Does en trollkarls kända bidragsförmån på varje rulle?

16

Vi är en ny grupp som spelar DnD 5e. Tre av oss har ingen tidigare erfarenhet (och jag är en av dem, spelade aldrig tidigare versioner), medan två av oss har lite erfarenhet av andra utgåvor.

Jag är DMing Rise of Tiamat och jag kämpar verkligen med att ge spelarna någon form av utmaning. Vi har en Paladin med Sentinel och en Halberd, nästan stoppar allt i sina spår när de attackerar, en trollkarl med Fireball (han kanske har hittat en stavningsbok), Minor Illusion och Tiny Hut stavningen (som verkligen stämmer överallt överraskningar jag har på lager för natten), en Druid som inte gör mycket och en Rogue som dog sista sessionen på grund av PVP (han fick möjlighet att offra en spelare av en ond fontän som spöde blod, han tog det - och det betalade inte i slutet).

Bara lite kontext.

Min fråga är här: vår trollkarl är på grund av hans bekanta (en råtta som han har på insidan av sin kappa) ständigt kasta fördel på alla sina D20-rullar. Jag sa att jag inte kommer att tillåta detta i framtida sessioner eftersom de välbekanta behoven och initiativet, och också på något sätt måste förvirra eller göra vad som helst med mobben för att ge fördel.

Han hävdar dock att den förtrogen ger honom en fördel på alla skicklighetskontroller också, in och ut ur strid. Är detta enligt reglerna?

    
uppsättning DMEric 06.10.2015 15:07

5 svar

46

Inte exakt. Reglerna för att arbeta tillsammans för att ge fördel är följande:

A character can only provide help if the task is one that he or she could attempt alone. For example, trying to open a lock requires proficiency with thieves’ tools, so a character who lacks that proficiency can’t help another character in that task. Moreover, a character can help only when two or more individuals working together would actually be productive. Some tasks, such as threading a needle, are no easier with help.

Med andra ord kan hans bekanta bara hjälpa honom om uppgiften är en som

a) Den bekanta kan utföra sig själv och

b) Uppgiften är en där den bekantes hjälp verkligen skulle hjälpa karaktären att fullfölja uppgiften.

Det är självklart att bestämma om en given uppgift uppfyller dessa krav. Men du borde inte bara låta honom dra fördel av varje check automatiskt.

    
svaret ges 06.10.2015 15:14
9

Utmanar spelaren för att ge en förklaring till hur den välbekanta faktiskt tillhandahåller hjälpen.

Om en spelare gav mig en förklaring som "roten löper upp ork och biter honom i öronloben och distraherar honom" då skulle jag ge fördel. God berättelse bör belönas. Om en spelare sa "Jag vet inte, det gör bara" då skulle jag inte bevilja det. Om råttan inte gör något förutom att gömma sig i trollkarlens klädsel så skulle jag verkligen inte ge någon fördel.

Samma för "råttan sticks sin lilla näsa inuti gapet mellan flaggstensarna så att det kan se fällningsmekanismen och hjälpa mig att avväpna det".

Jag skulle också göra det bekanta ett mål någon gång. Inte hela tiden, för det skulle vara meningsfullt.

Det finns vissa situationer där en råtta bara inte kunde hjälpa till, till exempel kunskap och tillverkningsrullar. En råtta kan inte hjälpa dig att söka i ett bibliotek för kunskap om Evil Cult. En råtta kan inte hjälpa en träskärare eller stenmason (förutom kanske genom att hämta verktyg men jag tror inte att det är tillräckligt för att ge fördel).

Spelaren försöker använda den bekanta stavningen (en nivå 1-spår) från en spelbalans-synvinkel för att få kontinuerlig fördel. Det finns andra 1: a nivåer och cantrips som ger fördel en gång enbart . Hitta välbekanta bör ha en liknande kraft.

    
svaret ges 06.10.2015 23:56
6

(redigerad för att göra ett mer komplett svar, även om dessa var ganska mycket redan nämnt ovan)

Observera, när det gäller ett välbekant tillhandahållande av Attack Action-assistans under kamp - enligt Wizards / D & D Sage Advice Monthly, september 2016, behöver den bekant inte attackera men måste hålla sig i 5 fot av varelsen du vill attackera och distrahera den. Det fungerar också som en allierad varelse för dem som har smyga attack förmågor. Att bo i närheten av fiendens varelse kan dock vara mycket skadligt för familjarnas hälsa - se not på slutet om bekant död.

Som nämnts ovan kan en bekant också hjälpa till med någon åtgärd som den faktiskt kan göra kompetent själv. Till exempel kan en katt som är bekant gå före en sniglande trollkarl som indikerar för honom en väg som går igenom området med minst störning (smyg); eller en korps kan hålla koll på en trollkarlar som ökar chansen att han märker något (uppfattning), men att korpen inte kan hjälpa till med utökad undervattensgrottdykning (friidrott), eller skulle katten ge ytterligare information när man försökte minns om klanvakterna, mannen i din extrema ungdom, hade blåa ögon eller gröna (tjek, kanske historia om han var hjälte eller någonting), och en fisk (quipper) gör det inte möjligt för dig att skala en vägg / välja ett lås / kvinna bättre ... om du inte är mycket, väldigt fantasifull och det är en speciell fisk. I båda situationer måste det spelas mycket bra av spelaren och skulle bara hända ibland ... om någonsin.

Slutligen, en ytterligare åt sidan för att hjälpa till med en spelare som överdriven utnyttjar en förmåga: Jag skulle vilja tillägga att om den bekanta är "ute" på det primära materialplanet hela tiden, är det möjligt att "döda" det (speciellt om det hänger i närheten av fienden), vid vilken tidpunkt det är förbjudet tills stavningen är gjuten igen till kostnaden för 10 guldkolor / rökelse / örter över en kort vila. Detta kan bli dyrt för tecken på låg nivå och de kan vara svåra att hitta. Det är också irriterande för övre nivåer, eftersom trollkarlen måste vänta till en kort vila tills de kan utföra 1 timmes ritual igen, för att inte tala om att andra partimedlemmar ständigt har trollkarlen beg för korta vilar och vänta sedan på att trollkarlen ska kasta för en timme ... ganska snart kommer hans parti att sortera ut honom om det händer ofta. Om trollkarlen sedan håller den bekanta gömda fackdimensionen (som han kommer att göra om du dödar det nog), tar det en hel åtgärd att kalla det fram, vid vilken tidpunkt skicklighetskontrollen kan vara möjlig. Tillsammans med att begränsa den bekanta att hjälpa till med bara lagliga och intuitiva åtgärder, bör detta snabbt sätta kibosh på sina missförhållanden om auto-fördelar.

Det här är inte att säga att han inte borde dra nytta av hans bekanta, han borde definitivt, men du kommer att hitta, när ett tecken över missbrukar någonting, gör DM det bekvämt att göra det svårare att dra av. Så småningom lär spelare sig att använda diskretion och värdet av det blir mer kortfattat, minnesvärt och roligt.

    
svaret ges 09.01.2017 06:32
2

En uggla kan ge Advantage / Hjälp under en flyby i strid

Idén att använda uglan har att göra med feints / distraction för att ge fördel på en attack .

You feint, distract the target, or in some other way team up to make your ally’s attack more effective. If your ally attacks the target before your next turn, the first attack roll is made with advantage. (Basic Rules, p. 75)

Den uggla som är bekant har en förmåga som heter flyby som gör att den kan röra sig inom räckhåll (5 ') och de flyttar sig utan att dra en möjlighet att anfalla. Det kan därmed distrahera / hjälpa under en kamprunda, eller rundor om den överlever, och har en bra chans att överleva eftersom ingen OA kommer när den flyger ut.

Flyby. The owl doesn’t provoke opportunity attacks when it flies out of an enemy’s reach. Basic Rules, p. 147

För andra hjälp / Samarbete -situationer, som beror på om ugglan kan hjälpa till med en viss uppgift.

A character can only provide help if the task is one that he or she could attempt alone.

Uppfattning på natten medan du håller klockan? Visst.
Bryter ner en dörr? Nej

    
svaret ges 02.02.2019 20:37
1
Sorcerers får möjlighet att Twin Spell, en fri Mage Armor, extra HP, eller förmågan att slumpmässigt TPK hela din nivå 1-parti eftersom det vilda överskottsbordet är BS.

Trollkarlar får familjer. Till skillnad från tidigare utgåvor där förlorade dina bekanta var så hemskt att de blev förvandlade till rena RP-verktyg, är trollkarlar i 5e avsedda att använda sina familjer och inte oroa sig för mycket om de dör.

Familjärerna kräver en hel del DM-utrymme att hantera på lämpligt sätt. Vid sin mest grundläggande, ger en välbekant bidrag fördel på en attack, en gång per tur, mot en fiende inom 5 meter av trollkarlen. Detta är inte OP, det här är den enklaste, grundläggande sak som alla bekanta kan och ska göra. IMO en DM ska normalt inte gå ut ur deras sätt att döda en välbekant bara bevilja fördel en gång per tur, men du gör det.

Om trollkarlen hade det goda förnuftet att välja en uggla bekant, ger de fördel en gång per tur, till en attackrulle, mot någon fiende, till någon allierad, och de håller sig trygga samtidigt som de gör det. Ugglan är otvivelaktigt den mest mekaniskt starka bekant. Var inte salt, bara springa med den.

Så användbar som ugglan är i många situationer, det är här där förnuftig DMing kommer in. En uggla som flyger genom en fängelsehålan bör locka upp någon uppmärksamhet, oavsett om det är stealthstatistik. En råtta ska kunna smyga sig genom praktiskt taget alla stadsmiljöer och många fängelsehålor, utan att ens behöva rulla. En ravn bör kunna vidarebefordra meddelanden med sin mimicry. En spindel eller ödla borde vara en absolut chef på scouting fängelsehålor. Hawken kan bära mer än någon annan bekant på grund av dess styrka. Du kan mjölka en giftig orm för doser av gift mellan äventyr. Varje bekant har olika styrkor, ingen enda form vinner i alla situationer.

När det gäller förmågaskontroller blir det definitivt dicey. Familjer tenderar att vara små, och det begränsar verkligen vad de kan göra. Å andra sidan går kreativiteten en lång väg. Deras lilla storlek betyder att nästan alla som är bekant borde kunna hjälpa till med Perception eller Investigation. Prestanda är nästan en given om du gör en scen-show. Att peka ögonen på någon som griper dig kan ge fördel om en Athletics eller Acrobatics kontroll för att fly. Deras extraplana natur kan låta dem hjälpa till med Arcana, Nature eller Religion kontroller (infernal, fey eller himmelsk natur). En katt, råtta eller uggla kan troligen hjälpa till med Stealth. Många av dem kan hjälpa till med överlevnad. Och så vidare.

Eller du kan helt enkelt styra allt detta och inte låta dem hjälpa till med förmågaskontroller eftersom det är en smärta i rumpan och / eller för kraftfull. Uppriktigt sagt hanteras inte begreppet Familiars som självständiga varelser verkligen eller hanteras mycket väl av 5: e reglerna, och de gjorde det med avsikt. Du är DM, du bestämmer vad de kan göra.

    
svaret ges 25.10.2017 10:00