Can du lämnar flygplatsen när du transiterar Schengenområdet på en Schengen-visum för en gång?

7

Jag reser från Houston (USA) till Barcelona (Spanien) i september med en turist-Schengenvisum. Bara för att nämna att min layover i Amsterdam är 10 timmar genom KLM och jag är en grön kortinnehavare med ett indiskt pass som bor i USA.

Kan jag avsluta Amsterdam flygplats för lokala sevärdheter om jag bara har en visumvisum för Spanien?

    
uppsättning LIjo LUkose 17.04.2017 11:06

3 svar

12

Ja, det kan du göra eftersom antalet poster avser hela Schengenområdet, inte specifikt till Spanien. Du kommer därför in i Schengenområdet i Amsterdam, oavsett om du går på sightseeing eller inte, och resande mellan Nederländerna och Spanien räknas inte som en utgång / inträde.

På grund av det är det viktigt att ha visum giltigt för Nederländerna och inte bara för Spanien. Det är vanligtvis fallet för de flesta Schengenvisasviseringar, men du bör kontrollera vad det står under "Giltigt för" / "Valido para". Om det står något annat än "Estados Schengen", kan det hända att du har ett problem.

    
svaret ges 17.04.2017 11:14
2

Ja, ditt pass kommer att kontrolleras när du lämnar flygplatsens icke-Schengen-område. Denna kontroll är klar innan du kan välja att lämna flygplatsen eller att ta en Schengenflygning.

Så du går in till Schengenområdet bara en gång. När du åker tillbaka till Amsterdam flygplats kommer du inte att passera någon passkontroll.

Obs! På grund av säkerhetsåtgärder på flygplatser kan du visa ditt pass vid vissa kontrollpunkter, vid röntgen och / eller vid grinden, men det är bara identitetskontroll.

    
svaret ges 17.04.2017 16:48
1

Schengenområdet är ett block av flera dussin europeiska länder där rese- och viseringshantering hanteras på överstatlig nivå. Kort sagt betyder det att Schengenvisum gäller för hela blocket och inte för enskilda länder.

När du har behörighet att komma in i Schengenområdet är du fri att resa inom det området och du kommer inte att stöta på några gränskontroller, men du kan bli ombedd att producera nödvändiga handlingar av tjänstemän under "icke-permanenta kontroller" , såsom motorvägspatruller.

För att svara på din fråga direkt: du kommer att få lämna Amsterdam flygplats för att se staden (tar en direkt NS tåg är billigt och bekvämt) och återkomma till andra delen av din resa. Observera att du, trots att du inte behöver passera gränskontroll och tull, måste vidarebefordra flygplatsens säkerhet, vilket kan ta tid beroende på tid på dagen och säsongen.

Njut av din resa!

// Redigera: Du kommer in i Schengenområdet i Amsterdam, precis som en kommer in i USA i Newark of JFK, även om det kan finnas ett annat ben till en annan amerikansk stad som Houston. För viseringsändamål är benet från Amsterdam till Barcelona hemma, precis som JFK till Houston skulle vara.

    
svaret ges 17.04.2017 13:39