Typer av golfklubbar och deras användning: nybörjarguide

Är du nybörjare i det stora spelet golf? Låt oss sedan presentera dig för golfklubbarna. Det finns flera olika typer av golfklubbar i en typisk golfväska. I själva verket finns det idag fem kategorier klubbar: skog (inklusive föraren), strykjärn, hybrider, kilar och putters.

Vad är dessa klubbar? Vilka egenskaper har varje klubbtyp och dess användningsområden?

De olika typerna av golfklubbar

Följande artiklar erbjuder nybörjare i golf en allmän översikt över form och funktion för varje typ av golfklubb.

Möt Woods
Den kategori golfklubbor som kallas "woods" inkluderar föraren och fairway woods. (De kallas skog även om deras klubbhuvuden inte längre är gjorda av trä.) Skogen är klubborna med de största huvuden (vanligtvis ihåliga, sträcker sig några inches från sida till sida och några inches från fram till bak, med rundade linjer) och med de längsta axlarna. Golfare kan svänga dem snabbast, och de används för de längsta skotten, inklusive slag som spelas från teingbanan. Fortsätt läsa

Möt järnklubborna
Strykjärn finns i numrerade set, vanligtvis från 3-järn till 9-järn eller pitching kil. De har mindre klubbhuvuden än skogen, särskilt framifrån och bak där de är jämförelsevis mycket tunna (vilket leder till ett av deras smeknamn: "blad"). De flesta strykjärn har solida huvuden, även om vissa är ihåliga. Strykjärn har vinklade ansikten (kallade "loft") etsade med spår som hjälper till att ta tag i golfbollen och ge snurr. De används vanligtvis på skott från farleden eller för tee-skott på korta hål. När antalet järn stiger (5-järn, 6-järn etc.) ökar loftet medan axelns längd minskar. Fortsätt läsa

Möt Hybriderna
Hybridklubbar är den nyaste kategorin av golfklubbar. De blev vanliga först omkring början av 21-talet, även om de fanns i många år före det. Tänk på klubbhuvudet för en hybrid som ett kors mellan trä och järn. Därav namnet "hybrid" (de kallas också ibland utilityklubbar eller räddningsklubbar). Hybrider är numrerade som järn är (t.ex. 2-hybrid, 3-hybrid, etc.), och antalet motsvarar det järn de ersätter. Det beror på att hybrider anses vara "järnbytarklubbar", vilket betyder att många golfare tycker att de är lättare att slå än de järn som de ersätter. Men om en golfare använder hybrider är det troligtvis en ersättning för de långa strykjärnen (2-, 3-, 4- eller 5-strykjärn). Fortsätt läsa

Möt kilarna
Kategorin kilar inkluderar pitching kil, gap kil, sand kil och lob kil. Kilar är deras egen typ av golfklubb, men är också en undergrupp av strykjärn eftersom de har samma klubbhuvuden som strykjärn, bara hårdare vinklade för mer loft. Kilarna är de högsta loftklubbarna. De används för kortare tillvägagångssätt till greener, för marker och platser runt greener och för att spela ut ur sandbunkrar. Fortsätt läsa

Möt puttern

Putters är de mest specialiserade golfklubbarna och den typ av klubbor som finns i de bredaste varianterna av former och storlekar. Putters används för, ja, puttering. Det är klubborna som golfare använder på greenerna, för de sista slag som spelas på ett golfhål - för att slå bollen i hålet.

Det finns fler sorter av putters på marknaden än någon annan klubb. Det kan bero på att välja en putter är en mycket personlig process. Det finns ingen "rätt" putter. Det är helt enkelt puttern som är rätt för dig.

Putters finns i allmänhet i tre stilar av klubbhuvud och i tre olika längder.

  • Klubbhuvuden: Klubbhuvuden kan vara ett traditionellt blad; ett klubbhuvud med häl och tå; eller ett klubbor. Ett traditionellt blad är smalt och grunt, vanligtvis med skaftet som går in i hälen (men ibland mittaxlat). Heel-toe putters har samma allmänna form som blad, men med extra vikt vid häl och tå för att lägga till omkretsvikt och med andra designtrick för att göra klubbarna mer "förlåtande" på missöden. Mallet putters har stora klubbhuvuden som maximerar den förlåtelsen av dålig kontakt. Malletter finns i olika former och storlekar, några mycket stora och ganska ovanliga.
  • Längder: Putters med standardlängd, ofta kallade "konventionella putters", sträcker sig från cirka 32 till 36 tum långa, från ena änden till den andra. Standard eller konventionell längd är den mest populära och är den längd som nybörjare bör börja med. Magputter är de vars längd gör att greppänden kommer upp till - du gissade det - golfspelarens mage. Och långa putters (aka broomstick putters) ligger i det övre 40-tums, nedre 50-tumsområdet, så att golfaren kan stå mer upprätt. (Relaterat: Putterlängd - vad är rätt för dig?)
  • Personlighet: Men vad putters kokar ner till är personligt val. Om det känns bra för dig när du använder en putter, kommer den puttern antagligen att fungera bra. Så mycket av att sätta är självförtroende, så att ha en putter som känns bra, som tilltalar ditt öga, som du helt enkelt gillar, kan bara vara bra.

Alla putters, oavsett storlek eller form, är utformade för att börja rulla smidigt, med ett minimum av backspin för att undvika att hoppa över eller glida. Nästan alla putters har en liten mängd loft (vanligtvis 3 eller 4 grader).

Namn på gamla golfklubbar

Golfklubbar har förändrats ganska mycket under sportens långa historia. Det fanns tidigare klubbar med namn som mashie och niblick och jigger och sked. Vad var det för? Vad menade namnen? Låt oss gå igenom namnen på gamla, arkaiska golfklubbar. För skojs skull.