Flying från rätt säte i Socata TB9 - förvirrad om Pilot Manualsbegränsning (US Regulations)

2

Jag var bekväm att flyga från rätt stolen i min Grumman American AA5A och skulle låta icke-piloter sitta i vänstra sätet för att introducera dem att flyga. Jag förväntade mig att göra detsamma i en väns TB9, men den här texten gav mig paus.

Med tanke på att Socata TB9 (Tampico) generellt anses vara en primärtraktor var jag förvånad över att hitta följande i avsnitt 2 (Begränsningar) i Pilot Information Manual

CREW LIMITATIONS Minimum crew: 1 pilot (1 pilot required at L.H. station)

Jag är förvirrad över hur man tolkar detta.

 • Hur är det juridiskt för en CFI att utbilda en "icke-pilot"?
 • betyder det att så länge som det finns en kropp i vänster sittplats kan vem som helst flyga den (från rätt sittplats?)
 • Vad betyder "pilot" i detta fall i pilothandboken? Är "Studentpilot" definierad endast när det finns en CFI i rätt säte?
 • Jag har sett plakat på tandem flygplan som tillåter "solo flight" från en av de två lägena för vad jag förväntar mig är CG begränsningar -. Men är förbryllade av den upplevda begränsning i denna manual som skrivna

      
  uppsättning Tim 05.11.2018 07:57

  1 svar

  5

  De flesta flygplan är utformade för att piloten ska ligga i vänsterläge, så att vissa har kontroller på vänster sida som är otillgängliga (eller mycket svåra att nå) i högra handläget, såsom parkeringsbromsar, bränsletankväljare, Nosewheel-rullar (på stora jetfly), ibland är nyckeln svår att nå. På TB9 är brytarepanelen vid LH-pilotens ben, det skulle vara extremt utmanande för någon i RH-sätet att nå dem, och de kan vara viktiga om man blåser i flyg eller det är eld.

  Viktiga saker är att personen i vänstra sätet kan och har informerats om hur man kör alla kontroller som krävs under flygningen.

  Personligen ser jag inte varför du behöver låta folk sitta i vänster sätet för att ge dem en smak av att flyga, rätt säte är lika bra för det och det är mindre riskabelt.

      
  svaret ges 05.11.2018 12:24