Does immunitet mot förmåga skada också ge immunitet för förmåga dränering?

3

Om en varelse har immunitet mot förmåga att skada, sträcker det sig till förmåga att dränera? Till exempel föreslås det ofta att tarrasque kan göras hjälplös av allips , med sin Wisdom Drain-förmåga. Tarrasque har immunitet mot förmåga att skada, men nämner inte förmåga dränering, så kommer Wisdom Drain faktiskt att fungera på det?

    
uppsättning Simon 04.09.2016 14:06

1 svar

8

Nej, det gör det inte. För att ha immunitet för förmåga att dränera behöver du något som säger att du gör det. Något som bara säger att du har immunitet mot förmåga att skada gör dig bara immun mot det, inget annat. 1 I själva verket finns det verkligen noll för att tro att de är desamma .

  • Beskrivningen av förmåga skada och förmåga dränering, som båda kommer under rubriken av förmåga poäng förlust, säger ingenting om de två som motsvarar.
  • Kapacitetsavloppsavsnittet är bredvid, snarare än under, kapacitetsskadaavsnittet; om det var under förmåga skada kan du göra ett argument att det är en särskild typ av förmåga skada, men det är inte. I stället är de bredvid varandra, som två separata, parallella former av förmåga poängförlust.
  • Uttrycket "förmåga skada" nämns inte någonstans inom förmåga dräneringssektionen, så det finns inte heller något som uttryckligen länkar de två, inte ens något som är relaterat till "förmågan att dränera är som förmåga att skada" (vilket i sig inte skulle verkligen vara tillräckligt för att säga immunitet mot förmåga att skada täcker förmågan att dränera, men det skulle åtminstone ge argumentet ett ben att stå på).

Det finns dessutom monster som listar immunitet mot förmåga skada och förmåga dränera separat, till exempel avskyvärden som har

Immunities (Ex)

Abominations [...] are not subject to [...] ability drain, or ability damage.

Tanken att immunitet mot förmåga att skada täcker förmåga att dränera också är inget annat än önsketänkande hos de som vill RAW-counter anti-tarrasque allips. Reglerna fungerar inte så: du kan inte låtsas saker är så som du vill ha för att få den effekt du vill uppnå - det är en houserule. Houserules är bra och bra (och faktiskt skulle jag argumentera för att de är nödvändiga för att spelet ska springa), men du kan inte hävda att ditt hus är vad böckerna faktiskt säger oavsett hur mycket du önskar det var vad boken sa. Och, som en hushåll, gör förmåga att skada immunitet också täcka förmåga dränering är en stor förändring. Det är mycket mer meningsfullt att bara uppdatera tarrascs immuniteter för att även täcka förmåga dränering. Eftersom immunitet mot förmåga att dränera är mycket sällsynt än immunitet mot förmåga att skada, och att hushållet skulle göra det långt, mycket mer tillgängligt.

I slutändan tror jag dock att denna sårbarhetsklass avslöjar de groteska bristerna i det mycket konceptet av tarrasqueen: det är nödvändigtvis en pusselboss. Dess statistik och förmågor är för starka för att engagera sig genom något annat än ett "trick", om det är förmåga att dränera eller något annat, men samtidigt tarrasque utgör ett noll hot mot en kompetent part vars nivåer är i dubbla siffror, mycket mindre vid 20: e. Dess utomordentligt låga intelligens betyder att den har ingen förmåga att uppfinna eller plotta, så i slutändan är det helt säkert att bara ignorera det tills du kommer upp lite knep för att slå det. I själva verket är tarrasqueen inte bara ett välgjordt monster för dessa nivåer. Håll dig till drakar och fiends för den typen episka hotet.

  • I själva verket är förmågan bränna mycket mer omstridd här, eftersom det står att det är "en speciell form av förmåga att skada". Det kan inte läkas, men immunitet skulle innebära att det inte gör behöver inte vara Men att få bränsleförmåga skulle göra kroppsbränslet till en extremt pålitlig och enkel form av oändliga kraftpunkter.
  • svaret ges 04.09.2016 16:21