En översikt över colombias musik

Colombia är ett land som sträcker sig över både Stilla havet och Karibien, så det är inte förvånande att colombiansk musik återspeglar en mängd musikaliska influenser som har fött en dynamisk musikmiljö.

I allmänhet blandar colombiansk musik spansk-påverkad gitarr- och sångstruktur med stora gaita-flöjt och slagverk från den inhemska befolkningen, medan dess slagverkstruktur och dansformer kommer från Afrika.

Colombia har traditionellt varit känt för cumbia, en musikalisk stil populär i kustområdena, och vallenato som är mer populär i dalarna i östra Colombia. Under de senaste tio åren har Carlos Vives sprängt på världsmusikscenen med sitt eget musikvarumärke rock / vallenato.

Anmärkningsvärda salsakonstnärer

På 1970-talet blev colombianarna galen för salsa, men mannen som var mest medverkande i skapandet av Colombias salsascen var Julio Ernesto Estrada Rincon, känd som "Fruko", som med sitt band, Fruko y los Tesos, började värma upp gatorna i stadskusten. Även om det var relativt okänt i början slog Fruko y los Tesos snart de stora ligorna och började en internationell turné i början av decenniet och fick fans från sitt hem i Columbia hela vägen till Spanien.

En annan anmärkningsvärd konstnär, Colombias mest kända salsero, Alvaro Jose “Joe” Arroyo vann Calis “Congo del Oro” -pris så många gånger att de skapade en speciell “Super-Kongo” -kategori för honom; hans unika stil och mycket dansbara spår gav honom ett rykte och tillbedjan som fortfarande lever i Columbia och faktiskt över hela världen till denna dag.

Men Salsa slutade inte när 70-talet slutade. På 1980-talet bildades Grupo Niche - nu ett av Colombias största salsaband - och är fortfarande en favorit bland fans av hård salsa (i motsats till salsa romantica) överallt.

En ny våg av pop och rock

Kanske på grund av tillkomsten av Internet och dess resulterande globalisering av musik och kultur har colombiansk musik utvecklats under de senaste decennierna för att inte bara innehålla artister som utför traditionell salsa och liknande utan också några få som har vågat sig in i mainstream pop och rock genrer.

Idag finns det en ny generation colombianska artister som sätter eld på den latinska popscenen, ledd av den latinska popsuperstjärnan Shakira och Juanes. Shakira, som sprang på scenen i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet, omdefinierade världens förväntningar på colombianska artister. Med så massiva hits som "Hips Don't Lie" och "Whenever, Wherever", introducerade Shakira publiken över hela världen till en unik blandning av spanska och engelska texter och stilar och böjde genren för att tjäna sina miljontals skivförsäljningar över hela världen.