Can ett fritt fallande flygplan utan horisontell (eller minimal horisontell hastighet) starta upp och flyga till säkerhet?

9

Inspirerat av denna Grand Theft Auto gif , släpps ett flygplan med sina motorer som ursprungligen tomgångar från en hög höjd (t.ex. från toppen av en byggnad) med ingen eller minimal horisontell hastighet. Kan det med framgång stryka upp och flyga till säkerhet? Vad sägs om för

 • Ett fastvingat flygplan, och
 • En helikopter
 • uppsättning isanae 12.07.2015 22:49

  4 svar

  13

  Båda dessa situationer är snarare mycket sannolikt att inträffa. Som ett resultat är följande bara ledig (men förhoppningsvis informerad!) Spekulation - Jag rekommenderar inte experiment!

 • Jag kommer att bli lite fräck i att svara på den här frågan - du har frågat om det är möjligt för "a fixed wing flygplan att [...] få motorerna upp till hastighet och flyga. "Jag svarar" Ja , men det beror på flygplanet. "För det fasta flygplanet flyger jag vanligtvis, en K-21 glider , att få motorerna i snabb takt är en doddle - den drivs av tyngdkraften (och stannar i huvudsak vid solen). Det som är viktigt här är stallhastigheten för det aktuella flygplanet och hur snabbt piloten kunde återhämta sig från "upprörandet" av sparkas upp på toppen av en hög byggnad, och landa någonstans förnuftig (vilket bara kan realistiskt hända när flygplanet inte är stallat). Om det relativa luftflödet över K21s vingar är cirka 35 knop (40 mph, 65 kph) eller högre, genererar de tillräckligt med hiss för att hålla den luftburna (och går ca 30 m framåt för varje meter ner).
 • Om vi antar att du är en fritt fallande kropp, säger Newton (i form av $ v = u + vid $) att det tar ca 1,8 sekunder att nå den hastigheten, och du kommer att falla ( $ v ^ 2 = u ^ 2 + 2as $) ca 16 meter under den tiden.

  Du kommer naturligtvis att peka ner näsan på marken, accelerera och behöva göra något åt det - vilket kommer att ta tid, och ännu viktigare avstånd. Men i det stora systemet med skyskrapor, berg och klippor är inte 16,2 m så högt. För övrigt är bungee launching en traditionell metod för att få glidflygplan flyttade i delar av världen med stora kullar - ett lag av löpare som använder glorified elastiska band skjuter modiga piloter in i den blå yonder, som illustreras av bilden nedan (på Long Bild).

  Så,medtankepåattenkulleärtillräckligthögförattettsegelplanskataav,kanskeförnågratimmarpåenbradag,ärjagganskasäkerpåattnågotsomJohnHancockCenterskullegemeräntillräckligtmedtidförenpilotattåterhämtasigfrånenuddainställning,loopframåttillettnäbbdyk,återhämtasigsmidigtfråndetochflygabort(fråndenstorabyggnadenbakomhonom).

  Giftendulänkadetillpresenteradedetsomsågutsomenlitenprivatjet.Jaguppskjutertilldeandrapådennasidamedmycketmerturbofanerfarenhetänjag,menjagsägerbaradethär:Medentimmesomjagspenderadeien777-simulator,användestjugominuterfrån" kallt och mörkt "för att driva tillbaka, jag misstänker att du skulle ha en mycket svårare tid att göra det. Naturligtvis är det möjligt att starta snabba motorer i vissa flygplan. Det beror mycket på de exakta förhållandena du frågar (och passagerarsjets tenderar inte att vara utformade för inverterad flygning, till exempel).

 • För alla konton kommer denna situation inte troligen att bli mycket återhämtningsbar. Om knivarna är stationära när flygplanet börjar falla, kommer de att vara helt stoppade, vilket resulterar i en rotor RPM-stall som, beroende på helikopterets märke, kanske inte kan återställas (t.ex. även med en arbetsmotor, Robinson helikoptrar är i allmänhet inte återhämtningsbara från en mycket låg rotor RPM stall). Autorotation är rotorns drivna rörelse genom att luften faller genom den, men som påpekat kommer helt stoppade blad i vinkel inte att generera mycket vridmoment (eller hiss) och kan därför inte hävda nedstigningshastigheten av fallande flygplan. Jag antar att det enda undantaget skulle vara en flygkropp som skulle kunna ge upphov till något annat, till exempel V-22 Osprey .
 • svaret ges 12.07.2015 23:39
  4

  Till skillnad från i en RC eller en lönnträfrö är det inte möjligt att återvinna från noll-RPM-rotor i en helikopter eftersom "drivområdet" hos rotorsystemet inte kan producera tillräckligt stor rotation för att generera hiss i "driven region". "

  Faktum är att en gång en heli rotor varvtal sänks under cirka 80%, slutar den att flyga

      
  svaret ges 21.11.2015 23:30
  2

  Bladsstoppsautomater kan göras med modellhelikoptrar, vilket visar att det är teoretiskt möjligt. Det finns några skillnader i en rotordesign av en helikoptrar som gör det mer troligt, men här är en video som visar det gjort.

                               
  Vid 1:55 sänks knivarna till den punkt som de inte längre snurrar och helikoptern faller som en skottand, tills operatören minskar räckhåll nog för att få dem att spinna igen - utan ström.

  Du skulle nog inte kunna klara av stressen, men jag tror att det är tekniskt möjligt.

      
  svaret ges 03.11.2015 22:06
  0

  I ett fastvingsflygplan är detta en vanlig aerobatisk manövrering som heter tailslide . Många flygplan kan säkert utföra denna manövrering, och om du google runt kan du enkelt hitta video.

      
  svaret ges 10.03.2016 17:28