Varför använder inte duellister någonsin tekniken att stänga av sin lightsaber under en kamp?

33

Sedan min tidiga barndom har jag undrat över svaret på en fråga om Star Wars:

Varför, när de kämpar med lightabers, använder de dem för att parera attacker snarare än att stänga lightsaberen av tillfälligt?

Det verkar som att de skulle kunna använda detta för att obalansera motståndaren (som förväntar sig att ta kontakt) och sedan aktivera sin lightsaber när motståndarens huvud ligger över handtaget.

    
uppsättning jayarjo 22.11.2013 08:44

9 svar

40

I själva verket har det här tekniken använts i det utvidgade universet, se Tràkata . När det gäller filmerna finns det också en viss variation hur lång tid det tar att lampabäraren tänds helt. Ibland tog det ganska lång tid och man kan tänka sig att denna försening skulle vara en allvarlig nackdel eftersom det ger motståndaren ganska lång tid att reagera.

    
svaret ges 22.11.2013 09:33
54

Jag är en medeltida svärdskampinstruktör och har vunnit ett par turneringar, så ha en annan inblick än människor som förmodligen känner till filmerna bättre men om du är intresserad:

Svärd (eller lightsaber) slagsmål sällan siktar mot din motståndares svärd. Om någon siktar på ditt svärd attackerar du bara med ditt svärd, deras svärd flyger oförskämt genom luften där ditt svärd var när ditt svärd träffar dem. Det är som om du har nävarna upp och jag svänger en stans i dina nävar, bara genom att slå mig tillbaka du har gjort mig saknad medan jag blir whacked på näsan.

Men när du kämpar med film finns det olika sätt att du kan förfalska kampen, och en av dem är att rikta sig mot dina motståndares vapen, eftersom det ser lite mer spektakulärt ut och du får energiska (och rimligt säkra) konflikter som kameran kan svänga fram och spåra dig båda (jag har tränat folk för scenkamp och du kan se många av min grupp i Gladiator i början).

I stridsscenerna kan det verka som att stänga sabern och låta motståndaren missa vara en giltig taktik, men det här är bara effekten av den biografiska showen så att den ser bättre ut. Det är snarare som att fråga varför någon inte bara rör sig snabbare när alla är i slowmotion: -)

Om de kämpade "för riktigt" skulle den taktik du beskriver beskriva troligen vara ganska effektiv.

    
svaret ges 22.11.2013 14:22
15

För att du samtidigt skulle träffas av din motståndares blad som du bara släppte förbi ditt försvar?

Dessutom kan du tydligt se att det tar lite tid att slå på en ljus sabel - inte mycket, men definitivt för mycket för att stänga av och på igen inom en enda sväng.

    
svaret ges 22.11.2013 09:05
11

Det här är faktiskt en erkänd saberteknik, som beskrivs i Jedi-sökvägen: En handbok för krafterna ) som 'Trakata' eller Passera bladet

Varfördetinteanvändsvanligareärsvaretattdetärenriskabel(ochmycketavancerad)tekniksomverkarbenägenattmisslyckas.

StarWars Wookiepedia-sidan på Trakàta beskriver ett antal tillfällen där den har använts. Observera att alla exempel är från icke-kanon källor som EU-romaner och serier:

Members of the New Jedi Order known to employ this technique include Jedi Master Mara Jade Skywalker. Jedi Master Corran Horn used a variant of this technique during the Yuuzhan Vong War, one notable occurrence being while he was battling Shedao Shai on Ithor. During the battle, Horn and Shai were locked in combat, and Horn deactivated his lightsaber, then reignited it into Shedao Shai, killing the temporary Supreme Commander.

During her duel with Ben Skywalker, Sith apprentice Tahiri Veila used this technique to great effect. Skywalker forced her lightsaber aside, so Tahiri switched her lightsaber off and on so fast Skywalker barely had time to react, allowing her to extend the blade to where his throat had been just moments before

    
svaret ges 09.12.2014 16:43
3

Glöm inte att det tydligt står (i Phantom Menace om jag minns rätt) att Jedi-reflexerna kommer att kunna förutsäga sin motståndare och reagera i förtid. Om du försökte ett lick så här mot en annan Jedi så skulle de på förhand veta att den kommer och kan använda den för att antingen fortfarande parry / dodge eller döda dig medan du själv inte kunde blockera.

    
svaret ges 24.02.2014 21:03
3

Det finns några mycket bra svar här, men ingen av dem tar upp det faktum att en sådan taktik skulle falla under kategorin bedrag, vilket är ett Sith-vapen, inte Jedi. Att bestraffa sådan taktik i strid är sålunda rynket av ordern.

Detta hindrar dock inte Jedi från att använda denna eller en liknande teknik när den pressas. Mitt favorit exempel på ett drag längs dessa linjer är från filmfilmer från SWTOR. I en kamp är en Jedi mot två sith. Jedi använder singelblå ljus saber i ena handen och en dubbel i sin andra hand. Han börjar med att ha båda knivarna på den dubbelbladiga sabern aktiva utöver det enda bladet i sin andra hand, men byter senare en av de två knivarna på den dubbla sabern. Då medan en motståndare var bakom honom pekade han den avaktiverade änden på fienden och aktiverade den, vilket impaled sith.

                             

Kom också ihåg att ljuskedjorna inte har någon vikt i bladet, så motsatt som ett tungt svärd, svänger bladet och förväntar sig kontakt, men bara träffande luft kanske inte har den effekt du beskriver.

    
svaret ges 21.08.2015 22:06
1

Om du låser saber med din motståndare och sedan stänger av, var tror du att motståndarens blad kommer att gå?

Svaret är "in i dig".

Du kan undvika, parry eller bli slagen.

    
svaret ges 05.05.2016 01:25
0

Lightsabers har stor gyroskopisk effekt, vilket gör dem svåra att hantera och kräver stor kraftupplevelse. Att koppla dem på och av skulle försvåra gyroskopisk vridning och göra det extremt svårt att hantera.

    
svaret ges 09.12.2014 19:24
-2

Referens: länk

Filosofiskt involverade Tràkata praktisk kamp och bedrägeri, snarare än enstaka beslutsamhet eller oändligt tålamod. Det användes sällan av Sith, eftersom Siths kraft kom från passion snarare än praktiskt, och det användes inte heller av Jedi, på grund av sin ovillighet att lita på bedrägeri. Den senare kan emellertid ha använt denna teknik ibland, och deras syfte är oftast att utöva större inflytande över kraften.

Sith använder inte detta eftersom det bryter mot momentet, eftersom det mesta av sin kraft / styrka kommer från ilska.

Jedi tycker inte om det här eftersom det anses olämpligt.

    
svaret ges 27.04.2015 04:09