Mikrovågsdörren blåses upp när man kokar vatten-ättika blandning för rengöring

6

En mikrovågs inre väggar har blivit klibbiga. Jag försökte vara en smart kaka och försökte rengöra den genom att koka ett glas vatten-ättika blandning inuti den. Men denna DIY återfödde som vattnet värmt bortom dess kokpunkt och mikrovågsugnsdörren blåses upp. Glaset överlevde explosionen.

Nu är frågan -

 • Vad gör jag? Rengör jag och använder den som jag normalt skulle?
 • Om jag måste vänta på att den ska torka helt, hur länge ska jag helst vänta?
 • Hur ser jag till att det är säkert att använda?
 • uppsättning 3 trees 06.06.2017 14:00

  3 svar

  6

  Jag antog att dörren bara blåste öppet blev ganska blåst och du hänvisade till glaset som höll blandningen istället för glasfönstret i dörren. Jag är osäker på var tvålen passar in i ditt rengöringsförsök.

  Med dessa försiktighetsåtgärder, om det inte finns mer du inte har sagt, tror jag inte att det var så drastiskt en händelse som det såg ut. Innan jag tar upp dina frågor är det värt att titta på ditt rengöringsförsök.

  Alla mikrovågsinstruktioner jag har läst hittills (inte så många bara ett dussin eller så) föreslår att väggarna rengörs med en fuktig trasa eller med en dropp diskmedel (skölj sedan med vattendämpad trasa). Alla rekommenderas att använda rengöringsmedel.

  När du koka ett glas vatten-ättika blandning, kommer du att ha lite ättika i ångorna (Raoults lag) och deras kondensat på väggarna kommer sålunda att ha viss surhet. Även om det kanske låter iffy, är det faktiskt inte utanför normal användning. Tänk dig att du måste värma upp en sås med citronsaft eller ättika i det, samma resultat. Eddik är normalt 5% vikt / vikt ättiksyra och du har utspätt det vidare i vatten (ingen aning om vilket förhållande du använde). Vid sådana låga koncentrationer är ångfasen något berikad och du har ett något mer koncentrerat kondensat, fortfarande mycket utspätt. ( Exempel på jämviktsdiagram ) Så jag skulle inte oroa mig för Effekten av en het och mycket utspädd ättika kondenserar eller sprutar på väggarna, förutsatt att den inre elektroniken inte är fuktad. Allt detta stänk och kondensering är ganska normalt om du skulle värma upp mat inuti ändå; Tänk om du var tvungen att värma upp en kopp citronte eller varm och sur soppa.

  När mikrovågsugn i synnerhet i en jämn behållare finns det alltid en sannolikhet för överhettning (något som du helt klart förstått) eftersom vattenmolekylerna själva får energi direkt och snabbt till skillnad från konventionell uppvärmning. Locket av vatten skulle plötsligt och med jämna mellanrum hitta kärnbildningsställen för att bilda ångor och utbrott i en fullständig kokning med en explosionsvolym och en plötslig spik i trycket inuti ugnskammaren, ibland tillräckligt för att blåsa upp dörren även om kammaren inte är luft -stram. Återigen kan detta hända vid normal matlagning (för många påskägg och hårdkokta hela äggolyckor rapporterade) och jag skulle bli mycket förvånad om tillverkare inte redan har förväntat det.

  Nu är dina frågor:

 • Jag torkar det noggrant och skölj sedan insidan med en vattendämpad trasa och torka den igen. Lägg sedan in en kopp vatten och torka upp värmen för att säga 30 sekunder i taget för att se om det händer normalt. Det vore bäst om du bara kunde kasta i ett eller två teblad eller korn av ris eller bakpärlor för att undvika överhettning (det här är en bra idé, hur som helst)
 • Besvaras i 1 ovan. Om du är verkligen paranoid, lämna dörren öppen och lufta den i en timme. Tänk bara på att när och efter du värmer mat inuti, blir väggarna vanliga.
 • Om du är verkligen orolig, få en elektriker att kolla in det. Nästa gång du koka en klar vätska, sätt några små livsmedelssäkra partiklar in i det för att minska risken för överhettning.
 • Bortsett från det kan du också försöka städa klibbigheten medan du rensar upp röra. Använd en handtvättad fuktad handduk om du behöver, och lite utspädd ättika ska inte heller skada.

      
  svaret ges 06.06.2017 16:13
  2

  Jag skulle vara mest orolig för att dörrlås och / eller låsning skulle skadas, vilket skulle öka risken för mikrovågseksponering om dörren kom öppen under körning eller mikrovågsugn inte skarrade när du öppnade dörren. Du måste testa det, och specifikationerna beror på modellen. Vissa modeller där du öppnar dörren genom att helt enkelt dra är troligen bra, de där du måste trycka på en knapp kommer sannolikt att ha skadat en viktig del. Denna typ kan också drabbas av en böjd dooor, så kontrollera det också.

      
  svaret ges 06.06.2017 16:40
  1

  Jag skulle bara städa det med Formula 409 som vanligt, skrubba och skölj med vatten, handdukstork, och se om det fortfarande kokar en kaffe kopp vatten om en minut eller två. Om så är fallet bör du vara bra att gå. Jag gillar inte att använda ättika för att rengöra min mikrovågsugn, eftersom det finns mikrobrytare och elektroniska anslutningar som inte gillar att vara utsatta för frätande syror. Inte ett stort problem, men det kan vara ett problem på lång sikt. Säkerhetsluckorna kan testas genom att öppna ugnen medan den är igång. Ugnen ska sluta springa när du öppnar dörren. Låter som om du hade en ganska stor superheating episod där!

      
  svaret ges 06.06.2017 20:22