Hun sover man i ett sovvagnståg i Europa?

42

Jag planerar att resa från Tyskland genom flera andra länder österut på ett sovvagnståg, jag undrar vad jag förväntat mig stöta på och hur förväntas jag klä mig? Biljetterna säger 4 bäddar per fack. Eftersom jag antar att facken inte har någon plats att byta, förväntas alla att sova i gatan kläderna? Vandring genom staden hela dagen och då av skorna i ett litet fack kan också orsaka obehagliga dofter. Finns det några platser att byta / tvätta oss, eller väntar passagerare på att hitta någonstans att duscha innan de går ombord på tåget?

    
uppsättning vsz 17.05.2016 22:19

3 svar

47

Detta är vad facket ska mer eller mindre se ut ( bild från Wikipedia ):

Som du gissade finns det inget omklädningsrum eller något liknande. En kudde och plåt som du ser på bilden finns.

Det finns viss variation, men de flesta kommer att sova i bekväma gatekläder eller i närheten av det. Vanligtvis i slutet av tränaren finns det toaletter och tvättställ. Tvättstället är troligen det närmaste du kommer till ett omklädningsrum. Du kan använda den för att rengöra ditt ansikte, att raka, borsta tänderna och så småningom göra en snabb kattvättning. Ingen full dusch. Att du borde komma någon annanstans. Om du bestämmer dig för kattvattnet, försök att lämna tvättstället som du fann det istället för att översvämma. Det kan finnas duschmöjligheter i större stationer (Gare d'Austerlitz i Paris har till exempel, jag är inte säker på tyska stationer).

Om du förväntar dig stinkande skor / fötter är det bästa alternativet att lufta dina fötter och skor innan du går ombord på tåget. Om du kan bära lite ljusa sandaler för att ersätta dina tunga vandringsskor, skulle det vara ett alternativ. Att lägga dina illaluktande skor i plastpåse och knyta den väl stängd kommer också att göra en stor skillnad.

En annan sak att vara medveten om om du vill vara hänsynslös mot de andra passagerarna (och det låter du är tack) är att undvika ljud för personer som redan sover när du går ombord på tåget eller sover fortfarande när du lämna tåget. Om du lämnar väldigt tidigt, se till att allt ditt bagage lätt kan återvinnas med minimalt buller. Fördröja att du sätter på dina skor tills du befinner dig utanför facket, i korridoren. Platser att lagra bagage ligger under de nedre sängarna (ganska smalt utrymme), ovanför dörren (förvånansvärt stort, perfekt för skrymmande föremål) och bakom den lilla trappan. Undvik att sätta något bakom trappan när du går ombord på mitten av natten för att sätta något där det alltid är bullrigt. Jag lägger ofta en liten väska helt bredvid mig i sängen, men det beror i hög grad på storleken på påsen och din egen storlek.

    
svaret ges 17.05.2016 23:22
17

Min erfarenhet på franska sovvagnståg är att människor blir förändrade som ligger på sin våningssäng. De som behöver extra avskildhet glider in i sovande filten innan de tar bort sina kläder. Den övre våningssängen kommer också att garantera dig extra integritet eftersom det bara syns av den intilliggande våningssängen och inte av dem nedan.

Det finns ingen klädkod för sovvagnståg. Vissa människor sover i sina vanliga kläder. Jag har sett soldaterna sova i sina uniformer, och kvinnor ändrar sig för att sova i sina nattklänningar. Min erfarenhet är att ingen bryr sig om vad du bär. Sammantaget borde du välja kläder som är bekväma för dig. När det gäller temperatur, håll en bygel nära dig om du är kall. Tänk på att filten kan vara gjord av syntetiskt material. Om så är fallet blir det varmt, kanske även för varmt i vissa tåg.

Du förväntas inte duscha innan du går ombord. Ändå kan illaluktande resenärer och deras stinkande skor / kläder orsaka obehag för andra i det begränsade utrymmet som är sovarutrymmet. Mitt råd är att du hittar en plats att rengöra / ta bort kroppsluk innan du går och lägger dig i facket. Överväg att bära våtservetter som du kan använda för att städa upp i tåget toaletten / tvättrummet. Vissa stationer har duschar så att du kan överväga att använda dem. Ingen tvingar dig att gå direkt till facket en gång på tåget. Om du är rädd för att ha stinkande skor, kan du ta av dem utanför facket och hänga i tågkorridorn en stund och vänta på att en del av lukten tappar bort.

Om du har speciella sovande behov, packa ditt redskap för att sova . Öronproppar, sovmask, kudde etc. Pluggar och kuddar är vanligtvis tillhandahållna men du kanske vill bära din egen eller behöver extrafunktioner. Dina medresenärer kan snarka björnar, gråta spädbarn, sova-prata behemoter, liksom vanliga trevliga människor. Säg hej när du träffas, berätta för dem var du kommer att stanna så att de förväntar sig bullret när du vaknar, vara vänlig och le.

Facket kan låsas inifrån. Du måste lita på dina medresenärer att alltid låsa det på natten, och du borde noga göra detsamma. Du bör också hålla dina värdesaker med dig hela tiden.

Slutligen oroa dig inte för mycket om resan. Det går vanligtvis mycket snabbt: du kommer i tåget, förvarar ditt bagage, får bytas och lägger dig för att sova. Den tid då sovvagnståg lämnar brukar säkerställa att du blir trött nog när du går ombord. I min erfarenhet sover du som en logg mellan 00:00 och 05:00. Under denna period slutar tåget inte mycket ofta och rullar med en bekväm kryssningshastighet. Efter 05:00 accelererar tåget vanligtvis och börjar betjäna passagerarstationer ( den franska SNCF säger nej slutar mellan 00:00 och 05:30 till exempel ). Retardation av ett stopptåg är vanligtvis vad som väcker mig.

    
svaret ges 18.05.2016 17:07
7

Om du reser i en liten grupp (t.ex. ett par), kan du också få ett fack för en ganska liten extra kostnad - Jan Kiepura från Köln till Warszawa har fack från 1 till 3 kajer samt 4 eller 6 bäddsofflor - eller om du känner dig flush, har du även 1 och 2 bädds lyxfack med privat dusch och toalett.

Redigera: Det ser ut att de tyska CNL-tågen också har samma kombinationer - leta efter Schlafwagen (sovvagn)

    
svaret ges 18.05.2016 11:25