Vilket resedokument ska ett dubbel nationellt register när du bokar Helsingfors-St Petersburg-tåget?

12

Någon jag vet är en svensk-sydafrikansk medborgare, och har ett svenskt ID-kort och ett sydafrikanskt pass.

Han går på Allegro-tåget Helsingfors-St Petersburg (och tillbaka), och hans dokument är i kombination tillräckliga för denna resa (svenskar har fri rörlighet i Finland, medan sydafrikaner är viseringsfria för Ryssland under 90 dagar ).

Problemet är att när du bokar biljetten online måste du ange dokumentinformation som ska överföras till Rajavartiolaitos och FSB, och systemet låter dig bara sätta ett dokument per riktning . p>

Så är frågan: Om personen ska lägga dokumentet till finska eller ryska gränskontroll?

Skillar det sig i varje riktning?

Jag mailade och ringde VR (Finlands järnvägsoperatör), men de var helt bambulösa och okunnig om situationen, och därmed ingen hjälp (de sa "sätta i dokumentet som ska användas under resan")

E-postade också Rajavartiolaitos huvudkontor, på svenska följt av engelska, men har hittills inte fått ett svar. Skulle också skriva till FSB St Petersburg-divisionen, men min ryska är för fattig och jag tvivlar på att de kommer att svara på ett meddelande på engelska.

    
uppsättning Crazydre 17.05.2017 03:08

2 svar

12

Jag föreslår att du använder passet som skulle användas vid ankomsten, så för en väg till Sankt Petersburg kommer det att bli sydafrikanska, och för Helsingfors blir det svenska.

Det borde fungera bra, eftersom den mest intresserade sidan för att få ett passinformation är "accepterande" land.

    
svaret ges 17.05.2017 05:48
3

Informationen som lämnas till järnvägsoperatören kommer sannolikt endast att användas av myndigheterna för att kontrollera mot listor över oönskade / farliga / intressanta personer och INTE att avgöra om man har rätt att komma in i landet. Denna bestämning görs personligen, baserat på de presenterade dokumenten.

Så tekniskt sett spelar det ingen roll vilken uppsättning detaljer som anges. Med tanke på att jag skulle förvänta mig mer krångel från ryska gränsvakter än från finska, skulle jag sätta in SA-passinformationen i båda riktningarna och sedan bara visa det svenska idén när jag kom till Finland.

    
svaret ges 17.05.2017 16:13