Hur skiljer sig Shadowrun 4 från tidigare utgåvor - från en aktuell uppspelningsposition?

25

Jag har de gamla versionerna och spelade käften ur dem.

Jag har inte version 4. Om jag köper den, vad kan jag förvänta mig?

    
uppsättning Tobiasopdenbrouw 21.08.2010 13:53

4 svar

17

Vi har spelat ett Shadowrun 4th Edition-spel under mycket lång tid nu. Jag tycker att regelsystemet är mycket lättare att förstå / använda, och tärningen rullar är ganska enkelt. Jag har spelat Shadowrun sedan 2: a upplagan, och personligen tror jag att 4 är bäst än.

Inställningsvis är den största nya tillägget (som Numenetics anges) den trådlösa matrisen. Även när maskiner pratar med WiFi, så är Meta-Humans - The Technomancer, en "hacker" som använder en Magic som stat som heter Resonance till "Thread" -bonus till program och kallar "Sprites" för att göra budgivning nu ett teckenalternativ.

Det finns många bra valfria regler, som att ta "automatiska framgångar" (din tärningspool / 4 = antal träffar) som gör att du enkelt kan springa ett diceless forumspel tillsammans med ditt sittande spel. Vi har utnyttjat systemet fullt ut i vår långa kampanj ...

Huvudsystemskillnaden är att "Målnummer" för rullande alltid är 5 ... I.E, 5 och 6 är de enda som någonsin "slår". 6: e exploderar inte som i tidigare versioner om du inte använder din "Edge" stat. Också i stället för att öka eller minska målläget, ökar och minskar tröskelvärdet / poolstorleken.

Jag skulle gärna försöka adressera mer specifika förfrågningar till den 4: e upplagan, om det finns något du var intresserad av att veta att jag inte nämnde ...

    
svaret ges 23.08.2010 08:19
4

Jag har inte mycket (dvs någon) erfarenhet med tidigare utgåvor, även om jag spelade Sega-spelet. :-) Det sagt, några av mina medspelare när jag spelade 4de påpekade de stora skillnaderna som förändringen till trådlös teknik gjorde för att spela. De flesta däckare slår inte längre in och går comatose. De kan fortsätta att interagera med resten av festen under hacking. Från vad jag förstår, brukade det vara när däckaren slog in, alla kollade ganska mycket ut och gick för att få pizza eller vad som helst.

    
svaret ges 21.08.2010 16:27
4

Jag har spelat lite av 3: e upplagan och lite av 4: e upplagan. Jag föredrog 4: e upplagan av några anledningar:

  • Reglerna har blivit strömlinjeformade och mer intuitiva utan att påverka spelets djup (även om det här kan vara mindre av en försäljnings punkt om du var väl bekant med 3: e upplagans mekanik)
  • Karaktärsskapande använder ett mer flexibelt punktköpssystem
  • Mycket av anakronismerna i det ursprungliga spelet har blivit rengjorda genom att flytta tidslinjen (det vill säga med hänsyn till tekniska förändringar sedan 3: e upplagan publicerades).

Det finns förmodligen andra förändringar som någon som känner till spelet skulle märka, men de var de stora jag såg.

    
svaret ges 23.08.2010 04:16
3

Shadowrun 4: e upplagan har bytt från sin ursprungliga mekanik till en (new) World of Darkness-stilmekaniker. Dessa mekaniker är väsentligen mindre invecklade matematiskt och som sådana är enklare att lösa ganska snabbt under spel, men är betydligt mindre flexibla.

Till exempel i SR3 och tidigare var taktik för hur man spenderar tärningspooler viktigt. I SR4 finns det inga variabla tärningspooler. Resultat: Snabbare gameplay, men ett system som är mer statoberoende och mindre beroende av spelarens smarthet.

Som ett annat exempel fungerar SR3 ganska bra med fantastiskt kraftfulla tecken och kan göra ett halvvägs anständigt jobb med mycket svaga, men det pris du betalar för det måste hålla reda på ett brett utbud av olika målnummer (till skilja mellan enkla och svåra uppgifter) samt antalet framgångar (för att skilja mellan knappt efterföljande och framgångsrikt efterföljande). I SR4 är målnumren alla 5 - så spelningen är snabbare (en mindre sak att hålla reda på), men mekanikerna stöder inte längre svaga tecken som gör ganska enkla saker eller extra kraftfulla karaktärer som gör fiendishly svåra saker.

    
svaret ges 08.09.2010 17:23