How visade Yoda Luke Skywalker?

19

Från skriptet till Empire slår tillbaka :

YODA
Ready, are you? What know you of ready? For eight hundred years have I trained Jedi. My own counsel will I keep on who is to be trained! A Jedi must have the deepest commitment, the most serious mind.

(to the invisible Ben, indicating Luke)

This one a long time have I watched. All his life has he looked away... to the future, to the horizon. Never his mind on where he was. Hmm? What he was doing. Hmph. Adventure. Heh! Excitement. Heh! A Jedi craves not these things.

(turning to Luke)

You are reckless!

När Luke och Obi-Wan bjuder på Yoda för att träna Luke, säger Yoda att han har tittat på Lukas när han växte upp. Yoda är en stor och kraftfull Jedi, men det finns inget sätt att han fysiskt tittade på Luke. Finns det någonsin någon förklaring som bara hur Yoda hade hållit flikar på honom?

    
uppsättning phantom42 18.07.2012 15:34

6 svar

23

Det var alltid mitt intryck att Yoda, som var så kraftfull med Kraften som han var, använde Kraften som sitt sätt att titta på Luke. Vi vet att Jedi har befogenhet att farsight och vi ser Yoda använda den i episod två när vi diskuterar sin begränsade förmåga att jämföra sig med framtiden (och förmodligen långt borta platser) med Mace Windu. Förekomsten av Sith, sannolikt genom aktiv bedrägeri, begränsade användningen av Jedis befogenheter, men för att hålla flikar på en enskild person (som är stark i kraften, och som Yoda vet mycket viktigt) borde vara inom Yodas grepp.

    
svaret ges 18.07.2012 15:50
8

Det finns verkligen ingen svar på vad som hände med Yoda under hans exil år. Yoda var väl ansluten under sina år på Jedi-rådet. Jag skulle inte bli förvånad att lära mig att han haft tillfällig kontakt med galaxen genom dessa kontakter.

Dessutom kan Yoda ha varit den mest kunniga kraftanvändaren på rådet. Han visste var Luke var och tittade på honom genom kraften skulle ha varit ett sätt att passera tiden i exil.

Det kunde också ha blivit en bluff. Det skulle inte ta mycket för att läsa att han hade äventyr i åtanke. Luke sade i grunden så mycket till Yoda innan han visste vem varelsen före honom var. Yoda ville se lusten att bli lärd demonstrerad. Luke hade redan underskattat Yoda och nu hade Yoda behov av humbling Luke för att börja omplacera pojkbonden till en Jedi. Scenen var till stor del en Good Cop - Bad Cop scenerio där Luke behövde ödmjuka sig till den lilla varelsen och begå sig till träningen.

    
svaret ges 18.07.2012 17:01
1

Såvitt jag minns, kommunicerade både Yoda och Obi-Wan med Jedi Ghost of Qui-Gon Gin. Om så är fallet kunde han ha vidarebefordrat information om Luke från Obi-Wan till Yoda. Jag tror inte att detta uttryckligen diskuteras i canon men

    
svaret ges 18.07.2012 18:31
0

Som Zoneman korrekt angav, är kraften "Farsight" i grund och botten hur Yoda uppnått detta.

Yoda berättade för Lukas när Luke använde kraften för att göra en handhandstavelse "Genom kraften kommer saker du ser andra platser, framtiden, det förflutna, gamla vänner långt borta". Just då när Luke hade sin syn på Han och Leia på Cloud City.

Men självklart för Yoda att kunna bokstavligen välja ut hundratals ljusår bort och titta på honom, är det snabbt otroligt och fantastiskt och det visar verkligen Yodas otroliga makt och skicklighet.

Ännu mer än det, såg Yoda inte bara Luke från det avståndet, han kunde även läsa sitt sinne och känna till sitt hjärta. Detta är ännu mer avslöjande om hur kraftfull Yoda verkligen var. När Luke gick tillbaka till Dagobah efter att ha räddat Han från Jabba Hutt, berättade Yoda att han var försiktig med den mörka sidan och sökte hämnd. Yoda sa "När du räddar dina vänner gjorde du det, ilska och hämnd du hade i ditt hjärta". Således såg Yoda inte bara Lukas ut Jabba Hutt (det var därför Yoda visste att Luke inte längre behövde träna), men han kunde även läsa sitt sinne och veta vad som var i hans hjärta också.

Det finns en annan sak som hände med Yoda på Dagobah när en Jedi-historiker faktiskt kom till Dagobah. Han hade spårat Yoda ner genom obskyrliga arkivposter och sammanfattat att Yoda kan ha flyktat till Dagobah. Yoda bad om ursäkt till honom och berättade för honom att han skulle behöva radera hans minne om att någonsin hitta honom där, för galaxens säkerhet.

Yoda verkade sedan öka i storhet och kraft när han närmade sig och historikern började vara rädd för att ingen tvekan om att Yoda skulle kunna utföra exakt vad han sa att han kunde göra. Men Yoda ville inte skada mannen, så han lovade honom att berätta för ingen efter att ha förklarat varför det var så kritiskt att galaxen tyckte att Yoda var död & hitta aldrig honom. Historikern gick med på att behålla sin hemlighet och uppenbarligen gjorde det, eftersom kejsaren aldrig fick reda på var Yoda var hing, fast han visste att han fortfarande levde.

    
svaret ges 24.11.2013 04:34
-1

När Yoda vände sig för att säga

This one a long time have I watched. All his life has he looked away... to the future, to the horizon. Never his mind on where he was. Hmm? What he was doing. Hmph. Adventure. Heh! Excitement. Heh! A Jedi craves not these things.

Jag hade alltid föreställt mig att han pratade om Vader, Obi-Wans elev som sprang runt och drömde om äventyr och spänning, och det var såhär / varför han var skadad i Mörksidan.

    
svaret ges 19.10.2016 21:15
-2

Yoda talar inte om Luke. Han pratar om Anakin Skywalker (Lukas far) som gick in i mörkret för att han blev vilse, söker äventyr och var hänsynslös. Han varnar Lukas om att falla i mörkret och lär honom om att ha ärade värden, oroande att Luke kan ha "för mycket av sin far i honom" som Obi Wan nämner ....

    
svaret ges 09.12.2013 01:43