Är deras berättelser där människor har motstridiga minnen efter resan? [stängd]

9

Jag har märkt att det med tiden har varit olika regler för tidsresor. Till exempel började farfar paradoxen hanteras av barnbarnet antingen försvinner från tidslinjen eller någon annan paradox som upprättas. Nu dagar verkar det mer och fler historier använder alternativa tidslinjer (som i Terra Nova ). (Och i farfar paradoxa berättelser tror jag inte att jag någonsin såg en där, efter att barnbarnet försvann, han inte var där för att orsaka paradoxen, så han återgav sig bara för att försvinna, så återkommer i en loop.)

Medan varje författare eller film eller tv-program kan ha olika regler verkar vissa vara standardiserade.

Jag har märkt att en av dessa regler är motstridiga minnen. Till exempel, när Marty McFly går tillbaka i tiden och ändrar sin nuvarande, kommer han tillbaka, men kommer ihåg saker som de var innan han lämnade - han har inte minnen av de förändrade händelserna som alla andra upplevt. Och, naturligtvis, de som inte gick tillbaka har bara minnena av den nya vägen och kommer inte ihåg vad Marty kommer ihåg. (Jag har ännu inte sett Tillbaka till framtiden II så jag hoppas att jag inte utelämnar något.)

I Star Trek , med flera tidshistorier, kommer personerna antingen ihåg den ändrade tidslinjen eller originalet, men inte båda.

Är denna regel någonsin bruten? Finns det historier där människor har motstridiga minnen av ett original och en ändrad tidslinje samtidigt?

    
uppsättning Tango 28.12.2011 07:59

9 svar

17

Huvudpersonen i filmen Fjärilseffekten mottar den nya uppsättningen minnen ovanpå sina ursprungliga varje gång han fullbordar en tidshoppning. Den ackumulerade kunskapen leder till näsblod och så småningom hjärnskador.

På samma sätt i filmen Frekvens , behåller huvudpersonen båda uppsättningar minnen men det finns ingen uppenbar skada i hans sinne (utöver extrem förvirring när det först händer).

Redigera för Star Trek-tillägg:

TNG 3x15, Gårdagens företag - Guinan kan känna när tidslinjen är fel, för att vara säker på att ett av Enterprise-besättningen borde vara död. Inte faktiska minnen, dock.

TNG 7x25 / 26, Alla bra saker ... - Picard blev katapulterad mellan tre tidsperioder på en alternativ tidslinje av Q och behöll hans minne om händelserna.

DS9 3x17, Visionär - Miles O'Brien upplever flera hopp i den närmaste framtiden och ser katastrofer som i slutändan blir avskräckta på grund av kunskap som erhållits i dessa hopp. Han skulle ha kommit ihåg alla dessa alternativa framtidar, om han inte hade dött och skickat en framtida version av sig själv (som inte upplevde hopp) tillbaka i tid för att slutföra uppdraget.

DS9 4x03, Besökaren - Benjamin Sisko upplever bitar av den bortre framtiden innan han slår tillbaka till sin rätta tid. Han behåller minnen av den framtiden, eftersom han visste vad man ska göra för att inte bli fördrivet i tid igen.

VOY 3x21, Före och efter - Kes skickas bakåt genom tiden från hennes död, och kommer ihåg framtiden och varnar kaptenen om Krenim.

ENT 2x16, Framtidsspänning - Res, Reed och Archer upplever tidslingor, förutom att de behåller sina minnen av varje loop.

Exempel filtrerade från Memory Alphas lista över tidsreisepisoder .

    
svaret ges 28.12.2011 08:07
4

I Serie 6 Doktor Vem avsnitt Bröllopet för flodsång , skapas en alternativ (och imperiled) tidslinje när

River fails to shoot The Doctor, as she must since his "death" is a fixed point in time.

Amy, tack vare att hon har vuxit upp med en spricka i hennes vägg, har fortfarande minnen av händelser från den ursprungliga tidslinjen , även om de är fuzzy och ofullständiga.

Historikbågen Serie 5 innebär en tidslinje som ständigt förändras på grund av

people, things, and events being erased from time completely by the cracks.

Doktorn, och slutligen Amy, kan komma ihåg saker som de var i den ursprungliga tidslinjen. På samma sätt, när den ursprungliga tidslinjen slutligen återställs, har huvudpersonerna (The Doctor, Amy, Rory och probably River) fortfarande minnen av händelser som inträffade i den ändrade tidslinjen.

    
svaret ges 28.12.2011 16:04
2

Quantum Leap hade några episoder så. En särskilt var JFK-en. Var Al berättar för Sam att han förhindrade Jackies död? Och att hon blev dödad första gången? Jag hatade det avsnittet eftersom det verkade som en så konstig avslutning.

Om jag inte kommer ihåg det fel? Kanske har jag ett fall av motstridiga minnen RÄTT NU.

    
svaret ges 29.12.2011 03:01
2

I Newtons Wake, misslyckas tidsapparaterna helt enkelt om en motsägelse skulle orsakas. Även om det i detta fall är tidsmaskinen normalt ett fartygs FTL-enhet, och de hänvisar till manövreringen av att fånga ett fiendefartyg i sin egen ljuskott (där det inte kan hoppa utan att skapa en paradox, så hoppa enheterna misslyckas) som en standard kamp taktik.

Jag antar att detta ska hända på ett liknande sätt som försvinnande ljusvågor, som helt reflekterar om brytningen skulle vara kvar i objektet.

Det betyder att ingen har några minnen om den avbrutna tidslinjen, eftersom det aldrig hände. Eller tidsresor hände, men i så fall hände alltid så, så det finns ingen konflikt.

    
svaret ges 20.08.2012 15:44
2

Utanför ren sci-fi finns Stephen Kings Dark Tower-serie.

Roland, huvudpersonen, i en öde post-apokalyptisk framtid (slags), har skapat en paradox genom att rädda Jake 1977. Som ett resultat han aldrig möter Jake. Så han kommer ihåg att han träffade Jake i öknen, och han kommer också ihåg att gå ensam genom öknen och aldrig träffa Jake. Detta driver honom arg.

I 1977 har Jake också det du kallar "motstridiga minnen". För att uttrycka det mildt .. i hans fall kommer han ihåg att bli dödad!

Att lösa denna paradox var en viktig punkt för tredje boken (min favorit).

    
svaret ges 25.10.2016 01:58
1

En sak att komma ihåg är att den verkliga vetenskapliga förståelsen av tid och arten av vår resa genom den utvecklas också. Så kommer tanken på alternativa tidslinjer ut av utvecklingen i fysiken, vilket tyder på att detta kan vara det sätt som verkligheten händer. Även om inga överkorsningar.

Minnen - Jag tror att vi ofta brukar rationalisera våra minnen, för att göra dem en enda tidslinje. Oavsett vad "sanning" är.

    
svaret ges 28.12.2011 15:36
1

Upplösningen av Larry Niven kort " Returneringen av William Proxmire " innefattar uppfinnaren av en tidsmaskin som måste avlägsna "före" mot "efter" minnen.

Senator Proxmire finansierar en tidsmaskin i syfte att angripa en ung Robert Heinlein med en spruta full av antibiotika, så härdar Heinleins begynnande tuberkulos. Resten av berättelsen handlar om lagen om oavsiktliga konsekvenser ...

Senator Proximire går tillbaka i tiden och lyckas i hans överfall. Han slår tillbaka med vår tidsmaskinfinnare, som sedan kämpar med två uppsättningar lika giltiga minnen: en där Mr Heinlein blir en författare och en tidsmaskin byggdes, den andra där admiral Heinlein blir chef för sjöverksamhet och en politik maker med hänsyn till ryssarna, och ingen tidsmaskin. Historien stänger med Senator Proxmire och lär sig exakt hur mycket hans handlingar skadar sina egna mål.

    
svaret ges 21.09.2014 06:36
1

Det var ett avsnitt av yttre gränser (1990-talets produktioner) med titeln "Stitch in Time" . Dr Theresa Givens spelad av Amanda Plummer inventerar en tidsmaskin som hon använder för att resa tillbaka i tid för att döda våldtäkt innan de begår sina brott. Varje gång hon återvänder till nutid måste hon integrera minnen från den nyligen ändrade tidslinjen med sina redan befintliga minnen. Alternativet försvinner gradvis i hennes sinne och angriper hennes sanity - något som "The Butterfly Effect". Jag kommer inte förstöra slutet om någon vill titta på episoden.

    
svaret ges 25.10.2016 05:15
0

Nu har vi BioShock Infinite , där motstridiga minnen från ändrade tidslinjer fungerar som en plot-enhet. Men exakt hur det här kan hända är aldrig helt förklarat.

    
svaret ges 21.09.2014 05:46