Innehav i fotboll – definition och förklaring

Att hålla är det olagliga att hålla tillbaka en spelare som inte har fotbollens innehav för att få en fördel. Det finns två typer av innehav; offensivt innehav och defensivt innehav, eftersom innehav kan kallas antingen för brottet eller försvaret.

Offensivt och defensivt innehav

Offensiv innehav kallas när en offensiv spelare griper, drar eller håller en defensiv spelare med avsikt att öppna ett hål eller en rutt för en bollhållare eller förhindra att den defensiva spelaren når quarterbacken. Defensivt innehav kallas oftast när en defensiv spelare tar tag i eller håller en offensiv spelare nedåt. Defensiv innehav uppträder vanligtvis när en defensiv spelare håller en mottagare för att försöka hindra dem från att bli öppna. Eftersom defensiv fysikalitet är nödvändig vid linjen för scrimmage, finns det en fem-yard område från linjen för scrimmage där en defensiv spelare lagligt får använda sina händer. Utanför området kommer en defensiv spelare som använder händerna att kallas som innehav.

Holding kallas när en spelare inte använder rätt blockeringstekniker för öppen hand. Som det kan kallas på både brott och försvar är innehav en av de vanligaste straffarna i fotboll. Liksom andra samtal i fotboll är innehav ett domarsamtal, och hur det kallas beror på den specifika situationen och tjänstemannan. Således missas samtal ibland under spelets gång.

Straffmål

Stötande innehav resulterar i en tio yard straff. Det bedöms tio meter från den ursprungliga linjen för scrimmage, och om det kallas, spelas ner igen. Till exempel, om det är först och tio med bollen på trettio yardlinjen och offensivt innehav är begått, kommer det då att vara första och tjugo, fortfarande från trettio yardlinjen. Alla positiva målningar som ackumulerats före spelets spel hålls ogiltiga. Om det finns färre än tjugo meter mellan skräcklinjen och brottets mållinje, kommer straffen att vara halva avståndet till mållinjen snarare än tio meter. Om offensivt innehav begås inifrån brottets egen slutzon, kallas en säkerhet, vilket resulterar i två poäng för försvaret, liksom innehav av bollen.

Försvarsinnehav är en fem-yard straff, och resulterar också i en automatisk första ner för brottet.

Att hålla straff kan vara extremt skadligt för både brottet och försvaret. På den offensiva sidan lämnar ett anropsbeslut teamet med långt ner och avstånd, vilket gör jobbet mycket svårare. Att hålla kan också ta poäng från ett brott, eftersom stora spel ofta upphävs av ett felaktigt grepp. Defensivt kan innehav vara mycket skadligt eftersom det automatiskt ger brottet en ny uppsättning nedgångar. Försvar spelar ofta mycket bra för några spelningar som syftar till att stoppa bara för att ge nytt liv i form av en ny uppsättning nedgångar till brottet som ett resultat av ett grepp.