Vad bra är "Pumpning" en kliché?

10

I kärnreglerna för Risus: Allt RPG är en av de valfria reglerna "Pumpning" - det här gör det möjligt för spelaren att tillfälligt lägga till en dö till klichén som han använder för en tävling, på bekostnad av förlorar en dör från samma kliché i slutet av turnen. N .: Det här är inte "Double Pumping", vilket vanligtvis krävs för magiska, psykiska eller superheltypkliches.

Det var så att din hårda ridning, hård ropning, hårddrinkande cowhand (3), när vi ropade in i ett pokerspel med lägre än en orms magefuskdump (4), kunde tillfälligt undvika "nedåtgående spiralen" och rulla en lika många tärningar för en tävlingsrunde - men efteråt, även om han vinner rollen (ungefär jämnt odds), kommer han att reduceras till hårdritt, hårdvård, hårddrinkning (2), medan skadorna minskar hans motståndare att sänka sig än en Snake's Belly Cheating Scoundrel (3) - och den goda killen stannar fortfarande och nästan säkert för att tappa tävlingen.

Jag har läst hela Risus Companion och en båtladdning av valfria regler och spelar hjälpwebbplatser, men jag har aldrig sett något sätt att Pumpning har någon fördel om den inte kombineras med andra taktik som som Teaming Up, Byte Cliche, eller Upassende Cliche (där motståndaren tar trippelskada om du vinner).

Det är uppenbart att jag saknar något; Jag är ganska säker S. John Ross skulle inte ha behållit den här regeln i ett spel med bara fyra sidor med regler (inte räknat med konstverk), även för ett spel som är tänkt att vara dumt i tonen , om det aldrig skulle vara meningsfullt att använda det själv. Så, vad är vanlig Pumpning bra för?

    
uppsättning Zeiss Ikon 10.11.2018 19:18

2 svar

5

Pumpning gör att du åtminstone får ett slag mot en överlägsen fiende.

Antag att du har en 3 tärningsklich och du står inför en motståndare med sex. Om du inte pumpar är det en bra chans att du kommer att förlora och skada varje runda för de kommande tre rundorna tills du är ute.

Men om du pumpar, kan du faktiskt chipa en dö av fienden och hantera lite skada för din förlust, och det är bättre än ingen. Du kan offra dig själv för att försvaga fienden nog, så att dina allierade kan komma senare, eller du kan gå in med en annan starkare kliché som du har hållit i reserven.

Risus föreslår att det här brukar användas i en nödsituation när oddsen är emot dig:

In an emergency, any character may pump his Clichés. If the Ninja(3) comes face to face with a Monster(6), it might be necessary.

Det här är mer användbart i kombination med regeln om olämplig klick: Om du pumpar och vinner med en olämplig cliche, hanterar du tre skador istället för en. Du kan blåsa en hel poet (3) kliché i en enda runda svärdskamp genom att pumpa den till 6, men om du kan dra av den, skar du bara fienden från, säg Swordsman (5) till Swordsman (2), och detta båda försvagar hans effektivitet och lämnar honom sårbar för en efterföljande attack av dig själv eller en allierad.

    
svaret ges 10.11.2018 23:47
2

Är det konstigt att det inte är väl vanligt?

Exempel på pumpning i den grundläggande fyra-personsökaren innebär att man pumpar en olämplig cliche för en komedi-sugpunch, så att en kamp mellan lämpliga klichéer kan fortsätta på jämnare mark. Det verkar som en ganska bra indikator för hur det är tänkt att användas - inte att avancera något om en 1-mot-1 kamp, men som inställning för något annat.

Du har rätt i det trading 1-for-1 kommer inte att få bättre odds på vad du handlar med . (Uppgången: 5 mot 4 har ca 22% på 4, 4 vs 3 har ca 20% på 3, och det går ner därifrån.) Varför är det konstigt att det är vanligt att skapa något annat, oavsett om det är Det är på din karaktärsblad (förutsatt att din cowpoke också var en disgraced Professor From Out East (3)) eller en kompis?

    
svaret ges 10.11.2018 23:35