A bok om en pojke som söker efter sin missade far, rymdskeppsnavigatorn

4

Jag läser en scifi-bok tillbaka i slutet av 1970-talet eller början av 1980-talet, men jag tror att det skrevs mycket tidigare, möjligen på 1950-talet eller 1960-talet. Det var historien om en (eventuellt tonårig) pojke (vars namn kan ha varit Byron), som sökte efter sin far som var piloten (eller navigatören) av ett rymdskepp som försvann. Jag minns att det är inställt på en främmande planet, men en del av det kan ha hänt på jorden. Mot slutet av historien hamnade han på några underjordiska grottor eller grottor som hade rum som såg ut som om de var delar av ett rymdskepp. Det visar sig att det hände på grund av ett navigationsfel, teleskopade rymdskeppet felaktigt in i själva planetens berg. Således löstes det misslyckade rymdfarkostens mysterium.

Tack på förhand!

    
uppsättning Tom 22.04.2013 06:38

1 svar

2

Det låter väldigt mycket som en jag läste för flera år sedan. Titeln var Secrets of Stardeep, ett tidigt arbete (publicerad 1969) av John Jakes - som senare blev mer känd för saker som hans mest sålda generationssaga av Amerikansk historia som heter "The Kent Family Chronicles" och i viss utsträckning för hans svärd-och-talespråk av "Brak the Barbarian" (i grunden en blond pastiche av Conan the Barbarian).

Hur som helst, att komma tillbaka till Secrets of Stardeep, huvudperspektivet var Rob Edison. Hans far hade varit Duncan Edison, kaptenen (kallad "Lightcommander" i sin kultur) av ett rymdskepp som hade försvunnit mittrejse med hundratals människor ombord. Som romanen börjar, några år senare, har fartyget aldrig hittats, men ett undersökningskommitté kallade det ett fall av "kommandofel". (Det vill säga förmodas vara Robs pappas fel ... på något okänt sätt.) Rob väcker starkt denna slur på faderns goda namn och är bunden och bestämd att någonsin avslöja sanningens sanning. . . vad det än är!

På samma sätt som du kom ihåg, mot slutet av boken, när du utforskar några grottor på en annan planet, upptäcker Rob och några bekanta att resterna av det förlorade rymdskeppet är inbäddade under jord, där fartyget plötsligt hade kommit på fel ställe (från "hyperspace" eller vad som helst som fartyget reste igenom - jag kommer inte ihåg allt jargong) som ett resultat av svår navigationsfel. Det visar sig att den sena Lightcommander hade gjort misstaget att lita på en smärtsamt underkvalificerad ung officer för att försöka öva styrningen av fartyget för att förbättra sina färdigheter. . . med det resultat att nästan alla ombord dog snabbt (inbäddad i solid rock, till exempel) för att den unge mannen inte var upp till uppgiften. Det betyder, som Rob snabbt inser, att det verkligen var fallet med "kommandofel". Hans far skulle känna sig bättre än att lita på den felaktiga personen med kontroll över skeppet.

Här är en länk som visar dig omslaget till den återgivna volymen för papper som jag plockade upp billigt, någonstans. Det återges historien jag just beskrivit, och en annan tidig SF-roman av John Jakes. Eftersom det trycktes senare än några utgåvor av Secrets of Stardeep som sin egen lilla volym, borde den här versionen vara lättare att hitta om du vill spåra den och köpa en kopia så att du kan uppdatera din minne. (Tyvärr tyckte jag inte att det var något bra när jag läste det - jag hade främst varit nyfiken på att jag inte tidigare läst några vanliga "science fiction" -historier från John Jakes.)

    
svaret ges 16.07.2016 04:44