Icke-EU-partner till en EU-medborgare som bor i Frankrike - Att resa ensam

1

Jag är icke-EU, bor för närvarande i Marseille med min brittiska partner. Vi gifter oss på hösten. Vi har ett leasingavtal för den plats vi bor i. Jag har för närvarande inte en fransk visum eller juridisk status här.

Jag måste resa till Bilbao för arbete innan vi gifter mig, och jag är osäker på huruvida man ska resa med flyg, för jag vet att på Marseille flygplatsen handlar de slumpmässigt om kontrollen av immigrationspass även för flyg inom EU. Om de kontrollerar mitt pass kommer de att se att jag har överskridit i Frankrike och jag har inget påtagligt bevis på mitt förhållande till min fiancee annat än våra hyresavtal och kvitton, och vid tiden för min resa kommer vi att ha lämnat in vårt äktenskapsunderlag, så Jag antar att jag får något bevis på det.

Kan någon rekommendera om det rekommenderas att jag bokar ett flyg? Kommer invandring att kvarhålla mig? Eller ge mig böter? Ska jag inte resa alls?

Tack så mycket.

    
uppsättning Julia Hernandez 24.09.2018 15:34

1 svar

2

Jag kommer inte att göra en rekommendation, eftersom det kräver vägar mot riskerna mot vikten av resan till Bilbao, men jag kommer att säga några ord om riskerna.

Om alternativet att resa med flyg är att resa med tåg, buss eller bil, bör du naturligtvis väga risken att bli kontrollerad nära landgränsen mot risken att bli kontrollerad på flygplatsen. Det kan faktiskt vara högre på tåg och buss än i flygplatsen. Min erfarenhet som passerar franska gränsen med tåg, från Tyskland, för ungefär 15 år sedan, kanske inte är särskilt relevant, men det tyder på att du är mer sannolikt att bli kontrollerad på ett tåg än i en flygplats.

Du bör också överväga de dokumentationskrav som vissa flygbolag har för icke-EU-medborgare (Ryanair är berömd på denna sida för dessa krav, jag är inte säker på andra transportörer). Beroende på bäraren kan du kanske inte gå ombord på planet. Jag vet inte om dessa lufttrafikföretag anmäler passagerare som saknar adekvata handlingar till myndigheterna.

Konsekvenserna av att bli fångade kan vara svåra. Om de bestämmer att ditt förhållande inte ger dig rätt till fri rörlighet, kommer de förmodligen att ta bort dig till ditt land med medborgarskap, vilket kan innebära att du måste avbryta ditt bröllop och planera det för en annan tid eller plats.

    
svaret ges 24.09.2018 19:00