Hur lång håller jordnötsolja

1

I mitt fall förseglas det fortfarande i behållaren, och länk hävdar 3 år (oöppnad) / 2 år (öppnad) men det verkar inte vara jive med erfarenhet.

Alla har mer data om livstid av jordnötsolja?

    
uppsättning Stuart Siegler 14.01.2015 20:40

2 svar

1

Hållbarheten för de flesta livsmedelsprodukter beror på lagringsförhållandena. De flesta hållbarhetslistorna, de bästa datumen eller utgångsdatumen är utbildade gissningar baserade på experttestning och genomsnittliga lagrings- och hanteringsförhållanden, som eventuellt kan vara tillämpliga i alla fall.

För skafferiobjekt som olja, behåller vissa människor sina hem inom en rad av bara några grader 24/7/365 (bättre för mat), medan andra sparar värme / kyla pengar genom att tillåta temperaturer att variera 20+ grader eller mer (värre för mat). Vissa människor lagrar dessa föremål i en källare där det är kallare (i genomsnitt) och det finns mindre variationer (bättre för mat), och vissa människor lagrar dem i garaget där det är varmare (i genomsnitt) med mycket mer varians (mycket värre för mat). Varje produkt har också en optimal lagringstemperatur och det kan variera från produkt till produkt, men kylaren är i allmänhet bättre.

Riktlinjer som bästa datum är bra som en regel och de kan ge oss en känsla för hur lång tid det är troligt att artiklarna kommer att hålla, men det är fortfarande viktigt att kunna berätta om ett objekt är användbart eller inte undersöka det innan du använder det. Lyckligtvis går de flesta skafferiartiklar långsamt långsamt och är inte fruktansvärt farliga under de svårt att upptäcka tidigaste skeden av förstörelse. Om du har luktade olja som är helt oskad, är det ganska lätt att berätta när det börjar gå illa. Lukten och smaken är distinkt och naturligt obehaglig, även i små kvantiteter. I fråga om olja, om du inte är säker, är det förmodligen någonstans i den förmodligen säkra men kanske inte goda zonen.

Om du inte känner den lukten ändå, försök hålla en tidigare öppnad väska med fina oljiga potatischips runt ett år eller två och öppna den och ta en sniff. Även om det inte är särskilt trevligt, är det en värdefull och oförglömlig upplevelse som gör det självklart för resten av ditt liv. Jag använder potatischips som mitt exempel, för att de av personlig erfarenhet har en relativt kort hållbarhet även under idealiska förhållanden (så det tar inte så länge som att säga en flaska olja), de är mycket billiga och jag har Luktade aldrig den ruta oljan luktar starkare än med gamla potatischips.

    
svaret ges 14.01.2015 21:23
2

Detta svaret säger att oöppnad vegetabilisk olja varar i ca 6 månader, öppnade 1-3 månader (källa: Julie Garden-Robinson, North Dakota State University, FN-579 lagringsguide för mat ). Detta motsvarar din erfarenhet.

    
svaret ges 14.01.2015 20:52