Kackerlackaägg och rädsla för att slicka

I världen, enligt urbana folklore, väntar fasor oss vid varje tur och lurar även på de vanligaste platserna. Tänk på hur farligt det kan vara att bara slicka ett kuvert. En urban legend cirkulerade om att kackerlackaägg på kuvert kunde angripa din tunga. Det var bara ett bluff.

Kackerlackan ägg på kuvert viral e-post

Följande virala e-postmeddelande skickades 2000:

Ämne: Om du slickar dina kuvert ... kommer du inte längre! En kvinna arbetade på ett postkontor i Kalifornien, en dag slickade hon kuverten och frimärkena istället för att använda en svamp. Samma dag klippte damen tungan på kuvertet. En vecka senare märkte hon en onormal svullnad i tungan. Hon gick till läkaren och de fann inget fel. Hennes tunga var inte öm eller något. Ett par dagar senare började tungan svälla mer och det började bli riktigt ömt, så ömt, att hon inte kunde äta. Hon gick tillbaka till sjukhuset och krävde att något skulle göras. Läkaren tog en röntgen av hennes tunga och märkte en klump. Han förberedde henne för mindre operation. När läkaren klippte tungan upp, kryp en levande mört ut. Det stod mörtägg på kuvertets tätning. Ägget kunde kläcka sig inuti tungan på grund av hennes saliv. Det var varmt och fuktigt ... Det här är en sann historia ... Skicka den vidare.

En liknande berättelse rapporterades som att hända med en "kollegas fru" i Virginia. Antingen fanns det en omfattande angrepp, eller så var det en urbana legend i början. Hur som helst du säger det är den urbana legenden falsk.

En kackerlackaprimer

En gravid kackerlacka bär sina ägg i en hård kapsel som kallas en ootheca, där de inkuberar, intakta, tills larverna (eller "nymferna") kläcker och spränger kapseln upp från insidan. Äggen själva är små och känsliga och kunde inte överleva alls utanför ootheca, än mindre blomstra i kroppen hos en däggdjursvärd. Det skulle vara mycket osannolikt att hitta livskraftiga kackerlackaägg ströda på slumpmässiga ytor - minst av allt på den vikta luckan i ett kuvert.

Tänk också på de logiska inkonsekvenserna i berättelsen. Hur är det att när offret besökte sin läkare första gången, rapporterade en pappersklippning och visade synliga tecken på "onormal svullnad", fann han "inget fel"? Och vad var poängen att röntga kvinnans tunga under det andra läkarbesöket? Det är inte en benstruktur, och klumpen var redan synlig.

Felaktiga insekter

Infestationslegender härrör från och spelar på människors skräck för insekter. Undertypen där "läskiga sökrobotar" invaderar människokroppen framkallar ett särskilt visceralt svar och är särskilt populära av den anledningen. "Roach ägg på kuvert" liknar mycket 1998-årgången "Roach ägg i Tacos" legend, där kackerlacklarver intas i en snabbmatsrestaurang påstås inkuberas i slemhinnan i offrets mun.

På ett allmänt sätt liknar båda berättelserna "The Spider Bite", en äldre legend om en resenär i ett främmande land som upptäcker en till synes oskadlig insektsbit på hennes kropp efter en utflykt. När hon borstar håret vidrör hon sedan platsen och det ömma spricker upp med hundratals små spindlar.

Historien är saken

Framtida insekter hittar ibland in i sprickorna i människokroppen. Men huvuddelen av angreppslegender är just det: legender. Det är svårt att motstå att dela dem med de du älskar. Reuters sprang en nyhetshistoria för några år tillbaka om en brittisk kvinna som klagade till sin läkare för huvudvärk och "konstiga ljud i örat." När hon undersökte henne, hittade läkaren en stor spindel inlagd bredvid trumhinnan.

"Läkaren tog bort spindeln med en spruta," fortsatte artikeln, "men tog också upp en osäker möjlighet - att arachnid var en kvinnlig avsikt att lägga ägg." Inga spindelägg hittades under undersökningen, men de kunde inte motstå att höja den läskiga möjligheten.

Bottom line

1999 ryktade rykten om att ett antal människor dog efter att ha fuktat limet på bankomatkassetten med tungorna. Förmodligen hade någon förfalskat limet med cyanid, ett dödligt gift. Berättelsens moral var tydlig: kuvertslickning kan vara farligt för din hälsa. Om det var sant skulle det ha blivit allmänt publicerat, men det verifierades inte.

Eftersom färre och färre människor skickar snigelpost och många kuvert och de flesta frimärken är självhäftande, finns det färre chanser att utsätta dig för eventuella risker med att slicka. Du har förmodligen inget att frukta, men du kan alltid använda en svamp för att göra jobbet för att göra det mer sanitärt för dig, posthanterarna och mottagaren. Under tiden ska du inte vidarebefordra något liknande e-postmeddelande eller lägga om ett liknande meddelande på sociala medier.