10 spännande mysterier från förlorade antika civilisationer

Hur kan vi veta vem vi är om vi inte vet var vi kommer ifrån? Det framgår av många fragment av bevis, traditioner och historia att vi har en ofullständig bild av de tidigaste dagarna av mänsklig civilisation. Det är möjligt att hela civilisationer, några med avancerad teknik, har kommit och gått. Den mänskliga kulturen når åtminstone mycket längre tillbaka i tiden än vad konventionell historia medger. Det finns många mysterier i vårt forntida förflutna, men det kan finnas ledtrådar till det förflutna runt om i världen i form av sjunkna städer, forntida strukturer, kryptiska hieroglyfer, konstverk och mer.

Här är 10 av de mest spännande pusselbitarna som är vårt förflutna. De är höljda av mysterium och varierande grad av tvivel, men alla är ändå fascinerande.

1. egyptiska skatter i Grand Canyon

Upplagan av Arizona Gazette den 5 april 1909 innehöll en artikel med titeln "Explorations in Grand Canyon: Anmärkningsvärda fynd indikerar att forntida människor migrerade från Orient." Enligt artikeln finansierades expeditionen av Smithsonian Institute och upptäckte artefakter som, om de bekräftades, skulle stå konventionell historia på örat. Inuti en grotta "huggen i fast sten av mänskliga händer" hittades tabletter med hieroglyfer, kopparvapen och statyer av egyptiska gudar och mumier.

Även om det är mycket spännande är sanningen i den här historien tvivelaktig helt enkelt för att webbplatsen aldrig har upptäckts på nytt. Smithsonian förnekar all kunskap om upptäckten, och flera expeditioner som letar efter grottan har kommit tomhänt. Var artikeln bara ett lur?

"Även om det inte kan diskonteras att hela berättelsen är en utarbetad tidningsbedrägeri", skriver forskaren / utforskaren David Hatcher Childress, "det faktum att den stod på första sidan, namngav den prestigefyllda Smithsonian Institutionen, och gav en mycket detaljerad berättelse som gick på för flera sidor ger mycket till dess trovärdighet. Det är svårt att tro att en sådan historia kunde ha kommit ur luften. "

2. pyramidernas och sfinxens ålder

De flesta egyptologer tror att den stora sfinxen på Giza-platån är ungefär 4,500 år gammal. Men det numret är just det - en tro, en teori, inte ett faktum.

Som Robert Bauval säger i "sfinxens tid", "fanns det inga inskriptioner - inte en enda - varken huggen på en vägg eller en stela eller skriven på massorna av papyri" som associerar sfinxen med denna tidsperiod. Så när byggdes det?

John Anthony West utmanade den accepterade åldern på monumentet när han noterade den vertikala väderfördröjningen på dess bas, som bara kunde ha orsakats av lång exponering för vatten i form av kraftiga regn. Mitt i öknen? Var kom vattnet ifrån? Det händer så att det här området i världen upplevde sådana regn för cirka 10,500 XNUMX år sedan! Detta skulle göra sfinxen mer än dubbelt så mycket som den för närvarande accepterade åldern.

Bauval och Graham Hancock har beräknat att den stora pyramiden sannolikt går tillbaka till cirka 10,500 XNUMX fvt - före den egyptiska civilisationen. Detta väcker frågorna: vem byggde dem och varför?

3. nazca-linjer

De berömda Nazca-linjerna finns i en öken cirka 200 mil söder om Lima, Peru. På en slätt cirka 37 mil lång och en mil bred är etsade linjer och figurer som har förbryllat den vetenskapliga världen sedan de upptäcktes på 1930-talet. Linjerna går helt raka, några parallella med varandra, många korsar varandra och får linjerna att se ut från luften som gamla flygplatsbanor.

Detta fick Erich von Daniken i sin bok "Chariots of the Gods" att föreslå att de faktiskt var landningsbanor för utomjordiska hantverk ... som om de skulle behöva landningsbanor. Mer spännande är de gigantiska figurerna av mer än 70 djur huggna i marken - en apa, en spindel, en kolibri och andra. Pusslet är att dessa linjer och figurer är i en sådan skala att de bara kan kännas igen från hög höjd. (De upptäcktes av en slump på 1930-talet av ett överflygande flygplan.) Så vad är deras betydelse?

Vissa tror att de har ett astronomiskt syfte, medan andra tror att de tjänade i religiösa ceremonier. En ny teori antyder att linjerna leder till källor till dyrbart vatten. Sanningen är att ingen vet det riktigt.

4. plats för Atlantis

Det finns lika många teorier om Atlantis sanna plats som det finns skräppost i din e-postruta. Legenden om Atlantis kommer från Platon, som skrev om den vackra, tekniskt avancerade, kontinentstora ön år 370 fvt, men hans beskrivning av dess läge var begränsad och vag. Många drar naturligtvis slutsatsen att Atlantis aldrig existerade och bara var en fabel.

De som tror att det existerade har sökt bevis eller åtminstone ledtrådar i nästan alla hörn av världen. Edgar Cayces berömda profetior sade att rester av Atlantis skulle hittas runt Bermuda, och 1969 hittades geometriska stenformationer nära Bimini som troende sa bekräftade Cayces förutsägelse. Andra föreslagna platser för Atlantis inkluderar Antarktis, Mexiko, utanför Englands kust och möjligen till och med utanför Kuba (se nedan). Författaren Alan Alford hävdar att Atlantis inte alls var en ö utan snarare en exploderad planet. Kontroversen och teorierna kommer sannolikt att fortsätta tills någon avslöjar ett tecken som säger: "Atlantis, pop. 58,234."

5. maya kalender

Det har skett en hel del vridning av de förmodade profetiorna i Mayakalendern. Fler människor fruktar det kanske än fruktade de olycksbådande katastroferna för år 2000. All oro är baserad på upptäckten att Maya "Long Count" -kalendern slutar på ett datum som motsvarar vår 21 december 2012. Vad gör detta betyda? Slutet på världen genom någon global katastrof eller krig? Början på en ny era, en ny tidsålder för mänskligheten? Sådana profetior har en lång tradition att inte ske. 2012 har uppenbarligen kommit och gått, men vissa tror fortfarande att det finns något i profetian - att 2012 bara var början.

6. Japans undervattensruiner

Utanför den södra stranden av Okinawa, Japan, under 20 till 100 fot vatten ligger gåtfulla strukturer som kan ha byggts av någon gammal, förlorad civilisation. Skeptiker säger att de stora, grupperade formationerna troligen är naturliga. "Sedan, på sensommaren året därpå", skriver Frank Joseph i en artikel för Atlantis Rising, "blev en annan dykare i Okinawa-vattnet chockad över att se en massiv båge eller port med stora stenblock som vackert monterades på samma sätt som förhistoriskt murverk finns bland Inca-städerna på andra sidan Stilla havet, i Andesbergen i Sydamerika. " Detta verkar bekräfta att det här är konstgjorda ruiner.

Arkitekturen inkluderar vad som verkar vara asfalterade gator och vägkorsningar, stora altarliknande formationer, trappor som leder till breda torg och processionsvägar som övervinnas av par tornade drag som liknar pyloner. Om det är en nedsänkt stad är den enorm. Det har föreslagits att det kan vara den förlorade civilisationen i Mu eller Lemuria.

7. resor till Amerika

Vi lärde oss alla att Christopher Columbus upptäckte Amerika; vad de menade att lära oss var dock att Columbus började den officiella europeiska invasionen av Amerika. Människor hade naturligtvis "upptäckt" kontinenten långt före Columbus. Vad som kallas indianer anlände hit många århundraden före Columbus, och det finns goda bevis för att upptäcktsresande från andra civilisationer slår Columbus här också. Det är allmänt accepterat att Leif Erikson framgångsrikt seglade till Nordamerika år 1000.

Mycket konstigare, artefakter har hittats som tyder på att forntida kulturer utforskade kontinenten. Grekiska och romerska mynt och keramik har hittats i USA och Mexiko; Egyptiska statyer av Osis och Osiris hittades i Mexiko, för att inte säga något om den ovan nämnda Grand Canyon-upptäckten; forntida hebreiska och asiatiska artefakter har också hittats. Sanningen är att vi vet väldigt lite om tidiga, långtgående kulturer.

8. nedsänkt stad utanför Kuba

I maj 2001 gjordes en spännande upptäckt av Advanced Digital Communications (ADC), ett kanadensiskt företag som kartlade havsbotten i Kubas territorialvatten. Ekkolodsavläsningar avslöjade något oväntat och ganska fantastiskt 2,200 fot under ytan: stenar lagt ut i ett geometriskt mönster som såg väldigt ut som en stadsruiner. "Vad vi har här är ett mysterium", sa Paul Weinzweig från ADC. "Naturen kunde inte ha byggt något så symmetriskt. Det här är inte naturligt, men vi vet inte vad det är." En stor nedsänkt stad? Det måste vara Atlantis, var det många entusiasters förslag omedelbart.

National Geographic visade stort intresse för webbplatsen och var inblandad i efterföljande undersökningar. 2003 dök en minisub ner för att utforska strukturerna. Paulina Zelitsky från ADC sa att de såg en struktur som "ser ut som att det kunde ha varit ett stort stadscentrum. Det skulle dock vara helt oansvarigt att säga vad det var innan vi har bevis." Ytterligare utforskningar pågår.

9. mu eller lemuria

Nästan lika känd som Atlantis är den legendariska förlorade världen av Mu, ibland kallad Lemuria. Enligt tradition bland många Stillahavsöar var Mu ett Eden-liknande tropiskt paradis beläget någonstans i Stilla havet som sjönk tillsammans med alla dess vackra invånare för tusentals år sedan. Precis som Atlantis pågår det debatt om det verkligen existerade och i så fall var. Madame Elena Petrovna Blavatsky, grundaren av teosofirörelsen på 1800-talet, trodde att det var i Indiska oceanen. De forntida invånarna i Mu har blivit en favorit bland kanaliserare som tar med sina upplysta meddelanden till nutiden.

10. karibiska undervattenspyramider

En av de mest spännande berättelserna om upptäckten av ruinerna av en förlorad civilisation är berättelsen om Dr. Ray Brown. År 1970, medan han dykade nära Bari-öarna på Bahamas, hävdade Dr. Brown att han stött på en pyramid som "skinande som en spegel" som han uppskattade var 120 meter lång, även om han bara kunde se de översta 90 fot. Pyramiden hade en färgad toppsten och var omgiven av ruinerna av andra byggnader. Simning in i en kammare, han hittade en kristall som hålls av två metalliska händer. Över kristallen hängde en mässingsstav från takets mitt, i slutet av den var en röd mångfacetterad pärla av något slag. Brown sa att han tog kristallen, som påstås ha konstiga, mystiska krafter.

Browns historia låter fiktiv - den är alldeles för spektakulär. Men det väcker fantasin om alla mysterier från förlorade världar som väntar på återupptäckt.