Vad är en bra ersättning för fisksås?

19

Finns det några bra ersättare för fisksås för att laga thailändsk mat?

Detta beror på en allvarlig matallergi (anafylaxi) för alla former av skaldjur, så jag kan inte ersätta andra fiskbaserade produkter.

    
uppsättning Todd Hunter 17.07.2010 08:59

14 svar

25

Prova att blanda hoisin eller miso i låg-natrium-sojasås.

Från en av mina favoritbloggar, Smitten Kitchen , "I Se ofta lågnatrium sojasås som ett alternativ men jag är inte övertygad om att det är en rättvis växling. Det finns något mer karamelliserat och jäsat i den fisksås som du skulle sakna. Om du känner dig som om du vill leka kanske jag visste lite mer hoisin eller ens miso i den sojasås för en mer komplex smak. "

    
svaret ges 17.07.2010 14:39
11

Om du inte kan få fisk alls, försök använda revet Parmigiano Reggiano. Fisksås har två grundläggande smaker: en sötare som liknar Reggiano och en starkare som liknar kokta broccoli. Om jag skulle experimentera, skulle jag prova en blandning av de två, med kanske en del av saften gjord av den inre massan av tomater (den geliknande saken med fröna).

    
svaret ges 17.07.2010 14:43
9

Du bör titta på vegetarisk fisksås . Om du inte hittar det, men kan hitta en vegetarisk (ansjovisfri) Worcestershire sås, som kommer att ge lite smak, men vi har inte provat det med thailändsk mat. :-) En salt kycklingbuljon kan också göra tricket i en nypa.

    
svaret ges 18.07.2010 20:08
3

Sjögräs och citronsaft, det är vad jag använder just nu. Jag brukade bara använda tånget eftersom jag gillar det, använde citronsaft och sojasås som fisksåsersättning, men jag är positivt överraskad att tang ger den fisksåsfärgen.

    
svaret ges 30.04.2014 19:10
2

länk

This briny infusion is rich in “umami” (a loanword from the Japanese which can be described as a “pleasant savory flavor”) and can be used in equal amounts as a replacement for traditional fish sauce in your favorite Southeast Asian recipes. This recipe yields about 1 cup.

Ingredients

  • 2 cups water
  • ¼ cup tamari, soy sauce or Bragg Liquid Aminos™
  • ½ medium onion, chopped
  • 3 cloves garlic, crushed
  • 2 T (4 g) dried shredded wakame (seaweed)
  • 1 oz (28 g) dried shiitake, porcini or portabella mushrooms
  • 1 tsp whole black peppercorns
  • 2 T mellow white miso paste -

Technique Bring all ingredients except for the miso to a boil in a small saucepan. Cover, reduce the heat to a vigorous simmer and cook for 30 minutes. Remove from the heat and let cool. Mix the miso into the macerated mixture.

Strain the mixture through a fine mesh sieve into a glass jar, pressing the solids with the back of a spoon to extract as much liquid as possible. Seal and refrigerate until ready to use. Due to its salt content, this sauce should stay fresh for several months in the refrigerator.

    
svaret ges 16.06.2015 04:21
1

Din bästa satsning är en lätt sojasås, som åtminstone kommer att ge saltheten. Om du behöver en fiskig smak kan du alltid lägga till lite fiskpasta eller kanske en filé från en burk eller en flaska fisk, så som ansjovis. Bara "wizz" de två i en mixer i några minuter.

    
svaret ges 17.07.2010 09:30
1

Du kan säkert lämna fisksås utan att försöka byta ut det med någonting. Först och främst är det verkligen mer fiskigt än saltt, så att såsocker ofta ersätter din maträtt. För det andra kräver de flesta karriärer eller grytor bara en liten mängd fisksås och det finns så underbara saker som är spice-wise i thailändska köket som du verkligen saknar det.

    
svaret ges 19.07.2010 11:46
1

Conimex gör en söt, tjock typ sojasaus kallad Ketchup Manis eller Ketchup Bentang som vi använder mycket för marinader (fläsk, kyckling satays etc) Jag älskar det att lägga lite i stekt ris, jag tror också. Yum! du kan hitta den i vissa specialaffärsbutiker, thailändska / asiatiska sektioner och asiatiska matbutiker och online.

    
svaret ges 11.07.2013 23:32
1

Jag har provat Bragg Liquid Aminos sås som är saltare, mindre söt och också snyggare än vanlig sojasås. Jag tycker att dess smak liknar fisksås bättre än soja och det fungerade bra med den maträtt jag gjorde (grön papaya sallad). Enligt etiketten är den gjord med icke-GMO-sojabönor och renat vatten. Och det är inte heller jäst eller uppvärmt och Glutenfritt.

    
svaret ges 16.07.2013 07:27
1

Jag lagar mat med en vegetarisk pho från min vietnamesiska svärmor, vilken är den riktiga affären! Det kräver ingen fisk sås och ställer i stället för 1/2 c. sojasås och 1 msk. socker i buljongen. Det är gott! Kanske är det substitutet för fisksås.

    
svaret ges 15.06.2014 00:38
0

Du kan använda en mindre mängd ostron sås om personen bara var allergisk mot fisk ... (Men kom ihåg att vissa ostronsåser också innehåller fisksås, så kolla noggrant!).

Som sagt, om personen också är allergisk mot ostronsås (som din fråga säger), då skulle jag förmodligen underhålla det med lite lager istället, kanske en liten mängd sojasås och tillsätt mindre socker, eftersom det kommer att också vara sötare.

    
svaret ges 04.10.2010 16:18
0

Jag tror inte att det finns en ersättning för fisksås. Sojasås är helt annorlunda. Om du använder dig som en dippsås, använd sojasås blandad med ättika och socker. Ett annat alternativ är sojasaus blandad med fermenterad sojabönorpasta, socker, vinäger, chili peppar och vatten för att dyka upp saker som vietnamesiska vårrullar. Ett annat alternativ skulle vara limejuice med sojasås och socker för att klä en sallad. Om du lagar mat, skulle jag använda salt med lite MSG. MSG lägger till Umami som inte kan uppnås även med fisksås. Worcestershire sås är helt annorlunda än fisksås. Kryddor i det är för överväldigande. Hoppas det hjälper.

    
svaret ges 09.04.2014 03:45
-2

Jag har inte provat det, men en kombination av lätt sojasås och Worcestershire sås verkar som en bra insats. De båda ger umami, sojasås har saltigheten, och Worcestershire sås är också gjord av jäst fisk.

    
svaret ges 17.07.2010 12:39
-3

Sojasås innehåller E-nummer som härrör från fisk! Så någon typ av sojasås är inte aktuell för dem med fiskallergi.

    
svaret ges 13.01.2015 17:01
Senaste kommentarerna

Fisksås används vanligtvis med fisk som är japansk eller koreansk (kötttyper som tenderar att vara mer kalla eller missliknande snarare än varma). Fisksås kommer att erbjuda dig mycket viktiga fettsyror (ARA) som du kanske inte kan få i fisksåser som klassisk Okinawan-fisk (en mild och lätt salt kopia av Baryonyx fisksås), bland andra. Men din lax kanske helt enkelt inte har samma form som den du har gjort den från, vilket är mer troligt när du förbereder i grupper. De punkter du bör tänka på inkluderar... Läs mer