Did XF-84H Thunderscreech orsakar verkligen "900 soniska bommar per minut"?

14

Republic XF-84H , känd som "Thunderscreech", var en experimentell version av F-84F Thunderstreak . Det var tänkt att vara en supersonisk turbopropfighter. Även vid tomgång roterade propstickorna med supersoniska hastigheter och planet hävdas ofta vara det högsta någonsin byggt, förmodligen hörbart 25 miles away.

De flesta källor beskriver en kontinuerlig sonisk boom på grund av supersoniska plug-tips. En ganska vanligt krav på internet är dock att de orsakade "900 soniska bommar per minut."

Finns det någon sanning påståendet att planet orsakade 900 soniska bommar per minut?

En första tanke borde vara "nej": eftersom stiften är kontinuerligt över ljudets hastighet, avger de en kontinuerlig sonisk boom (som de flesta källor kräver), inte 900 separata satser per minut. Emellertid, eftersom propptipsen var supersoniska och rötterna inte var, följer det att en sektion av propplängden skulle vara i det transoniska området. En eventuell förändring av vind- eller propellorns varvtal skulle leda till att propelleren mer eller mindre rör sig supersoniskt. Jag antar att en lämplig svängning i turbinmotorn kan orsaka att den kontinuerliga bommen moduleras av en komponent på cirka 15 Hz (900 per minut).

    
uppsättning David Richerby 06.10.2015 23:53

2 svar

16

Jag tycker att det är en fråga om var du står (bokstavligen).

Fram och bak kommer chockvågorna från propellspetsarna att slå dina öron kontinuerligt och resultatet blir konstant brus.

När du står i sidled kommer propellerns spetsar att röra sig mot och bort från dig och producera en variation av brusintensitet hos frekvensen som produceras av produkten av propellerhastighet och bladräkning.

Det verkar som att design RPM för XF -84H propeller var 3000, och eftersom propellern hade tre blad, skulle frekvensen ha varit 9000 per minut, inte 900. Flygplattan kunde delas framför cockpiten för att möjliggöra montering av flera näsdelar med egen växellåda och propellern. Flera växellådor och propellrar var tillverkade med propellers designhastigheter mellan 2100 RPM och 3000 RPM, men testprogrammet avslutades för tidigt, så de flesta av de planerade variationerna flög aldrig.

Jag kan bara döma av den lilla informationen som finns tillgänglig online och räkna med att jag inte har sett en uppstart av XF-84H (för mig personligen är det högsta flygplanet fortfarande ett Sukhoi 22M-4 - du tror "man, den här efterbrännaren är hög!" och då förstör piloten efterbrännaren) och det verkar som att 900 per minutsiffra måste ha förlorat en noll på vägen för att bli en internetmeme.

Observera att jag bara talar om en variation av ljud - som Jon Story skriver, en sonisk boom är vad som kommer till ditt öra, inte vad som produceras av propellen.

    
svaret ges 07.10.2015 07:17
5

Nej, för det är inte hur det fungerar

Ett plan gör inte "soniska bommar", en ljudbom är resultatet av ett flygplan som tar över det ljud det gör, vilket betyder att du hörs flygplanet nu och för flera sekunder sedan, allt på en gång.

Det är inte ett verkligt objekt, mer en slags fiktiv linje där ljudet har nått. Varje flygplan producerar därför en konstant sonisk boom eller oändliga individuella soniska bommar, beroende på ditt perspektiv

Den 900 per minut är bara internetkärlek. I motsats till Internetens allvar, vilket ska undvikas till varje pris.

Nu är det teoretiskt som du säger att rekvisita som passerar ljudbarriären kan göra många individuella ljudpunkter, IE du hör bladet passerar flera gånger när de rör sig mot och bort från dig vertikalt (runt drivhjulsnavet) - det skulle vara betydligt högre än 900 per minut, hade jag tänkt. Så ur det perspektivet kunde man höra propelleren skapa en staccato av bom-stilbom .... Men det skulle inte vara lika högt som planet själv och skulle bara höras som en del av planet som passerade. Propellorn rör sig fortfarande med planet, kom ihåg.

    
svaret ges 07.10.2015 00:40