Vad var namnen på de färgade bultstavningarna av gamla D & D?

18

Jag kommer ihåg att höra från människor som spelade gamla D & D om en grupp av stava som var effektiva för att förstöra vad de var riktade till. Jag tror att de kallades något som svart bult, grön bult och blå bult, och de var ganska mycket DMs-verktyget för att skrämma spelarna ... Eller de episka spelarnas verktyg för att skrämma GM. Vet någon vad jag tar om?

    
uppsättning Chelsea Kelsey 25.06.2017 09:57

4 svar

31

Det mest sannolika ursprunget för dessa är ett manglat konto av Prismatic Spray stavning. Det skapar en lång smal fläkt av sju skiftande strålar av färg, röd genom violett. Du rullar en d8 för att ta reda på vilken färg som har påverkat ett tecken, på en 8, rulla två gånger och kombinera. Den gröna strålen kräver att du sparar vs. gift eller dö; den blå för att spara vs. petrification eller vändas till sten.

Stavningen är ganska dödlig mot låga tecken som kan förväntas misslyckas med att spara kastar ofta. Det saknar stopp mot makten mot karaktärer som är konkurrenskraftiga mot den 14: e nivå Illusionisten du behöver kasta den, som kan förväntas göra sina sparande kastar det mesta. Att ordna sig för att få en sådan fest i flera prismatiska sprutor på en gång kommer emellertid att orsaka dem en massa problem.

Om det inte är det, kan de ha varit en funktion av någons kampanj.

Det finns ingen färgstråle i OD och D, AD & D 1e eller 2e eller B / E / M / C / I D & D. Det finns några angreppsspel med färger i deras namn i de första tre volymerna av Arduin Grimoire , men de utgör inte någon form av stavningssystem. WFRP-tillägget Realms of Sorcery är baserat runt olika magiska skolor som använder färger, men det publicerades inte förrän i slutet av 1990-talet - är det för nyligen?

    
svaret ges 25.06.2017 12:52
24

Nuts! Inga bultar !

Såvitt jag är medveten om stavningarna svart bult , blå bult och grön bult existerar inte under dessa namn. Jag kollade Wizard's Spell Compendium (4 volymer) och Priest's Spell Compendium (3 volymer.), som är den mest omfattande källan till före stavar som täcker stavar från spelets start tills mid- 1990-talet. 1,2

... Men var dessa spelare besvärliga ?

Dungeon Master Guide (1977) för Avancerade Dungeons and Dragons på Hantera besvärliga spelare tyder på att skada en besvärlig spelares karaktär via blå bultar:

Strong steps short of [the] expulsion [of the troublesome player] can be an extra random monster die, obviously rolled, the attack of an ethereal mummy (which always strikes by surprise, naturally), points of damage from "blue bolts from the heavens" striking the offender's head, or the permanent loss of a point of charisma (appropriately) from the character belonging to the offender. If these have to be enacted regularly, then they are not effective and stronger measures must be taken. Again, the ultimate answer to such a problem is simply to exclude the disruptive person from further gatherings. (110)

(Det var självklart en annan tid.) Var den här gamla skolan AD & D som du pratade med besvärlig - för att använda Gygaxs fras utsatt för sådana blåa bultar ... och, om de var särskilt besvärliga, kan jag föreställa mig en DM som utökar utbudet av möjliga bultar till mer skadliga gröna bultar eller till och med dödligare svarta bultar.

En osannolik möjlighet: Har dessa spelares AD & D -pcd haft äventyr i Gamma World ?

Samma Dungeon Master Guide innehåller konverteringsanvisningar för TSR: s rollspelspel efter apokalyps Gamma World , och de här noterna om skada förklarar att ett Gamma World vapen behandlar skada "[a] s visas i AD & D för alla vapen utom de som bara finns i [ Gamma World ]. I det senare fallet är skada som visas i Gamma World "(114) och den mest ökända Gamma World -only vapen är black ray pistol . Grunderna för grundläggande regler för Gamma World, 2: a utgåvan - den tidigaste upplagan jag äger - innehåller följande beskrivning av vapnet:

The ultimate hand-held weapon…. Fortunately, few Black Ray Pistols are available. They instantly kill an organic target not protected by a Force Field but have no effect on inorganic or dead organic matter or on those inside a Force Field. (35)

(Okonventionell kapitalisering bevarad från originalet.) Den här läsaren har alltid antagit att vapnet avger en svart stråle och att vapnet inte är i stället, till exempel en strålpistol som är svartmålad.

Hur som helst, medan inte en stavning, skulle black ray pistols effektdödande mest varelser i ett skott, ingen räddning, säkert tjäna någon AD & D äventyrare som förvärvade ett legendariskt rykte och kunde komma ihåg 3 decennier senare som istället en svart boll av en hög nivå stavning.

Priest's Spell Compendium som börjar med blå , flera som börjar med svart (69-70), och en-3-nivåens plantsfärsstavning greenwood (312) -det börjar med grönt ; ingen är emellertid bultar . På samma sätt finns det inga stavar i guiden Spell Compendium som börjar med blå eller grön än flera som börjar med svart (88-91) men ändå inga bultar .
2 Jag gjorde inte gå igenom alla de kombinerade Kompetierna 'nästan 2000 sidor i ett försök att hitta till exempel Otiluke's blue bolt eller Zagygs mest spännande blackness-bult . Någon mer oförskämd än att jag måste ta på sig en sådan härlig uppgift.

    
svaret ges 25.06.2017 13:55
5

Prismatisk Spray verkar mest troligt, per John Dallman, men vissa detaljer får mig att tro att Kromatisk Orb kan vara ett bättre svar. I grund och botten var detta en halvklumpig (den uppträdde först i Unearthed Arcana ), vildt överdrivet (IMHO), förstegångs Magic-User-spell som mer eller mindre kan duplicera en enda stråle från en prismatisk spray.

Det mest intressanta med det är att det vågar upp dramatiskt av caster-nivå, men är fortfarande en förstasidig stavning. På 12: e våningen kunde caster välja en svart sfär, som orsakade en räddning eller döseffekt, och 10: e nivån (ametistviolett) ger dig en räddning eller förstenad effekt, eller "bara" förlamning på en lyckad räddning.

Jag brukade definitivt använda denna stavning för skrämmande effekter med spelare om de sprang in i en ond trollkarl, där jag ville signalera att de var outclassed. För en sak kan caster välja att hålla sfären klar i handen för ett tag innan han slänger den, så att en "den onda trollkarlen kommer för dig som håller en dödsfält" dramatisk effekt.

Bortsett från formfaktorn (bolten vs sfären), som kan justeras via DM fiat eller spellcraft, låter det som en bra match.

    
svaret ges 23.12.2017 05:20
4

Måste gräva upp min allra första rpg-bok för att svara på det här.

Med din beskrivning är jag benägen att säga att de inte var färgade bultar, men strålar och kategorin av stavar är verkligen Prismatic Spells-familjen (Prismatic Spray, Prismatic Wall och Prismatic Sphere).

Prismatiska stavar var mycket intressanta och mestadels ett bra sätt att bli av med något irriterande. I min erfarenhet användes inte Wall mycket, men Sphere och Spray brukade alltid förödande effekter vid bord som jag spelade.

Referenser:

  • AD & D 2: a upplagan spelarens handbok
    • Prismatisk spray ( s. 235 )
    • Prismatisk vägg ( Sid 243 )
    • Prismatic Sphere ( s. 249 )
svaret ges 26.06.2017 04:18