How många gånger är det säkert att värma kyckling?

7

Jag trodde att jag kom ihåg att höra livsmedelsbyrån Evira säger att du aldrig bör uppvärma kycklingkött efter den första matlagningen. Men jag kan inte hitta uttalandet om det längre. Nu börjar jag misstänka mitt minne.

Kan detta uttalande vara sant? Är det osäkert att värma kyckling?

    
uppsättning Léo Léopold Hertz 준영 26.07.2011 21:09

1 svar

15

Utgående från kontext, det ger ingen mening, men jag kan tänka på flera liknande påståenden du kanske har hört - alla är sanna och de flesta finns på USDA faktablad och webbplatser för de flesta andra byråer:

  • Ätbar mat bör inte lämnas i "farozonen" (4.4 ° C - 60 ° C eller 40 ° F till 140 ° F) (rumstemperatur) i mer än totalt 2 timmar; 1 timme om temperaturen är över 32 ° C (mun / tarmtemperatur).

  • Frysning inte återställer denna nedräkning, den stannar den bara tillfälligt. Det är således inte en säker praxis att tina och återfrysta mat flera gånger (speciellt om den kommer över kylskåpens temperaturer).

  • Matlagning gör återställning av nedräkningen, men om du inte befinner dig i en helt steril miljö (tips: du är inte), måste du fortfarande hålla mat ur farozonen efter matlagning, vilket är anledningen till att riktlinjer säger att kylning inom 2 timmar.

  • De flesta återuppvärmer maten till "varm" eller till och med "het" men inte matlagning temperatur. Om du inte värmer upp till en intern -temperatur på 74 ° C, är all den tiden i riskzonen efter matlagning kumulativ. Så om du gör vad de flesta gör och uppvärmer mat till 40 ° -50 ° C, en trevlig behaglig ätningstemperatur, då är det bättre att antingen (a) bara värma upp den del du planerar att äta och / eller (b) kasta ut eventuell odelad del istället för att sätta tillbaka den i kylskåpet.

Det handlar egentligen om den kumulativa tiden, eftersom den är fullt kokad, som maten har spenderat i farozonen. Teoretiskt, om du kokade samma bit kyckling var 12: e timme och snabbfrysta den omedelbart efteråt, skulle den vara säker på obestämd tid. Det skulle inte heller ha någon smak eller textur kvar, så jag rekommenderar inte det.

Eftersom de flesta inte noggrant mäter livsmedlets inre temperatur när de uppvärmer den, har vi "bästa praxis" av endast återuppvärmning av fördärvlig mat en gång efter att den har lagts till. , för annars blir det mycket svårt att uppskatta hur mycket tid som finns kvar på den metaforiska klockan. Och lämna det självklart inte i kylskåpet i mer än några dagar, för det kan fortfarande förstöra där, bara långsammare.

    
svaret ges 26.07.2011 22:33