Vilken smak kan skära genom salt?

5

Jag sätter ihop en asiatisk sås för att kasta över några ångade gröna & har gjort det lite för salt (det innehåller soja, fisk och ostronsås).

Vad kan jag lägga till för att minska saltigheten?

    
uppsättning Mark McDonald 21.07.2011 13:50

3 svar

12

Det klassiska sättet att kompensera för saltighet (särskilt i asiatisk mat) är att lägga till något sött (vanligtvis socker), vilket trickar på smaksprutor i att tänka att maten är både mindre salt och mindre söt. (Undrar du varför en burk av cola har 45 + mg natrium? Det är där för att maskera all sötma som ger dig en sockerhoppning och samtidigt göra dig törstig!) Jag verkar minnas om att läsa en del om detta fenomen i På mat och matlagning , men min kopia är hemma. Jag försöker och lägger ut ett utdrag senare idag. Uppdatera # 2 : Jag kan inte tycka att det finns några omnämnande av saltighetshämmare i OFaC, men det finns en sektion på sötma hämmare ( se sidan 663) så jag måste ha förvirrat det med det.

Uppdatera # 1 : Jag har inte fått chans att se på OFaC än, men jag hittade denna studie:

Det är en undersökning av forskning om både upplevda och kemiska reaktioner mellan olika smaker.

When compounds eliciting tastes are mixed many outcomes are possible, including perceptual enhancement and suppression, unmasking of a taste not initially observed, or possibly chemical synthesis of a new taste.

Undersökningen noterar (se avsnitt 3.2 och 3.3):

At medium and high intensities/concentrations sweetness was generally suppressive of other basic tastes.

och även

Sweetness suppressed salty taste at moderate intensities.

Det påpekas också att sötma och andra smaker är symmetriskt undertryckande ( dvs , deras smak avbryter varandra).

    
svaret ges 21.07.2011 14:13
3

Om du har (eller lägger till) spenat med de gröna skulle jag inte oroa mig. Spenaträtter kan ta mycket salt innan de smakar över saltade.

    
svaret ges 21.07.2011 14:59
1

Många livsmedel kan absorbera ganska mycket salt och fortfarande vara välsmakande. Många grönsaker som potatis och ris kokas i saltlake och folk lägger ofta på bordssalt till sina potatisar ovanpå detta. Andra livsmedel som vi accepterar salt innehåller havsmat som räkor, fisk, skaldjur etc.

Jag bor i Kina och märker att människor sällan lägger till salt i livsmedel. De kryddor som de använder som sojasås och oststersås har tillräckligt med salt i dem redan. Så det är helt normalt att din asiatiska stilkondensblandning smakar salt men det kan inte smaka så salt en gång i kombination med den slutliga skålen.

    
svaret ges 22.07.2011 13:18