Can Jag reser på ett pass som hittades efter att ha anmält det till polisen som förlorad?

10

Min flickvän och jag ska resa från Paris till London på fredag och komma tillbaka några dagar senare. Min flickvän förlorade sitt pass i augusti och förklarade det för den franska polisen.

Hon fann det senare och har nu både sitt gamla pass och deklarationen om förlust.

Någon i rådhuset berättade för henne att eftersom hon inte startade förfarandet för att få ett nytt pass, skulle den gamla fortfarande vara giltig. Men jag läser franska lagar, det verkar som om passet inte får användas längre och jag är rädd för att förlustdeklarationen kanske inte är tillräckligt för att resa till Storbritannien.

Vi går på EasyJet från Paris till London och Vueling från London till Paris. Skulle jag vara orolig för resan och kommer fransk eller engelsk invandring eller ett av flygbolaget att vägra att låta oss gå?

Det värsta fallet skulle vara om den franska polisen släpper oss och EasyJet tar oss till Storbritannien, men brittiska tjänstemännen skickar tillbaka oss. Jag tror att returflygningen skulle vara på vår bekostnad.

    
uppsättning schagin 13.12.2018 00:22

1 svar

12

Redigerad: lagt till detaljer om Interpol SLTD-databasen och vad de säger om att använda ett pass som deklarerat förlorat och om nödpass.

Blanketten som används för att deklarera förlusten av ett identitetskort eller pass ( Cerfa 14011 * 02 ) har den här stora röda rutan överst:

Translation:

Any declaration of loss or theft renders the ID definitively invalid. If you find it, you have to bring it to the authority which delivered it and not make use of it in any case.

(betonamin)

Denofficiellaregeringenswebbplatsservice-public.fr anger också :

Une carte d'identité ou un passeport déclaré perdu sera invalidé et ne pourra plus être utilisé

Translation:

An ID card or a passport declared lost will be invalidated and will no longer be usable.

(betona min)

I teorin ska ett pass eller ID-kort som förklaras förlorat ha ingått i en databas med förlorade eller stulna ID-nummer, som bör vara tillgängliga för myndigheterna och eventuellt till utländska myndigheter via Interpol's SLTD . Om du använder ett sådant ID och de får reda på det kommer inte bara ID-kortet att vara ogiltigt, men kan du få ganska svårt att bevisa att du är den person som representeras i det ID-kortet, och inte någon som stal det .

Interpol säger :

Advice for travellers

Do not attempt to travel with a document that you have reported as lost or stolen.

Once you have declared your travel document as lost or stolen to your national authorities, it is cancelled and considered invalid. The details of the document are passed on to INTERPOL and entered into the SLTD database. Border officials in INTERPOL's member countries can screen passenger information directly against the SLTD database. Selected airlines can submit the document details through I-Checkit for screening.

If you try to travel with an invalid document, entry or boarding is denied. The travel document is seized to prevent its future use and you cannot travel.

Om det faktiskt händer (det vill säga om passet ingick i databasen, huruvida den franska gränspolisen (PAF) faktiskt har tillgång till den och kontrollerar den, och om den brittiska gränspolisen har tillgång till den och kontrollerar den) är Någon gissning, men du borde nog inte försöka. PAF har ofta bara en snabb kortfattad blick på franska ID och kan därför sakna det faktum att det har rapporterats förlorat, men Storbritanniens gränspolis kommer nästan säkert att kolla . Om de har tillgång till informationen kommer du vara i trubbel .

Bäst fall kunde hon gå tillbaka till den plats där hon lämnade in formuläret (polisen) och fråga dem om de faktiskt filerade informationen i databasen (eller om formuläret bara gick till "vertikal arkivering" aka papperskorgen kan). Kanske hade hon tur och de gjorde ingenting med det. Men jag tvivlar ganska mycket på det. IIRC vid någon tidpunkt registrerades endast storskaliga stölder av tomma ID, men det har förmodligen ändrats nu.

Observera att även om det fanns ett förfarande för att återställa deklarationen (officiellt det inte finns), skulle det antagligen ta lång tid att träda i kraft överallt, om alls.

I formuläret anges också:

Cette déclaration ne vaut pas document d’identité.

Translation:

This form is not an ID document

Så du kan inte använda den istället för ett giltigt ID-dokument, bara använda det för att få nytt ID. Och även om du skulle kunna använda den som en tillfällig ersättare i en nödsituation, skulle det absolut vara värdelöst 4 månader senare, ingen polisstyrka kommer på allvar att överväga det.

  • Om din flickvän har ett nationellt ID-kort (carte d'identité, CNI), ska hon använda det.

  • Annars borde hon ansöka om ett nytt pass och / eller ID-kort och du ska skjuta upp din resa.

Observera att hon kunde ansöka om ett tillfälligt akutpass (leverans samma dag), men Regler för att få en är ganska strikta (medicinska eller familje akuta, arbetssjukdomar ...). "Jag glömde att be om ett nytt pass för att gå till London för helgen" kvalificerar sig inte riktigt, men YMMV ...

Lycka till!

    
svaret ges 13.12.2018 02:46