Vad är betydelsen av färgen röd i "Rebel Without a Cause"?

7

Jag såg nyligen Rebel Without a Cause för första gången och jag kunde inte låta bli att märka den mycket avsiktliga användningen av färgröd.

Speciellt rött verkade reserveras för de tre gymnasieelever som vi lär känna och älska. James Dean har sin ikoniska röda jacka. Natalie Wood har en mycket framstående röd klänning. Och kanske den mest ovanliga, Sal Mineo har en enda felaktig röd socka som han bär hela filmen.

Nu tittade jag på den här frågan online och fann bara mycket otillfredsställande svar som inte tycks ge en förklaring som passar mycket bra på alla karaktärer.

Varför var färgen röd röd i stället för någon annan färg? Vad specifikt är den här färgen menad att säga om var och en av karaktärerna? Kan svaret på detta vara knutet till de specifika kläder som de har på sig som är röda?

Jag tror att det också finns en stor röd soffa vid en tidpunkt ...

    
uppsättning jheindel 19.01.2016 04:29

1 svar

2

Rödet i Rebel utan orsak representerar karaktärernas centrala känslor. Jim reflekterar hans upproriska natur. Judys återstående ilska, och Platons fred.

Medan du kan se detta separat bär de dem också i 3 poäng av filmerna, Judy i början, Jim i mitten och Platon i slutet.

Du kan se detta i linje med Todorovs teori om jämvikt, ilska > uppror > Peace = en störning av order > erkännande av störningen > en resolution. Att tillämpa detta begrepp på filmen visar progressionen av karaktärsförmåga och ljusbåg, något som saknas i början.

    
svaret ges 26.01.2016 12:23