Är bevingade spindlar riktiga?

År 2012 gick en bild viral som påstod att forskare hade upptäckt en spindel med vingar. Själva uppfattningen att spindlar kan fly och attackera från luften måste ge mardrömmar till arachnophobes, men om du är en av de så drabbade kan du vara lugn - bilden är falsk, liksom bildtexten. Ingen sådan upptäckt gjordes, och det är inte känt att någon sådan critter finns.

Den falska bilden skapades genom att doktorera ett faktiskt foto av en vanlig fiskespindel som hittades på North Carolina Spider Photos. Originalet krediteras Will Cook från Duke University. Fiskespindlar, så kallade för att de brukar bo nära vatten, liknar vargspindlar i storlek, form och färg. De biter, men deras gift är relativt ofarligt för människor som inte har speciell känslighet för spindelgift. Och viktigast av allt, de har inga vingar.

Kan spindlar flyga?

Medan den påstådda upptäckten som spekuleras ovan är ett bedrägeri, var medveten om att det finns sådant som en "bevingad spindel" (vetenskapligt namn Araneus albotriangulus, och mer allmänt känd som orb weaver spider). Men kom inte i panik. Spindelns så kallade "vingar" är bara dekorativa markeringar. Denna lilla varelse kan inte flyga och inte heller är giftet särskilt giftigt.

Det är dock inte strikt noggrant att säga att spindlar aldrig flyger. Det finns ett dokumenterat fenomen som kallas "ballongflygning" där vissa små arachnidarter använder strängar av sitt eget silke för att glida långa sträckor genom luften på blåsiga dagar - ibland hundratals mil.

I en händelse som inträffade i maj 2015 beskrev vittnen i Goulburn, Australien, att de såg spindlar "regna från himlen." Experter tillskrev fenomenet till många mödrar i en stor population av spindlar som föder samtidigt, plus gynnsamma väderförhållanden - främst varma, stigande luftströmmar - som skickade tusentals nykläckta spindlar och deras banor uppåt. Massa ballonghändelser som detta är inte ovanliga, men de är ganska sällsynta, sa experterna. Dessutom kan spindlar inte bita människor, även om det kanske inte är mycket tröst för äkta arachnophobes.

Rapporter om bevingade spindlar

Följande händelse rapporterades utan förklaring eller uppföljning i januari 1894 av Entomological News:

"Newport, Ky., 3 augusti. - En dödlig insekt har dykt upp om de elektriska lamporna. Människor som sticks av insekten lider intensivt. En plötslig svullnad och ett märkligt somnolent tillstånd följer bettet. Michael Ryan stod på lördag och dog i går kväll. Domare Helm från Circuit Court är upplagd med nacken svullen till dubbelt så stor som sin normala storlek. Harry Clark, ett annat offer, är i ett otryggt tillstånd. Lokala entomologer beskriver felet som en slags bevingad spindel. "

År 2014 dök en moderniserad version av flygande spindelbedrägeri online, den här gången utsattes läsarna för en dubbel dos knep. Efter att ha rapporterat att forskare hade bekräftat att ett stort antal flygande spindlar förväntades migrera till England det året för att mata på en växande befolkning av deras huvudsakliga livsmedelskälla, falska änkespindlar, fortsatte artikeln att erkänna att allt bara var ett bluff designat för att locka trafik till webbplatsen. Det är förmodligen ingen slump att webbplatsen sedan dess har stängts av.

Källor

  • "Dolomedes Sp. - Fiskespindel." Florida Nature, 2002.
  • “Hoppa framåt för” flygande ”spindlar.” BBC News, BBC, 12 juli 2006.
  • "North Carolina Spider Photos." Carolina Nature, 2013.
  • "Forskare upptäcker bevingad spindel." Insekthus.
  • "Bevingad spindel - Araneus Albotriangulus." Brisbane Insects and Spiders, 2010.