Hemlagad bakpulver recept för munvatten

Om du letar efter ett billigt och naturligt sätt att fräscha upp andan behöver du inte leta längre än ditt eget skafferi eller kylskåp. Medan du kanske vet att du kan använda bakpulver för att borsta och bleka tänderna, visste du att det också kan användas som munvatten? Ja, det är sant.

Prova dessa enkla recept för munvatten och se vad du tycker. Båda recepten är alkoholfria, så de borde fungera för alla i ditt hushåll.

Bakpulver munvatten

Tillsätt en halv tesked bakpulver till ett halvt glas varmt vatten och använd det för att gurgla. Det är en omedelbar fix för även det värsta fallet av dålig andedräkt. Gör ett nytt parti varje gång du behöver det, eller blanda tillräckligt för att hålla dig tre eller fyra dagar. Om du behåller det längre än så har det troligtvis försämrats till natriumkarbonat, vilket fortfarande är OK att använda, men inte lika balanserande som en ny sköljning.

Bakpulver och salt munvatten

National Cancer Institute rekommenderar detta som ett munvatten, som ska användas var tredje timme hela dagen, för personer som har att göra med torr mun och smakförändringar på grund av kemoterapi. Blanda bara ihop en kopp varmt vatten, 1/4 tesked natron och 1/8 tesked salt. Efter att ha svängt det runt munnen; skölj med vanligt vatten. Detta är också ett bra munvatten att använda om du har cancer sår, ömma tandkött eller andra munskador, eftersom bakpulver och salt båda har visat sig påskynda läkning.

Varför det fungerar

Bakpulver neutraliserar lukten i munnen snarare än att bara täcka över dem. Det har ett alkaliskt pH, som balanserar syrorna som produceras av bakterierna i munnen och också motverkar effekterna av sura drycker, såsom läsk och kaffe. Kaffeandedräkt är värst!

fördelar

  • Billig: En låda med bakpulver är smuts billig, och det är något du förmodligen redan har i ditt hus. Dra en låda från ditt skafferi. Använd inte lådan som har absorberat lukt i ditt kylskåp.
  • Inga hårda kemikalier, konstgjorda färger eller smakämnen: Du vet vad som finns i din munvatten med bakpulver, men du kan nog inte säga det om butiksköpta munvatten - även efter att du har läst deras etikett. Undvik falska ingredienser, med okända hälsoeffekter, genom att använda något som är helt naturligt.
  • Ingen stark smak: Den överväldigande smaken av många munvatten kan vara missnöjd, särskilt om du går igenom kemoterapi eller är gravid.
  • Alkoholfri: Många kommersiella munvatten innehåller alkohol. Det är något du bör undvika om du återhämtar dig eller bor i ett hushåll med andra som har ett tidigare eller aktuellt alkoholproblem. Det är också något du förmodligen inte vill att dina barn ska använda. Detta hemlagade munvatten är något alla kan använda.
  • Multi-purpose: Förutom att hålla munnen ren och luktfri kan bakpulver användas för att göra en mängd hushållsrengöringsmedel och skönhetsprodukter, allt från schampo och deodorant till ett mycket effektivt köksavfettningsmedel. Håll ditt skafferi välfylld, så bakpulver kan bli en av dina hushållsrätter.

tips

  1. Håll lite bakpulver i väskan eller portföljen, och du kan till och med fräscha andan när du är på språng. Var noga med att märka behållaren du sätter i den, så att du inte behöver förklara det misstänkta vita pulvret som du bär. Naturligtvis kan du ändå upptäcka att du måste förklara ditt munvatten för kollegor, åtminstone tills de vänjer sig vid din nya rutin. Om du är orolig för det, ta bara med det förblandat med vatten. Det är mycket mindre sannolikt att väcka misstankar.
  2. Om du saknar smaken av munkolv i butiken, lägg till en droppe pepparmyntaolja (matkvalitet) för en myntig smak.
  3. Föredrar du att göra stora satser? Koka ditt vatten och tillsätt en tesked bakpulver för var åtta uns vatten. Förvara sedan munvatten i en steriliserad behållare. Var noga med att märka den, så ingen tappar ut den eller gör misstag för något annat.
  4. Förvara en låda bakpulver under handfat eller i läkemedelsskåpet så att det blir lätt att blanda satser i farten. Om du gör det enkelt att göra är det mycket mer troligt att du håller dig till din nya rutin.