How pålitlig är anslutningsremsor med plug-in-kontakter och hur väljer jag och använder dem ordentligt?

3

Här är ett närbildsfoto av en anslutningsremsa med plug-in terminaler

Den används för att ansluta 220 volt nätkablar - du kan se en tunn metalltråd som kommer in - det är 4mm 2 aluminiumtråd. Var och en av de fyra hålen har några snygga fjäderbelastade kontakter inuti så att när du sätter i en tråd, grips den och hålls på plats och förmodligen god kontakt upprätthålls. Terminalerna på de två hålen där trådarna kommer in är anslutna till varandra inuti och de andra två hålkontakterna är anslutna till varandra men inte till terminalerna på de två första hålen. Så kontakten kan användas för att ansluta fyra ledningar parvis.

Hur pålitliga är sådana kontakter? Användar jag dem eller släpper gamla kontakter där varje tråd hålls med en skruv? Hur väljer jag sådana kontakter och använder dem ordentligt? Vad är möjliga försummelser?

    
uppsättning sharptooth 16.11.2011 07:52

1 svar

5

Ring mig till gamla skolan, men jag är inte en fan av några av de nya friktionskrypningsenheterna där ute. Liknande fjäderkontakter har i många år använts på specifika uttag för 14awg koppar. Jag har sett många misslyckanden och intermittenta anslutningsproblem med dessa tryckfjädrar. Min teori och bara en teori är att det inte finns tillräckligt med kontaktyta mellan ledningen och anslutningsanordningen och att kontaktspänningen inte kan spännas. Över tiden expansion och sammandragning av tråden kan ytskikt och damm äventyra anslutningens integritet. Detta händer med koppar och mycket mer med aluminium. Eftersom anslutningsytans yta krymper från någon av dessa faktorer kan värme och bågning skapas i anslutningen. Eventuellt fel kan uppstå. Om man tittar på jämförelsen med en bra trådmutter eller skruvfäste, ser man att det finns mycket mer metall till metallkontakt, ledarna kan vridas ihop och spänningen kan när som helst stramas med en vridning eller en Stäng av en skruvmejsel.

En annan fråga jag har är användningen av dessa typer av kontakter med aluminiumtråd. Jag har haft inget annat än dålig erfarenhet av alu-grenmatarledningar under åren. Du måste vara helt säker på att enheten är lägst Al / Cu och att anslutningarna är så täta som möjligt. På större ledningar som serviceuppdrag där alu-tråd fortfarande används regelbundet används ett ämne som kallas NOLOX alltid på denna anslutning för att bekämpa korrosion och säkerställa god ledningsförmåga mellan kabeln och landningsanslutningen. Jag använder även NOLOX på alla torkar eller intervall som har alu-tråd. Alu-tråd smälter mycket snabbt och expanderar och kontrakterar snabbare och mer än koppar, därför måste det säkras fast och skyddas från korrosion där det är möjligt.

Den sista anledningen till att jag inte är en fläkt av friktionspassade kontakter är att de kan vara olyckliga att arbeta med efter första installationen. Ja, de är snabbt lätta att installera första gången, men om du behöver ändra en anslutning eller ett problem med att skapa ett problem där dessa kontakter är installerade, är det smärta om det inte är omöjligt att ta bort kablarna tillfälligt. Återinsättning av en tråd har ofta inte samma grepp som tidigare.

Jag kan vara allt fuktig på den här, men jag är inte redo att ge upp min pålitliga högkvalitativa skruvmejsel och skruvmejsel ännu.

    
svaret ges 16.11.2011 11:42