Dangerous patogener som kan växa i sura miljöer

2

Tänk på det här scenariot: Du har kokat upp ett parti chili peppar (eller gurkor, eller något, verkligen), lägg dem i en ren behållare, fyll den med ättika och kyl det. Som med de flesta saker av denna typ, når någon ibland i burken med sina fingrar eller en mindre än obefläckad rengöring för att ta en.

Finns det några kända patogener som kan växa till nivåer i en sådan miljö efter många månader som skulle skapa en fara för en frisk vuxen?

Om så är fallet, vilka är dessa patogener? Hur länge är "för lång" för ett sådant objekt?

    
uppsättning Carey Gregory 09.10.2012 03:04

1 svar

4

De flesta bakterier i hem växer i biofilmer. Som de vita saker som ackumuleras på dina tänder under dagen eller smutsiga smuts på plugholes. En biofilm är en tredimensionell struktur, vanligtvis tillverkad av polysackarider, som skyddar bakterierna som är inuti. Det kan till och med bilda kvasi-differentierade strukturer, som liknar svamporgan. Biofilmer är extremt resistenta (en fin bild) , även om du kokar, doppar i klor eller på något annat sätt sterilisera en slimig kontakt, du kommer inte att döda alla bakterier. Å andra sidan har djupt inne i biofilmbakterierna lite syre och dö eller bildar sporer, vilka i biofilmen är ännu svårare att neutralisera. Dessutom, även om bakterierna själva är skumlösa, kan de kemikalier som släpptes efter deras död vara dåliga för människor.

Bakteriella biofilmer växer alltid på gränsen mellan två ämnen - fast och flytande, fast och gas (luft), vätska och gas. Kanske har du sett en film ovanpå en gammal buljong? Det här är exakt en biofilm. Titta noga, och du kommer att se, att buljongen är klar, inte mörk, men på botten av behållaren finns ett lager av döda bakterier. Biofilmer bryr sig inte om syrligheten i mediet nedan, eftersom polysackaridskyddet skyddar bakterierna från direktkontakt. Biofilmer kan bildas på vilken yta som helst, vilket ger dem lite vatten och näringsämnen.

Inte alla typer av bakterier kan bilda en biofilm, men säkert kan alla bakterier som bildar en biofilm göra det på dina kylda grönsaker. Patogena bakterier som bildar biofilmer innefattar (men är inte begränsade till): Pseudomonas aeruginosa , Staphylococcus aureus , Bacillus cereus och subtilis em>, E. Coli . Vätska eller fast ämne under en biofilm bör betraktas som piosonös.

En vän av mig som studerar bakteriella biofilmer behöver ungefär en vecka för att odla en tjock biofilm på en petriskål eller i ett provrör, men att äta den biofilmen kommer att bli dålig för ens hälsa mycket tidigare. Å andra sidan inokulerar vi inte mat med ändamål, det händer bara. Även människors motståndskraft mot sådana bakterier kan variera även mellan annars friska människor. Det finns inget enda svar när dina grönsaker utgör en hälsorisk, så du måste gå med tips från goda recept. Att lämna grönsaker nedsänkt i ättika är vanligtvis säkert i en månad, men om du ser någon filmformning på ytan tidigare än så, bara kasta bort den.

    
svaret ges 09.10.2012 11:21