Optimizing Inherent bonusinköp för att få så många Skill Points som möjligt

5

Lokalitet: Jag vet att houseruling retroaktiva färdighetspoäng skulle förhindra att det här är ett problem.
Jag är medveten om möjligheten. Det är bara inte vad som är sant för de flesta karaktärer jag gör.

Den här frågan härrör från min optimeringsobsession. När jag bygger min karaktär försöker jag alltid att få det bästa jag kan från den byggnad jag valde. En suboptimal barbarisk / fighter halv elva, till exempel, skulle alltid börja med den barbariska nivån för de ökade HP och kompetenspunkterna.

Den här frågan handlar om en av de tider där ordningen där du får saker ändrar det slutliga resultatet: den icke-retroaktiviteten av kompetenspoängvinster och interaktionerna mellan vinst och köp av magiska tomes.

Tomes of Clear Thought (eller önskar stavar) är ett konstigt djur. De är ett av de få sätten att öka din förmåga poäng vinst, men varje gång du spenderar pengar på dem börjar du från början - vilket innebär att din faktiska inneboende bonus spelar ingen roll, om du vill ha en +5 måste du betala samma summa oavsett om du startade från en +0 eller en +4.

Pengar är det mer effektivt att vänta tills man kan köpa en +5-bok (eller en +4, om en +5 skulle få ett udda Int-poäng) och göra all uppgradering på en gång. Skicklighet -points-wise, jag är ganska säker på att det inte är fallet.

Example:
Let's say you can buy a +5 book at level 13, and you started from an odd score. When you get to level 14, you gain 3 more SP. Now, what if your wealth allowed you to buy a +3 book at level 12, meaning you would have less money at level 13 and a +5 could only be bought at level 14? You would have gotten 2 extra AP at level 13, 2 more at level 14, totalling 4 more by the same level.

Jag letar efter ett optimalt sökningsförfarande (som jag ska omvandla till ett fyllbart kalkylblad) som betraktar dessa ingångar:

  • Pengarna karaktären kommer på varje nivå - enligt WBL-bordet eller till nästa rad av det (eftersom du kan vara 1XP bort från nästa nivå och med alla pengar redan, köp tomaten och vänta en vecka innan nivellering upp)
  • Om din DM berättar att du kan spendera all din WBL på ett enda objekt eller inte (det görs vanligtvis endast vid karaktärsskapande, men jag behöver nog det vara sant för varje nivå upp till den jag är bygga min karaktär på), inklusive den tillåtna procentsatsen och nivån där karaktären är uppbyggd.
  • om startvärdet är jämnt eller udda (det brukar vara udda att egentligen dra nytta av en +5 tome. Ibland är det en hög roll och en önskan att inte förlora fysisk statistik på grund av åldersgrupp som skiftar eller börjar med en gammal tecken kommer att göra det ens oavsett, och se även nedan). Lägg märke till hur det här splittrar problemet i två, en med udda böcker och en med jämn.

Det har redan fastställts att varje åldersökning som anses vara önskvärd på byggnaden ska ske så snart som möjligt (nivåvis. Jag förväntar mig inte att folk ska åldras före tiden) eftersom det inte kostar något och det kan förbättra bara vinsterna. Om startet Int med åldersbonusen medföljer är konstigt, kan åldringen sedan fördröjas tills den första tomen är köpt men inte senare (annars skulle man behöva köpa en större tome, eventuellt förskjuta en av de följande inköpena upp en nivå), men matematiken måste göras med tanke på bonusen redan där.

Optimeringen bör också ta hänsyn till följande:

  • Ibland kan de resurser du bygger i ett start Intelligence-poäng vara dåliga och nå ett udda poäng (t ex 15) är inte möjligt. Är de extra tidiga färdighetspoäng som uppnåtts genom att börja från en jämn poäng (14) en nettovinst jämfört med att starta från ett lägre udda poäng (13)? En udda poäng betyder att du kan köpa dina första böcker tidigare, trots allt.

Jag är inte intresserad av Int-vinster från att nivellera, för det här är för tecken som inte annars behöver så mycket Int, vilket innebär att resurser på fjärde nivå kommer att spenderas någon annanstans, men jag kommer noga fråga en andra fråga som ger den extra komplexiteten när jag har ett giltigt svar på den här.

    
uppsättning Zachiel 25.08.2014 23:40

1 svar

3

Jag har byggt en bra start på ett kalkylblad för att bestämma detta. Den stöder bara en uppsättning alternativ i taget, och du måste manuellt bestämma när du ska köpa varje bok, men det hjälper till med beräkningarna och du är välkommen att expandera på det.

Dropbox-länken

Du behöver bara redigera de gröna rutorna.

  • IsOdd avgör om du börjar från en udda stat eller en jämn.
  • Investeringar Max% är hur mycket du får använda av din förmögenhet på ett enda köp. På 100 (som det är i skärmdumpen) kan du spendera varje koppar du har, vilket visas på nivå 12. Vid 50 skulle du bara kunna tillbringa hälften av vad du har, etc.
  • Kolumnen Köp är där du anger bonusen från en statbok du just köpt.

  • Kolumnen Råd med berättar för dig den dyraste boken du har råd med just nu. Alla förmögenhetsbelopp är baserade på vad du skulle avsluta nivån med (vilket är anledningen till att det börjar kl 7-ons-8).

Resultat

Några preliminära resultat, med 100% investering.

Om din stat är ODD , köper du böcker så snart du har råd med en uppgradering kostar dig 247500 och ger dig 28 skicklighetspoäng. Spara upp och köpa en +5 ASAP, du betalar bara 137500 och slutar med 24 kompetenspunkter.

Om din stat är ÄVEN , köper du böcker så snart du har råd med en uppgradering kostar dig 165000 och ger dig 18 skicklighetspoäng. Spara upp och köpa en +4 ASAP, du betalar bara 110000 och slutar fortfarande med 18 kompetenspoäng.

    
svaret ges 29.08.2014 22:21