Can D & D med endast 2 spelare (plus DM) ens arbete?

31

Jag DM'ed för mina kompisar denna termin och det var jättekul. Jag fick min rumskompis tillkopplad och nu ber han om att jag gör en annan kampanj (jag har en bra idé). Problemet ligger i det faktum att jag bara kan spela med 2 personer i sommar.

Ska jag ens försöka detta? Ska jag göra min egen karaktär och fungera som en NPC som följer och hjälper dem att slåss? Ska jag få dem att hyra legosoldater istället? Ska jag låta dem rulla extra tecken? Ska jag rulla karaktärer och låta dem spela dem?

    
uppsättning n0pe 19.04.2011 19:17

8 svar

51

Med bara två tecken kan du skräddarsy ditt spel till sina roller. Jag har alltid haft möjlighet att göra detta med en- och tvåspelskampanjer.

Tänk på en klass som druiden. I en grupp med en trollkarl, en tjuv, odödskyttande prästman och en paladin, hur mycket tid är det att druiden ska spendera i skogen och göra druid-y skogsskydd? Kanske några, men de flesta kommer att spenderas under jord, kämpa odödliga och sådana. Hur bra skulle det vara att ha chansen att faktiskt göra spelet helt fokuserat på de saker som är relevanta för en karaktärs klass?

Med en tvåspelsfest kan du ta medeltalet av deras karaktärs teman och skapa en kampanj som fokuserar på det:

 • Har en tjuv och en bard? Bra, spela ett stadsspel där man snubblar, snabba och undersöker är dagens ordning. Du behöver inte oroa dig för att de är svaga i ett slagsmål - gör kamperna få och svaga! När allt du har är en tjuv och en bard, är två tungt beväpnade soldater läskiga - du behöver inte göra mötena samma som om det fanns en fullständig roll i festen.

 • Har du en ranger och en druid? Inget behov av en tjuv att avväpna fällor, för egentligen, hur många fällor kommer de att hitta i skogen? Dödsfall eller tiger-pit fällor i sällsynta fall kanske, men de måste ses och undvikas, inte avväpnade. Rinner de in i en bit av arcansk magi som skulle vara trivial att förstå / förbikoppla med en trollkarl i släp? Bra! Nu är det en betydande, mystisk, skrämmande bit av otrolig förtrollning som kan vara en större fråga till historien!

 • Två prästerskap? Ha kul att stampa undead, hantera motsatta onda kulter och annan religion-y teman!

 • En guide plus någon annan klass? Utmärkt, du har ett magiskt äventyr i framtiden. Trollkarlar är väldigt intressanta när de inte bara flyttar artilleriplattformar. Kasta i förtrollningar, gamla runor, mystiska bibliotek, och rivaliserande guider!

Att skräddarsy en kampanj till en liten fest är en uppfriskande och trevlig upplevelse. Gör det mesta av det genom att verkligen gräva in i teman som gör spelarnas karaktärer intressanta för dem, och du kommer att ha ett minnesvärt spel utan att oroa dig för att "balansera" mötena till en obefintlig "normal" fest. Det här är ofta ganska svårt när du kör förberedda äventyr, men när du är homebrewing en kampanj som du är, är det enkelt och en behandling för GM.

    
svaret ges 19.04.2011 20:00
15

Jag vet att jag är lite sen till festen här (pun intended), men Gestalttecken från Unearthed Arcana var ganska designad för den här situationen: I huvudsak bygger du din karaktär med 2 klasser. På varje nivå får du fördelarna med båda klasserna. Du får alla speciella förmågor i varje klass, desto bättre Fort sparar, desto bättre kommer att spara, desto bättre Reflex sparar, desto bättre HD & färdigheter, och bättre BAB.

En Fighter / Monk Gestalt skulle alltså ha en kämpe bonus, en +1 BAB, alla fighter och munk färdigheter som klass färdigheter, munk färdighet poäng, monk speciella förmågor, monk vapen kunskaper, enkel & martial färdigheter, lätt, medelstora och tunga pansar, sköldkunnighet och munk spara bonusar på nivå ett.

Du måste ändå hålla ihåg klassens begränsningar, men ovanstående kämpe / munk skulle förlora sin visdomslön till AC när du har på sig rustning och kan ändå inte blunda av slag med ett greatsword.

Det här tenderar att skapa tecken som är mer överlevbara i D & D-situationer, så att parter med mindre tal kan närma sig samma kompetens som "klassiska" fester.

Din grupp är fortfarande begränsad av antalet åtgärder de kan ta per runda (din kämpe kan angripa ELLER läka, inte båda, och Ranger / guiden kan skjuta en pil ELLER skjuta av en magisk missle, inte båda) men du kan täcka alla viktiga färdigheter på detta sätt.

    
svaret ges 22.04.2011 17:25
10

Ja, du bör försöka med denna imo, som det är definitivt möjligt.

Jag har själv kört en framgångsrik singel (!) spelare kampanj i nästan sex år. Det är sant att det inte är D & D, men jag tror att med noggrann övervägning av utmaningarna och skräddarsy äventyren till dina två spelare kommer du att ha bra sessioner ... men det kan givetvis sägas att det är en bra förutsättning för spel med alla nummer av spelare. :)

När det gäller detaljer: Jag skulle inte belasta min spelare eller spelare med extra datorer att spela eller med en permanent DM-kontrollerad följeslagare. Låt dem - och du - få en känsla av minimal uppställning, spela några intro äventyr och då, efter att ha vägat sina meriter och brister, fortsätter du att anpassa och balansera ditt spel.

(... och, för inspiration, läsa några historier om Fafhrd och Grey Mouser - en av de mest kända "tvåmansfesterna" i fantasylitteratur - av Fritz Leiber.))

    
svaret ges 19.04.2011 20:53
8

Det har varit ett tag sedan vi har varit aktiva, men vårt chattbaserade spel har kört med 2 spelare under det mesta av livet. Jag har också varit i några spel där det varit brist på en eller två spelare. Här är några sätt jag har sett det behandlat.

 • Klipp ut gruppen med ytterligare tecken.
  • Mer än 1 PC per spelare.
  • DM styr en eller flera datorer eller allierade NPC.
  • Spelare kontrollerar gemensamt en eller flera allierade NPC.
 • DM justerar stöter på svårigheter för att kompensera för saknade spelare.
  • Minska antalet monster.
  • Minska styrkan på monster.
  • Justera monstertyper / roller.
  • Öka asket som är tillgängligt för festen. / Minska tillgångar tillgängliga för monster.
  • Minska skulder som påverkar partiet. / Öka skulder som påverkar monster.

Det kan vara anmärkningsvärt att all min erfarenhet hittills har varit i D & D 4e. Men jag tror att metoderna ovan är anpassningsbara till något system på ett eller annat sätt.

Även vissa relaterade (om inte dubbletter) trådar:

Hur hanterar du missade spelare?

Hantera ett bytes set av spelare i en kontinuerlig kampanj

I slutändan kom ihåg att du är DM - Dungeon Master . Alla regler eller äventyrsböcker du kan använda är egentligen bara riktlinjer för dig. Du kan justera vilken funktion eller utfall som helst till fördelarna eller nackdelarna för spelarna. Kom bara ihåg att hålla det roligt.

    
svaret ges 19.04.2011 19:55
7

Jag föredrar mindre grupper, mig själv. De ger större möjlighet till karaktärsutveckling, interaktion och rollspel med mer spotlight-tid per person och mycket mindre att vänta på för att du ska slå i strid.

Det är rimligt lätt att kompensera för färre partimedlemmar genom att a) springa saker avsedda för lägre nivåer och b) skräddarsy till din partis skicklighetssats. Och låt dem begära att NPC hjälper sig själva om de behöver det - jag tycker inte om satsen att "GM kommer att ge en NPC;" om de inte har en prästlig och behöver en, då kommer de i matchen att försöka få någon av en clerical böjd att hjälpa dem. Det ger extra äventyr krokar i sig själv.

Att ha spelare som kör flera tecken är en enda biljett till lägre karaktärsinvestering, och jag skulle aldrig göra det, men jag uppskattar starkt karaktärsförlusten.

I D & D 2e sprang jag en grupp som delades under en lång tid, och jag sprang mini-kampanjer för en eller två spelare. Med solospelarna var jag tvungen att vara försiktig, men med de två grupperna (en: bard och bågskytt, två: fighter och trollkarl) var det verkligen inte så svårt - de var tvungna att springa och vara smartare än en full grupp som vanligtvis bestämmer någonting kan mötas med "hej diddle diddle right up the middle" taktik, men vi fann att det var mer realistiskt och roligt ändå.

    
svaret ges 20.04.2011 01:24
3

Jag har inte spelat (än mindre GM'ed) D & D i årtionden. Men jag har kört många RPG-spel för 2 spelare, och mina erfarenheter har varit bra.

Jag vet att D & D är a) mer kampinriktad och b) mer noggrant rolldefinierande än de spel jag brukar springa. Så jag föreslår att du bara kompenserar för saknade roller. Några särdrag:

 • Du saknar en cleric? Gör läkande potioner / stavar / etc., billigare och mer rikligt. "Prova ny Cleric i en flaska! Endast 3 gp!"
 • Du saknar en tjuv? Antingen glöm fällorna, sänka utmaningarna för att avväpna, skada deras skada eller ge andra sätt runt dem.

En eventuell saknad roll kan kompenseras med en hireling eller NPC-följeslagare. Bara svär inte spotlighten. NPC: erna ska inte vinna strider eller göra något coolt som tar uppmärksamhet från datorerna. De kan ha personligheter och vara roliga för dig att spela, de kan bara inte vara stjärnorna.

    
svaret ges 19.04.2011 19:33
3

Varför inte varje spelare köra 2 datorer. Du kan täcka alla stora roller och du behöver inte jobba för hårt för att skala upp möten ner för en liten grupp. Det är lite mer arbete på spelarens sida, och det kan komplicera icke-stridsituationer, men om de spelar spelar datorer som fungerar bra tillsammans kan det möjliggöra en fin synergi mellan datorerna (du kanske behöver komma med en i spelförklaring, men det skulle inte vara för svårt).

Vår 4: e grupp var kort en healer så jag spelar för närvarande en krigsherre och en kämpe och synergin mellan de två klasserna är vacker (fighter älskar att ha gratis åtgärdsattacker och gigantiska buffs).

Peka på om problemet är ett antal datorer, då har bara dina spelare spelat ett par datorer. Det är speciellt roligt om datorerna har olika urskiljbara personligheter, vilket gör det möjligt att göra icke-stridslägen mycket intressanta.

    
svaret ges 19.04.2011 19:54
2

Q1: Ska jag ens försöka detta?

Sure. D & D fungerar bra med ens en enda spelare ... förutsatt att du inte behöver fler spelare att dra dina inspirationer från.

Q2: Ska jag göra min egen karaktär och fungera som en NPC som följer och hjälper dem att kämpa?

Generellt nej. Tendensen att bli en fullblåst dator är alltför verklig hos de flesta människor, och det är inte rättvist för de andra. Det är både mer arbete för dig och inte så kul för dem.

Q3: Ska jag få dem att hyra legosoldater istället?

Nej. Samma fråga som andra kvartalet. NPC: s återigen kommer sannolikt att bli den dominerande makten i festen ... mindre än GMPC-frågan.

F4: Ska jag låta dem rulla extra tecken?

Kanske. Om de är bekväma med det är det inte ett dåligt sätt att gå. Men i 3E som kan vara mycket arbete.

Q5: Ska jag rulla karaktärer och låta dem spela dem?

Nej. Låt dem rulla extra tecken om de känner att de behövs.

Otaliga frågor besvarade

Det klassiska "D & D-partiet" är en vardera:

 • Dödlig kille (Fighter, Barbarian, Paladin, Ranger, Monk)
 • Trap Guy (Thief, Bard², Assassin¹, Tinker¹)
 • Wizardly Guy (Magic User, Bard²)
 • Healer Guy (Cleric, Druid, Ranger³, Paladin³)

Med flera klasser kan man enkelt täcka två eller flera baser.

Så länge spelarna är försiktiga, och GM är inte meningslös, kan två komma undan. Om de är 2 nivåer över modulens övre ände, borde de inte behöva mycket hjälp, till och med.

Mycket beror på spelets natur, tho '. Det är fullt genomförbart att köra ett enda klassspel och ha en bra tid. Och det är också möjligt att ha en "klassisk fest" och ha spelet floppen ...

Anmärkningar:
¹ Inte i 3E, men den här listan fungerar också för AD & D.
² Suboptimal val, men kommer att fungera
³ Men bara på högre nivåer, som 10+

    
svaret ges 20.04.2011 03:38