Does torr pasta behöver tvättas?

5

När jag lagar mat hemma brukar jag laga med torr, butiksköpta pastaprodukter. Innan jag lagar mat tvättar jag vanligtvis det under kranen så att vattnet inte är för grumligt när det lagar mat, jag brukar inte tvätta det noggrant så det finns fortfarande lite grumlighet.

Min fråga är i grund och botten, är det nödvändigt att tvätta pasta innan du lagar det? Finns det en fördel att tvätta det helt så att det kokar i rent vatten? Jag tror att det bara är den stärkelse som tvättas bort (snälla rätta till mig om jag har fel) så genom att tvätta den kokta pastaen inte skulle hålla ihop så mycket men jag har inte testat det.

    
uppsättning user7829 17.02.2014 17:36

3 svar

13

Nej, det finns inget behov av att tvätta pastaen, och det är verkligen bäst inte till.

Det är bra att vattnet blir grumligt från pastastärkelsen. Om det har tillräckligt med stärkelse i det, kommer det att lämna nudlarna lite klibbigare, så att såsen klibbar bättre. Och du kan också använda några av pastavattnet i en sås i samma ände. Att få det vatten som stärkelse kräver vanligtvis använder mindre vatten (se Vad är rätt förhållande mellan vatten och pasta? ). Om du använder ton och massor av vatten, som pastapaketet förmodligen säger, kommer det förmodligen att vara för utspätt.

Det enda fallet i vilket du kanske vill tvätta pastaen är om, även om du börjar det från kallt vatten och rör dig tillräckligt, sticks det. Den enda typ av pasta som jag har haft här händer med är orecchiette, som är perfekt formad för att få den att hålla sig till sig själv.

    
svaret ges 17.02.2014 19:16
2

Det är bara meningsfullt att tvätta pastaen om du gör en kall pasta sallad (och det görs vanligtvis efter att det lagar mat).

Stärkelsen är nödvändig för att såsen ska hålla fast vid pastan (om du är vatten är övervägande molnigt, kanske du inte använder tillräckligt med vatten). Vattnet bör också saltas generöst.

Du bör ta lite av det grumliga, stärkande vattnet och lägga det i din sås. Detta, tillsammans med stärkelsen som bildas på utsidan av pastan, gör det möjligt för såsen att hålla fast vid pastan. Detta kommer också att göra att pastaen klibbar uppenbarligen, men tricket är att tillsätta pastaen direkt till såsen så snart den blir al dente (eller något tidigare). Koka det i en sås i en sås. Beläggningen av sås på pastan kommer att förhindra att den klibbar nu, och sausens smaker kommer att suga in i pastaen som en bonus.

    
svaret ges 17.02.2014 19:16
1

Nej. Det är absolut ingen anledning att tvätta pastaen innan du lagar mat, såvida du inte gillar stärkelssmaken (som uppenbarligen handlar om en persons smak).

Omvänt kanske du vill behålla all stärkelse och för att undvika att slänga bort det finns en viss matlagningsteknik, där du lägger den torra pastaen i en panna och börjar lägga varmt vatten (eller buljong) lite av liten, väntar på att den avdunstar tills pastaen är fullt kokad.

    
svaret ges 18.02.2014 14:58

Läs andra frågor om taggar