eftersom de jobbar konsekvent och på ett tillförlitligt sätt.

Hårdare vattenstensar har mindre diskningsproblem, men är också svårare att fixa när de har rätt och de kan täppa till (men repareras).

Markörtricket som nämns i andra inlägg är bra råd - var medveten om att någon markör lätt kan avlägsnas genom svavel / slam även om ingen stenkontakt äger rum och att vissa markörer kan avfärda kolstål och / eller vara halvt permanent svår att ta bort, kräver hårda lösningsmedel (färg tunnare, aceton ...).

Den enda aspekten som ofta förklaras vid skärpning av videor (förmodligen för att vissa människor får det instinktivt rätt, eller råkar använda knivstål som gör det enkelt) är borttagning av burr. Ingen av de allmänt nämnda teknikerna kommer alltid att fungera på varje stål och vinkel som möjligt, det är absolut nödvändigt att prova i stället för att anta att borren har tagits bort på ett tillfredsställande sätt.

Råd om "konsekvent vinkel" är ofta missförstådd som "alltid sikta på en V-formad kant med en skarp axel" - vilket inte alltid är bäst. Att hålla en stadig vinkel är givetvis viktig när det gäller att forma den faktiska toppen - men det finns olika möjliga former för avfasningen, var och en med sina fördelar och nackdelar. Undvik stora (flera millimeter) V bevels (såvida vi inte pratar en stor, avsiktlig sekundärflik som kireba på en traditionell japansk kniv). En enkelvinkel, stor V-kant som en primär kant är ofta ett tecken på att din kniv har blivit tjock och wedgy från för mycket skärpning. Omvändning av denna effekt är möjlig men utom räckhåll här.

Det kan också hjälpa till att stropa (på papper (tidning, inte sandpapper!), läder, trä ... platta, inte hängande strop) efter skärpning, eftersom din kant fortfarande kan vara något feljusterad fräsch från stenarna - dock , det finns ett kontinuum mellan en lätt felaktig tunt kant (OK om så önskas) och en så kallad trådkanten / foliekant (kant är i grunden en stående burr / har blivit ihålig på en mikroskopisk nivå. För tunn och instabil. inte bra).

    
svaret ges 30.01.2018 13:04
0

Det finns ingen brist på råd på denna sida om hur man får den perfekta kniven. Jag kan och använder olika stenar och diamantslipare för köks- och andra knivar. Men för att få en hemkocks dagliga kniv från trubbig till användbar är det mycket arbete på en sten, och om du inte är en kock eller knivnörder, kommer du förmodligen att släcka den tills den är ganska trubbig. Du kan också missbruka dina knivar. Åtminstone när jag lägger min i diskmaskinen kan de inte röra varandra eller något annat metall.

Så i praktiken är en arbetsbesparande enhet en bra idé. Du kan få en mycket acceptabel kant med hjälp av en idiot verktyg. Jag har en anysharp , till exempel. Detta har en fast vinkel som är lämplig för många men inte alla knivar. Detta kommer också att omforma ett blad efter ett botched försök att skärpa, vid vilken tidpunkt du kan gå direkt till en fin sten.

    
svaret ges 30.01.2018 17:08