"Ray of Frost" Stavning + Vatten = Låst Broken?

25

Jag spelade bara D & D 3.0 och 3.5-utgåvor, men om det finns liknande nivåer i D & D 4.0 och Pathfidnder, vänligen kommentera, kommer jag förmodligen att övergå till en av dem ändå.

Är det möjligt att hälla vatten i ett lås, stryk 0-nivå stavning Ray of Frost

uppsättning naliwajek 04.07.2012 22:39

8 svar

48

Jag skulle säga nej, av flera anledningar:

Ray of Frost på PFSRD.

 • Ray of Frost fryser inte saker, av RAW. Det finns stava som specifikt säger att de orsakar vissa elementära effekter (till exempel, Fireball säger specifikt att det "sätter eld på brännbara") men Ray of Frost är inte en av dem. Medan det kanske skulle kunna svalna vatten eller göra en mycket liten mängd is tvivlar jag på att Frosts Ray skulle kunna frysa tillräckligt med vatten tillräckligt snabbt för att bryta ett lås.

 • Faktiskt gör vattnet i låset inte trivialt. Om du har något sätt att hålla vattnet från att spilla ut ur nyckelhålen, så är det inte så mycket av ett problem, men jag tror inte mycket vatten kommer faktiskt stanna kvar i låset när du har hällt det i.

 • Från ett balansperspektiv, vilket möjliggör ett enkelt sätt att bryta open nonmagical, är traditionella lås med två nivåer på 0-nivå typ av ostliknande och Knock är 2: a nivå. Jag kan vara bekväm med spelare som använder en 1: a nivåspell kreativt på det här sättet, och definitivt om de kreativt kan använda en 2: a nivåspell för denna typ av effekt, men jag tror att man använder 0-nivåspell för en 2: a nivåseffekt genom att trycka på den. Jag inser att Knock gör mer än bara öppna nonmagical lås, men det finns inte något under den andra nivån som kan öppna lås, så jag tycker att det är en bra utgångspunkt för denna effekt.

 • Jag är inte säker på att detta verkligen skulle fungera, åtminstone inte inom rimlig tid. Medan du säkert skulle kunna låsa stopp med att arbeta med att frysa vatten i det, krävs att mycket annat tryck än att isen med rimlig utsträckning kan bryta låset helt. Jag tycker det är mer troligt att det järn eller stål som de flesta låser är gjorda skulle bara tvinga isen ur nyckelhålen eller in i andra öppna områden istället för att bryta. I den relaterade Mythbusters-episoden krävde det flytande kväve (vilket är sannolikt mycket kallare än en 0-nivå stavning) och det behövde fortfarande en inverkan för att bryta låset.

 • Det här är mycket mer situativt, men vissa dörrar (speciellt dörrdesigner för säkerhet) öppnar inte bara för att låsningsmekanismen är trasig. Om en dörr har en deadbolt kopplad till låset, då kommer låsningen inte låta dig öppna dörren ändå. Och om det här tricket fungerar i en viss värld, så är det mycket troligt att låssmederna kommer att anpassa sig till den här tekniken och göra låser som hålls låsta efter att ha brutits.

 • svaret ges 04.07.2012 23:51
  18

  I allmänhet har ögonblickliga stavar inga oavsiktliga biverkningar. Bara för att en stavning handlar om en viss typ av skada, betyder det inte att den stavningen har någon effekt i samband med skadan som den gör, förutom skadan.

  Pathfinder-regler om att fånga eld anger att ett tecken måste vara "exponerade för brinnande olja, bål och icke-momentana magiska bränder" (betona min.)

  Därför kan stavar som Scorching Ray aldrig ställa in någonting i brand. Det handlar helt enkelt om brandskador. Det är också därför som Burning Hands specifikt säger att "brännbart material brinner om flammorna rör dem , "och anledningen till stavningen Spark .

  Frysningseffekter är något mer tvetydiga, eftersom det inte finns någon rad som anger effekterna av momentan magisk förkylning. Vi kan emellertid se på vissa andra kalla stavar, till exempel Freezing Sphere , som specifikt säger att det fryser vatten.

  Med tanke på allt detta är det faktumet att formuleringen av Ray of Frost på något sätt innebär ingen annan effekt än kall skada , och det enda faktum att det är en nollnivå stavning, skulle jag vilja härska att det som skrivet fryser inte något vatten.

  Det är naturligtvis ganska coolt, och om din DM är okej med det, gå till det!

      
  svaret ges 04.07.2012 23:56
  8

  Att ifrågasätta frågan om huruvida vattnet fryser, är jag skeptisk att tillsatsen av is kan öppna ett lås. Det skulle säkert blockera en nyckel från att införas. Med tillräcklig expansion kan det till och med krossa internerna nog för att hålla nyckeln från att fungera. Men jag kan bara inte se det expandera på ett sådant sätt att låset öppnar. Låset är inte ett lufttätt system. Den har ett nyckelhål. Skulle inte frysa vatten helt enkelt utvisas från nyckelhålet?

  Som GM kan du förmodligen övertyga mig om att du tillfälligt kan locka ett lås på det här sättet, men jag ser det inte öppna. Du måste fylla en Masterlock med vatten och lämna den i frysen för en kamp eller tre som ett bevis på konceptet.

  (Nu om du förseglade låset för att göra det lufttätt när vatten var inne och värmde det tills vattnet blev ånga, det kan öppna låset nog för att komma in i det och öppna sakerna.)

      
  svaret ges 05.07.2012 03:32
  7

  En fråga är huruvida en froststråle är tillräcklig för att frysa vattnet. Och det beror helt på hur GM tolkar stavningen.

  Då är det om låset verkligen kommer att bryta. Jag tror att det beror på låstypen. Vissa kan vara robusta (eller enkla) nog att de kan ta trycket.

  Då är det om låset bryts så att det kan öppnas, eller om det går sönder så att det inte kan låsas upp.

  DM-avgöranden runt.

      
  svaret ges 04.07.2012 23:00
  5

  Jag skulle ta det faktumet i perspektiv som magisk fungerar i en RPG-värld - båda sätt - och att människor är väl medvetna om det faktum.

  Så jag kunde inte föreställa mig att en magisk användare placerades i en prickcell utan seriös anti-magi som används. Det skulle vara som att ta en POW i en bur men låta honom ta sitt gevär och sprängämnen.

  Samma gäller för låser på t.ex. strongboxes eller herrgårdar. I vår värld vet en i X människor hur man bryter ett enkelt lås, så vi använder komplicerade låser för att hålla inbrottarna ute. Om en i X-folk känner till magi för att öppna ett lås, skulle folk uppfinna lås som inte är så lätta att bryta.

  Det finns fortfarande massor av låser runt det som gör med relativt enkla lås, i vår värld också - som dörren till privilegiet, trädgårdshallen eller din skrivbordslåda.

  Bottom line, i en värld med magi, skulle viktiga lås inte vara vardagliga. Med alla de saker som de andra påpekade beaktat (dvs. Frosts strål kan inte frysa vatten i första hand), skulle tanken om vatten + kall = kraft fungera i allmänhet , men inte på något viktigt. När allt kommer omkring är det inte låser att underhålla Tjuven och Rogue och Mage, de är där för att hålla dem ut .

  Redigera: Om jag var den dåliga killen och tog en magisk användares fånge utan ett sätt att sätta honom någonstans där ens hans magi inte skulle få ut honom ... gissa vad jag d gör du? Rätt, problem löst ...

      
  svaret ges 05.07.2012 09:52
  2

  Warlocks kunde bara baleful yttrande det på nivå ett, men splittring och knackar är både nivå 2 stavar.

  Om det var som bara en hobgoblin eller kobold konstruerad bur, vet du vilken typ av låga nivåer, fina fängelser som en dator skulle vara låst i, då kan du förmodligen frysa vattnet runt låset och krossa det med en morgonstjärna eller muskotblomma.

  Det skulle inte finnas någon anledning att inte bara attackera höljet själv, såvida det inte gjordes av stål eller något sådant. Alternativt ingen anledning till att du inte bara kunde spränga ut med brute force, kanske om dörren som höll dig in var en del av stiftelsen ....

  Så nej, ingen froststråle + skopa vatten skulle göra tricket, även om du frös vattnet och fick låset inuti (på något sätt) istället för bara nyckelhålet ..... varför har du gått igenom extraet ansträngning när du bara kan brute tvinga dörren själv?

      
  svaret ges 02.10.2013 08:46
  1

  Om du antar att du kan använda någon magisk effekt som snabbt frös vatten, var jag själv skeptisk över att fryst vatten skulle kunna utöva tillräckligt kraft för att bryta ett järn- eller stållås, men en del googling avslöjar att isen utövar någonstans mellan 1000 och 2000 atmosfärer . Detta verkar som en fantastisk mängd kraft, säkert nog för att bryta upp en låsningsmekanism. Men som andra påpekade är problemet att detta tryck strömmar till det minsta motståndets väg, så isen skulle expandera ut nyckelhålet och vad som helst annat sprickor och hål var i låset utan att utöva stor kraft på själva låset. Men även om du tillräckligt kan försegla låset för att helt rymma det expanderande iset, kan det inte bryta låset. Frysning av vatten expanderar ca 9% när det är fruset, så det kan bara sluta spricka metallet lite, istället för att det spränger öppet helt.

      
  svaret ges 01.08.2012 23:31
  -1

  Jag kommer att vara kortfattad. Låset, vattnet eller inte, behöver fortfarande en viss skada som ska brytas, hårdhet ingår. Kanske kan du lägga till lite skada (de använder ju en enda stavningsplats). Något som två froststrålar skulle vara trevligt. De får inte memorera en frost, men en mer mångsidig stavning, och det är deras belöning för att vara uppfinningsrik .)

  Second. Normalt bryter låsens kugghjul det betyder att det fastnar nu. FYI, till och med skott i nyckelhålet gör just detta. Låser dörren - mer -.

  I 4e, bara hantera skador som är lämpliga för singelstavningen. Jag vet att det inte uppmuntrar kreativitet men det är en bra sak att tro på mig. Du vill inte att smarta spelare kan övertyga dig om att de kan göra allt utan att ens använda reglerna, men inte så smarta får de aldrig någonting från spelet.

      
  svaret ges 02.08.2012 20:49