Sweet och surt?

2

I kommentarer relaterade till den här frågan diskuterades pH, fruktoskoncentration, vilka föreningar en frukt innehåller etc. påverkar eller bestämmer "smak".

Mycket nyligen hade jag ett par kiwifrukter, som tycktes ha en mycket söt smak, men lämnade mig med känslan av mild syrabränna på min tunga och läppar, som liknar känslan av äter för mycket färsk ananas. Båda frukterna listas som sura frukter här , tillsammans med jordgubbar (vilket ha en smakupplevelse av att vara söt och inte sur).

Denna fråga indikerar att uppfattningen av syror i maten är mer en funktion av hur många anjoner är i en mat (som% av totala molekyler), inte pH. Samtidigt kan pH vara viktigt för vissa kemiska processer vid matberedning.

Den här frågan , bland andra källor, ramar sötma och surhet som motsatser , och konstiga (men vanliga) att sätta ihop i en maträtt - men dessa två verkar vara tillsammans naturligt i vissa frukter (t.ex. kiwi och ananas som diskuterats ovan). Den här frågan föreslår att sockermaskar uppfattar surhet (men inte surhet) och den här föreslår att sötma faktiskt minskar syrligheten (men inte surhet), snarare än att bara maskera den.

Finns det någon koppling, koppling eller korrelation (även om det är negativt) mellan sötma och surhet, idealiskt baserat på förståelse för vilka egenskaper i en mat under dessa? Är de oberoende av varandra?

    
uppsättning WBT 05.03.2016 02:20

0 svar