Var Yoda helt sane på Dagobah?

189

Vårt (och Luke) ursprungliga intryck av Yoda är inte alls smickrande. Han ser ut som en galen hungrig grön sak som tyvärr har förmågan att prata. Yoda gräver genom Luke s saker, äter Luke's mat och, besatt av den fantastiska lilla ficklampan, slutar att stjäla den. (Han går till och med för att kämpa med Artoo över det.)

Så var Yoda långsamt förlorad under alla år som en eremit?

Kanske går det från att kämpa strider och samtalar med andra på daglig basis för att leva i total isolering utan att någon ska prata med, skulle kunna spela en roll i det? Eller kan Yoda ha blivit faking av hans uppenbara vansinnan av någon anledning? (Om så är fallet, vad är orsaken till?)

    
uppsättning Peter Cassetta 21.10.2011 16:16

9 svar

174

Han var:

 • Att vara den nutty gamla, ofarliga saken, så Luke skulle inte veta vem han var.
  Se obfuscating dumhet .
  Skälen var:

  • Han ville inte lära Luke (var försiktig med en annan Skywalker Reversal) på grund av att Lukas hade liknande problem för Anakin (började för sent, felaktiga personligheter, Skywalker Curse och överdriven Midichloranräkning, vilket betyder att nackdelen av Luke som faller till Dark Side var så mycket högre).

  • Han visste inte om han kunde riskera informationen att han var Yoda Jedi-mästaren för att falla i Lukas händer än.

  • Luke vet inte vem han hjälpte honom att testa Luke genom att observera Luke i "naturligt" tillstånd (t ex INTE Luke-talet som pratar med Jedi Master).

 • Dessutom betonade detta beteende Luke (till exempel skulle han reagera med våld för att stjäla ficklampa eller mat? Hur skulle han reagera på att ha sitt tålamod testat genom att se denna nutcase när han är i rush för att hitta Jedi Master?).

  Detta är inte bara en logisk spekulation, men bekräftas i C-Canon:

  Yoda had also given Luke a hard time at that encounter. It had been a test of Luke's patience and of his treatment of strangers. And Luke had flunked it. Rather miserably. (Dark Force Rising, Timothy Zahn)

 • Det är också en vanlig arketyp / trope för en Quirky Weird Wise Wizard Mentor för att uppträda på konstigt sätt. Något som omfattas av Old Master men jag är för rädd för att tvtropes ska gräva efter mer specifika trope namn.

      
  svaret ges 21.10.2011 16:28
  56

  Yoda var avsiktligt så irriterande som möjligt, för att testa Lukas tålamod. Tålamod är nyckeln till alla aspekter av kraftens "lätta sida" Jedi utbildad som ungar och / eller padawans i år, till och med årtionden, att bli en Jedi Knight. Mörkvägen är lätt och snabb, och de är kraftfulla lockar. Yoda behövde vara säker på att Luke inte skulle följa i sin fars fotspår.

  Luke var otålig, och han förlorade sin hand på grund av det, men under Lukes träning tog Yoda extra försiktighet att hammar in i honom vad konsekvenserna av att börja ner Dark Trails skulle vara, och så Luke kunde göra rätt beslut trots sina ganska impulsiva drag för att placera sig i frestelsens väg.

      
  svaret ges 21.10.2011 16:49
  19

  Det verkade mig att han gjorde två saker, hade kul att spela dåren och utvärderade Lukas upplevelse. Yoda ansåg Anakins svik som personligt misslyckande för hans misslyckande att förutse och förhindra förstörelsen av ordern. Att träna på en annan Skywalker skulle inte ha blivit lätt gjort.

  För att vara ensam är du aldrig ensam när du har kraften. Medan det kanske låter hörn, kom ihåg att genom kraften kunde Yoda ansluta sig till andra levande varelser på en nivå som vi inte förstår. För att inte tala om att kommunicera med Quijon och Obi Wan.

      
  svaret ges 21.10.2011 16:26
  17

  Cabin feber och illvillighet åt sidan, Yoda var limning Luke upp. Han ville se om Luke skulle döma en bok genom dess omslag och hur snabbt Luke skulle bli irriterad.

  Lägg märke till att Yoda omedelbart släpper fasaden så snart Luke vet vem den irriterande lilla killen i muren är (faktiskt stunder före).

                               
      
  svaret ges 13.05.2016 14:10
  2

  Har någon tagit hänsyn till förlusten av flera hundra Jedi? I ROTS, när Mace och några andra Jedi dö faller han till marken som håller huvudet. Med de andra hundra sedan dör snart efter och under de närmaste åren är det möjligt att det var psykiskt traumatiskt för Yoda. Därför antog han "vansinne" i den ursprungliga trilogin.

      
  svaret ges 06.12.2016 23:02
  0

  I de tre sista episoderna av The Clone Wars animerade serie kan du bevittna denna omvandling som äger rum. Anledningen är inte uttryckligen angiven men verkar vara relaterad till effekterna på Yoda från att kontaktas av Qui-Gonn och de efterföljande händelserna.

      
  svaret ges 13.05.2016 13:59
  -1

  Yoda var faking för att vara irriterande och galen eftersom han testade ser tålamod och att se om utseende är klart för jedi-träning. Om du kommer ihåg i den plats där yoda och luke finns i yodas hus började yoda prata med obi wan och sa att luke inte är redo att träna.

      
  svaret ges 29.10.2015 08:08
  -1

  Bor på en träskplan i 20 år med begränsad om någon kontakt med andra kända arter har antagit Yoda en liten bit av hushållsfeber.

  Mischievousness är förmodligen hur han klarar av den extrema ensamhet och tristess som hans omgivningar orsakat.

      
  svaret ges 13.05.2016 13:42
  -2

  Jo, Yoda är (naturligtvis) en fantasi av fantasi. Det här är första gången han dyker upp i denna samling historier och jag tror att detta inte var någon "handling" på denna teckendel för att dupe eller testa Luke. Det här är det sätt som Yoda var tänkt att bli porträtt och blev först senare förfinat till en stor ledare för Jedi för att fylla sin roll i tidigare episoder. Det är en stor fel som vi Star Wars-fans strävar efter att rätta till genom att uppfinna dessa flera teorier. Dessa teorier som vi samlar är fantastiskt kreativa och jag ska gärna läsa och begrunda dem, men låt oss vara allvarliga här. Yodas karaktär, om ett verkligt levande varande, skulle anses vara bäst i allvarligt bipolärt, och troligtvis skulle han vara psykotisk / eller i grip av en multipel personlighetsstörning. Var snäll mot mig i dina svar. Jag ÄLSKAR SW ... även de sista 3 filmerna och tecknet (tecknen). Min fru gör roligt med mig och mina kompisar när vi nördar på SW. Jag tror verkligen att när Yoda skapades skulle det vara en mycket mer eremit som individ med inga sociala nådder. Jag tror inte att Lucas förutsåg att han någonsin var ledande medlem av Jedi High Council eller schmoozing med dignitaries när han förhandlade fram politiken för miljoner på miljontals känsliga varelser. Detta höga rådet Yoda skulle ALDRI rifla genom någons tillhörigheter och konsumera sina mat / stjäla prydnadar och sedan ha fistkärl med en droid över den. INTE logiskt för någon som är så i linje med kraften. Så med det (och många andra onoterade punkter) i åtanke står jag med min ovannämnda förutsättning att det bara är dålig karaktärsutveckling eller karaktärsplanering. Kanske borde han ha haft Yoda lider av någon typ av hjärnskada som inte var korrekt diagnostiserad eller behandlad ..... det jag kunde tro skulle få honom att agera på det sätt han gör när han möter Luke i träsken. Fan, det är en ganska bra idé! Bara tänkt på det när jag skrev. Kanske kan någon typ av virusinfektion / mekanisk skada som skadade hans hjärna eller neuralkemi bli arbetad i en historia. Låter som en stor fanfiction-kortberättelse.

      
  svaret ges 29.09.2015 12:58