Story om utomjordingar som upptäcker grottkonsten

7

Jag kommer ihåg en kortfattad historia om utlänningar som letar efter planeter för att sterilisera och kolonisera, förutom om de boende har något förlorande värde. De håller på att ge upp på neolitiska jorden, befolkade av krigsbrutna kaveman, tills de snubblar på grottskonstmålningar av djur et al. De har abstrakt konst, men hade aldrig tumblat till representativ konst som bilder av faktiska saker. Detta är unikt och jorden är sparad! Möjlig av Asimov, men jag kan inte hitta den.

Tack phantom42 - bra poäng. Jag tror att jag läste den ~ 20 år sedan, i 66 års ålder och har läst SF sedan 13 med prenumerationer på Analog, F & SF, etc. och många antologier blir det suddigt! Jag verkar minnas att det var i en antologi, som jag verkar komma ihåg Asimov baserat på stil och ämne. Självklart inte så bra.

Allt som SF skadade mig till en astrofysik PhD och karriär som NASA-forskare. Nu under samtal om svårigheten att erkänna utlänningens intelligens använder jag ofta denna historia som ett exempel på hur olika på oväntade sätt även till synes kända livsformer skulle kunna vara. Jag skulle gärna kunna få referensen rätt, och någon hjälp skulle vara bra!

    
uppsättning Dr. Mikey 01.09.2013 21:20

1 svar

2

Jag tror att du tänker på Isaac Asimovs " Ingenting för ingenting " (1979). Emellertid ville utlänningarna inte kolonisera; de sökte handelsvaror.

    
svaret ges 06.08.2014 01:39