Do svenska / danska myndigheterna utfärdar Schengen turistvisum vid Öresundsbron?

3

Jag är en nyzeelander som bor i Tyskland och kommer snart att resa till Danmark. Mitt problem är att min nuvarande arbetsvisum kommer att gå ut före min resa. Även om det här inte är något problem att komma in från Danmark (afaik), kommer jag att gifta mig i Danmark, vilket kräver minst en turistvisum.

Är det möjligt att ta tåget till Sverige och tillbaka och få Schengen-turistvisum vid någon tidpunkt?

Om någon har någon förstahands erfarenhet med detta, skulle det vara bra!

Obs! Som en NZ-medborgare är jag berättigad till viseringsfri resa inom Europa. Om jag flyger till Danmark utanför Schengen skulle jag kunna få visumet på flygplatsen utan problem. Jag har en fråga om huruvida detta är möjligt vid bron.

    
uppsättning Freddie Bow 29.12.2016 19:58

3 svar

9

För gränsändamål fungerar Schengenområdet som ett enda land, så flygningar mellan dem är effektivt inhemska. Vid resa över land har kontroller mellan medlemsstaterna, men inte normen, blivit vanligare senast, men under dessa kommer inga frimärken eller viseringar att utfärdas.

Även vid den faktiska Schengengränsen utfärdas visum endast vid ankomst i mycket begränsade fall, för brådskande och nödvändiga skäl, i max 15 dagar

I could get the visa at the airport without any Problems

Nej, en poststämpel är inte ett visum, oerhört viktigt. Du skulle gå in i visumfri.

Om du ska bosätta sig i Danmark måste du få en ny visering för längre vistelser vid den danska ambassaden före ditt tyska arbetstillstånd upphör och få ett danskt uppehållstillstånd vid ankomst.

Om du bara kommer till Danmark för att gifta sig innan du går tillbaka till Nya Zeeland, kan du göra det visumfritt, eftersom du kan stanna kvar i Schengenområdet i 90 dagar från och med den dag då ditt tyska arbetstillstånd upphör.

Om du åker tillbaka till Tyskland (för att arbeta utöver ditt nuvarande tillstånds utgångsdatum) måste du förnya ditt nuvarande tillstånd innan du går till Danmark eller Sverige.

    
svaret ges 30.12.2016 02:22
3

Jag tror att du missförstår en viktig punkt om Schengen som är fri att resa över gränserna - i den utsträckning att det enda som säger att du passerar en gräns är ett tecken som säger "Välkommen till Schengenlandet X". Med tanke på att du reser med tåg, då finns det inget sådant tecken. Du inser att du passerar gränsen genom det språk som ledarna använder för första gången, genom ett anmärkningsvärt landmärke (flod, hav, pass) eller genom att märka att järnvägsspåren ser annorlunda ut (t.ex. danska järnvägar har i allmänhet rostiga kedjemaster).

När du tar ett tåg från Sverige till Danmark eller vice versa märker du bara att du passerar en gräns eftersom du flyger över havet. Vid normala tider finns inga passkontroller, inga invandringsbåtar, inget inget. Du går enkelt på ett tåg på Kastrup (eller vid något tidigare stopp i Köpenhamn) och går ut igen i Hyllie (eller senare stopp i Sverige). Detta skiljer sig inte från en tågresa Köpenhamn-Odense.

Nu med det stora antalet invandrare i slutet av 2015 har gränskontroller tillfälligt återinförts. (Jag är fullt medveten om att "tillfälligt" låter konstigt med tanke på att det redan är 2017.) Dessa kontroller är dock följande:

  • På den sista stationen i Danmark verifierar personalen från tågföretagen snabbt dina dokument som du har en giltig visering eller som annars är berättigade att komma in i Sverige. Om du inte gör det, låter de dig inte gå ombord för att de inte följer sina villkor för transport.

  • Vid första stoppet i Sverige (Hyllie) styr svensk invandringspolisen tåget och kontrollerar igen att alla har ett giltigt dokument. Inga viseringar utfärdas, inget är stämplat.

Därför finns det inget nej sätt att förvärva en sådan frimärke eller något genom att komma in i Sverige från Danmark med tåg. Faktum är att du kanske kommer i trubbel där om de ser att du överstiger ditt visum - det skulle resultera i ganska motsatt effekt så långt jag skulle gissa.

Om du vill få ett sådant stämpel / visum (om de till och med utfärdas till dig vid ankomsten, vilket jag starkt inte tror) genom att flyga till Danmark, måste du se till att du faktiskt kom från utanför Schengenområdet (t.ex. Storbritannien, Balkan, Ryssland, utomlands) annars kommer du inte att gå in i någon invandringsstyrning.

    
svaret ges 30.12.2016 01:40
2

Vad du brukar få när du passerar en Schengens yttre gräns som en New Zealand-medborgare är inte visum utan en poststämpel. Det är viktigt att notera skillnaden för att förstå din situation. Schengen visum kan endast utfärdas vid gränsen under mycket begränsade omständigheter (t.ex. familjemedlemmar till EU-medborgare som inte kunde ansöka om en i förväg). Men som New Zealand-medborgare behöver du inte och kan inte få en Schengenvisum.

Under ett regelbundet besök kan du helt enkelt komma in i området utan visum i upp till 90 dagar och skulle få en frimärke som dokumenterar dagen för inresa. Din situation är lite mer komplicerad eftersom du för närvarande håller på uppehållstillstånd och 90-dagars viseringsfri vistelse bara skulle börja i slutet av detta tillstånd. Det är helt fint i de flesta fall men det betyder att du inte kommer att få en frimärke med det datumet och vissa länder insisterar tydligen på att folk får en sådan frimärke. Det enda sättet att göra är att lämna och återinföra Schengenområdet, till exempel genom en kort resa till Storbritannien.

Jag vet inte att att få en frimärke skulle verkligen behövas för att stanna efter ditt uppehållstillstånd, men i den utsträckning det skulle vara, då bara vistas i Tyskland eller in i Danmark kan teoretiskt vara problematiskt också eftersom du skulle också göra det enligt samma visumfria besökarstatus. Dessutom, om du verkligen behöver visum för att gifta sig, då är en Schengenvisum inte tillräckligt (och du kan inte få en igen).

I praktiken innebär allt detta att:

  • Du kanske bara är bra, kontrollera med de danska myndigheterna innan du gör något dyrt.
  • Om du behöver en inträdesstämpel för att starta en viseringsfri vistelse, måste du resa till Storbritannien, Kroatien, Turkiet, etc. innan ditt uppehållstillstånd upphör. Det finns inget scenario där du kan få lov att stanna kvar i Tyskland och besöka Danmark utan att implicit använda den statusen redan, så i princip är din avsikt att gifta sig inte riktigt någon skillnad. Och du kan inte få sådana frimärken vid gränsen till Sverige.
  • Om du verkligen behöver visum, skulle det innebära att den vanliga viseringsfria besökarstatusen inte räcker för att gifta sig och att en rundresa till Storbritannien inte skulle hjälpa till. Vad du skulle behöva är något annat än ett Schengenuniformvisum (något danskt äktenskapsvisum?) Och kan nästan säkert inte erhållas vid gränsen, vare sig den svenska gränsen eller en extern gräns som flygplatsen i Köpenhamn.
svaret ges 30.12.2016 07:49