Vilken novell har en man fast i ett rum med böcker som dokumenterar alla sina framtida handlingar?

38

Jag letar efter en sci-fi-kortberättelse som jag läste för länge sedan, men jag är inte säker exakt när. Det måste vara minst 8 år, men jag tror att det är mycket äldre än det. Dess tema är fri vilja vs determinism.

Historien ser en man som vaknar upp i ett låst rum, utan att minnas hur han kom dit. Måltider ges till honom, men han ser aldrig en annan person (jag tror att de kom genom en slits i väggen eller när han sov). Rummet är fullt möblerat.

Den intressanta delen av rummet är att det finns en vägg med en jätte bokhylla på den. Det finns stora bundna volymer på hyllorna. När man öppnar en volym upptäcker mannen att allt han gör är detaljerat i böckerna med en tidsstämpel på sidan. Så när han öppnar till en slumpmässig sida för första gången säger sidan att han öppnade boken till X-sidan och började läsa.

Han blir frustrerad med böckerna och försöker "slå" dem genom att göra slumpmässiga åtgärder. Han roterar klockan på klockan till en slumpmässig tid, öppnar en bok och upptäcker att boken redan hade noterat den tid som han ställde klockan till. Han tårar upp en av volymerna i frustration. Nästa gång han vaknar, finns det en ny volym i stället för den gamla upprevna. Så småningom bestämmer han sig för att inte styras av böckerna och beslutar att inte öppna dem längre. Han öppnar en bok för sista gången, ser bara den tiden överst på sidan och återställer klockan till rätt tid enligt boken.

Vet någon vad denna novell har titeln eller vem skrev den? Jag har försökt att Google så många gånger, men det finns alltför många sci-fi korta historier om fri vilja v. Determinism.

EDIT: Bara en anteckning om vad jag gjorde för att undersöka denna fråga. Jag har gjort många Google-sökningar angående de många delarna i den historia jag kan komma ihåg. Jag har också mailat alla mina sci-fi-fans med en beskrivning av berättelsen för att se om de har någon idé. Jag har börjat bara titta upp listor över kända och klassiska sci-fi-kortberättelser från alla författare och läser beskrivningarna, men det finns så många där ute som jag inte vet min chans att lyckas på detta sätt.

    
uppsättning Eldergias 12.06.2012 16:37

2 svar

18

En vän av mig kunde hitta berättelsen!

Bara om någon annan var intresserad, och för framtida personer som letar efter den här historien, är det:

"strongll mig inte hur historien slutar" av Thomas D. Davis, i en bok som heter "Filosofi: En introduktion genom fiktion, diskussioner och läsningar".

    
svaret ges 16.06.2012 03:44
19

Berättelsen är "Snälla berätta inte för mig hur Story Ends ' av Thomas D. Davis.

Du kan läsa hela versionen online på länken ovan.

    
svaret ges 09.07.2014 11:48