How att noggrant klippa plywood med unpowered handverktyg?

6

Som nybörjare i träbearbetning vill jag bygga en enkel låda från plywood. Kanterna kommer helt enkelt att limas i skarvar, vilket innebär att de måste vara raka och smidiga. När jag använder en handsåg kan jag inte helt få det att gå längs linjen och det kan hälla av lite. Jag kan kompensera genom att såga lite längre bort från linjen men att slipa ner överskottet verkar ta längre tid, det verkar rimligt.

Med tanke på att de snittlinjer jag ritade är korrekta, vad är det bästa sättet att noggrant klippa en rektangel eller en kvadrat från ett plywoodark med unpowered handverktyg? Finns det andra verktyg jag behöver utöver en såg och ett slipblock?

Redigera:

För att klippa plywood jobbar jag med en dubbelsidig japansk dragsåg. Liknande följande bild.

För korta längder kan jag göra rätt noggranna raka snitt. Problemet uppstår när jag vill göra en 50 cm-100 cm rak skärning. Jag har mycket tålamod så snabbhet är inte ett problem. Främst frågar jag hur människor gjorde den här typen av arbete innan de hade verktyg. Använder jag fel såg? Ska jag använda guider? Ska sågen bara användas för att komma nära och en träbenben används för att avlägsna det lilla överskottet?

    
uppsättning cspirou 27.03.2015 12:13

12 svar

11

Först måste du vara medveten om några viktiga punkter.

 • Förr i tiden tidigare var el- och elverktyg hantverkare att bygga fantastiska saker ur trä med handverktyg ensam.

 • Träbearbetning, som liknar alla andra hantverk, tar tålamod och övning.

 • Plywoodmaterial som du föreslår att arbeta med är en modern sak som uppfunnits i elverktygets ålder.

 • Så du borde kunna nå dina mål med handverktyg om du tar dig tid och jobbar noggrant. Om du finner något steg i processen går det inte helt rätt, sakta ner och träna tills du fullbordar färdigheten för den processen.

  Du borde kunna klippa plywood med en bra skarp handsaw. Kryssfiner är en utmaning, men eftersom du samtidigt korsar några av träskikten och rippar andra. Handsågar optimeras typiskt som en korsskärning (över kornet) eller en soptrad (med korn) såg.

  För att få de bästa släta skärningarna på plywood kommer de flesta att finna att en kraftsåg utrustad med ett karbidtippat blad gör det bästa jobbet. Detta kan vara en bärbar cirkelsåg om du mäter och ställer in en rak kantguide för att köra sågbasen mot dig kan sluta med mycket bra nedskärningar.

  Nackdelen av handskärningsplywood är att du alltid kommer att sluta med en ganska grovkanten. Slipning för att få det smidigt kan göras men slipning har sina problem eftersom du kan sluta med en ojämn kant som kan avrundas. Ett handplan kan vara ett bättre val, men plywood är också ett utmanande material för handplanet och det är lätt att få kantsplintering vid planering av plywood på detta sätt.

      
  svaret ges 27.03.2015 12:56
  7

  Skärning grunare (med handtaget närmare arbetet) uppmuntrar sågen att skära en rak linje. Klippning brantare (med handtaget högt upp) ger dig mer manövrerbarhet.

  Börja klippet var försiktig så att bladet stämmer överens med klippet. När du skär djupare, sänk handtaget till ca 30 grader. Bladet vill fortsätta klippa i samma raka linje som du har gjort hittills. Om du börjar gå från linjen, böjer sågen till ena sidan (något!), Så att skäret börjar röra sig i den riktningen.

  Om du har lite skrapkryssare rekommenderar jag att du gör några provklipp för att se hur det känns att skära rakt och hur böjning påverkar det.

      
  svaret ges 27.03.2015 15:21
  5

  Jag har aldrig använt en såg av japansk stil, men har alltid funnit det lättare att hålla en lång klippning rakt med en tånsågs styva blad än med snickarsåg. Hålls i ganska grunt vinkel, en tennsåg kan göra en obestämd lång skärning i material upp till ca 12 mm tjockt.

  Avsluta sedan med ett jackplan med ett mycket skarpt bladsett grunt.

      
  svaret ges 27.03.2015 17:25
  3

  Jag har funnit att ju styvare sågklingan är desto mer exakt är den vid långa tryck- / dragklipp. Du får förmodligen mycket böjning när du trycker sågen tillbaka i plywoodet. Min tvåsidiga såg är lite spetsig och så fann jag att följande process verkligen hjälper.

 • Klipp bara på draget
 • Skjut tillbaka bladet, skär inte.
 • Klipp igen på draget
 • Det är långsamt och kräver tålamod, men det är handverktyget att leva i det ögonblicket istället för att använda elverktyg.

  Det sista jag kommer att säga är att plywood kan kasta tänderna på ett blad mycket snabbt på grund av limet. Så tryck inte för hårt, låt bladet klippa så mycket som det vill.

      
  svaret ges 27.03.2015 14:10
  3

  Jag har en stor t-kvadrat som är utformad för att göra gipsskivor, men det är bra för många andra saker. Jag tror att långsidan är ungefär 4-5 fot lång. Använd det som en guide. Det är bra inte bara för skärning, men för layout också.

  Något som detta

      
  svaret ges 27.03.2015 14:22
  3

  Japanska sågar som dina har ofta mycket tunna blad som inte är mycket styva. Därför svarar de inte bra på vridmomentet som krävs för att rätta ett snitt som kommer att vilse. Att använda en mer stel såg skulle vara bättre för raka nedskärningar.

  En annan idé: i vissa japanska sågar är tänderna endast utrustade med ena sidan. Du kan använda en av dessa med en metallguide, som andra har nämnt, och förmodligen skulle det inte skada tänderna. Det här är inte riktigt vad dessa sågar utformades för, men jag tror att det skulle fungera.

      
  svaret ges 28.03.2015 06:15
  3

  Traditionellt är dimensionering av trä noggrant med handverktyg ett steg i flera steg. Först såg du; då planerar du. För att göra en rak kant längs spannmålet brukar du använda ett jointerplan eller ett jackplan som är inställt på en jointer (för att få en relativt fin klippning). För att göra en rak kant på ändkornet brukar du använda en "skjutbräda" för att hålla en jack eller mellansplatta fyrkantig i brädet.

  Om du övar så mycket och använder en lämplig såg för uppgiften, kan du hålla planningen ganska minimal, så sågar är viktigt. Men en bra handsågklinga över en flera fotskärning kan få dig en tolerans som 1/16 "eller så, så tar planet det ner till tusentals om du vill.

  Problemet med plywood är att det är svårt att planera det eftersom kornet går i flera riktningar och limet kan matta kanterna snabbt. Du kanske kan göra det, men kanske vill lära dig att planera fyrplanen 4-kvadrat på massivt trä först.

  Kryssfiner tenderar också att splinter både när de är sågade och när de är plana.

  Det finns ett användbart koncept "grovt, medium, bra" som Christopher Schwarz förklarar i en video med det namnet, som händer upprepade gånger med handverktyg. många operationer är flera steg med grov dimensionering (med hjälp av ett verktyg som är snabb men grov tolerans) följt av finjustering (med hjälp av ett verktyg som är långsammare men mer exakt). Så här kan handverktygen vara både något effektivt och noggrant, genom att ha separata steg för att ta bort det mesta av materialet och sedan för raffinering.

      
  svaret ges 27.03.2017 05:06
  2

  Jig din såg till inlämning. Använd (två) kända raka kanter av tillgängligt material för att begränsa din såg. Se den här videon på YouTube för metoden:

  länk

      
  svaret ges 20.04.2018 06:51
  1

  best way to accurately cut a rectangle or square from a plywood sheet with underpowered hand tools

  Jag skulle säga att det bästa sättet är att använda elverktyg. Vid det minsta minimala använd en guide - klämma 2 raka brädor på vardera sidan av skäret med en lucka som är tillräckligt bred för sågen. Aluminiumvinkel fungerar bra - det är rakt, tillräckligt hårt att sågen inte kommer att vandra in i den, mjukt nog för att inte förstöra din såg.

  Plywood är en modern produkt, kornet växlar 90 grader mellan lager och det innehåller mycket lim. Medan handsågar kan producera raka snitt (och faktiskt har producerat utmärkta resultat i århundraden), gör de inte så bra när materialet inte är enhetligt. Träet som vi hade under Louis XIVs dagar var gammalt tillväxtvirke noggrant utvalt för sina bästa egenskaper, de snyggare grejerna gick in i ladan eller eldstaden.

  En cirkelsåg med en guide och / eller ett par klämmor (eller bara en del övningar) fungerar väldigt bra på plywood, och är lättillgänglig för mindre än 100 dollar.

  Om du verkligen vill fortsätta det gammaldags sättet måste du helt anamma det gammaldags sättet, och det innebär inte att använda material som är konstruerat i elverktygets ålder. Eller anta en hybridprocess - Jag antar att du använder plywood eftersom det är mycket billigare än stora plåtar av valda, ugns-torkade kvartsågad skål i rött ek, så använd bordsågen för raka skär och handverktyg för allting annan. Du kommer att spendera mindre på sågar på det här sättet, eftersom limet i plywoodet är lite grovt på ett vanligt stålblad - det är därför hårdmetallsågblad är så populära.

      
  svaret ges 27.03.2015 12:55
  1

  Jag föreslår att du får vinklade metall-L-parenteser. Kläm dessa på båda sidor av din snittlinje så att sågbladet passar mellan dem.

  Detta kommer att hålla skäret till en snäv linje. Ju närmare klämmorna stäver skälet, men också det mer slitage på sågen, potentiellt.

  Förlängning av klämmorna kommer att tillåta mer avvikelse i din snitt (hantera det med planering och slipning) men ha mindre slit på din såg.

      
  svaret ges 27.03.2015 17:45
  1

  Använder du fel såg? Ja. Jag har ingen aning vad din är för; avverkning av träd? Efter att ha övat med det, bör dessa vara en cinch:

  Snickare Cross Cut Handsåg:

      
  svaret ges 28.03.2015 05:36
  0

  Jag använde ett skarpt blad som en exklusiv kniv (det var faktiskt en spånskärning) som fungerade som en charm. Inte säker på hur tjock din plywood var, men min var bara 1/2 cm tjock så det tog ingen tid alls och gav mig en bra, ren detaljerad kant.

      
  svaret ges 23.06.2016 14:18