Alter Fate Point Economy för att ge fler Fate Points för GM

4

Reglerhack

Jag tänker på tinkering med en av Fate Core-reglerna så att GM får Fate Points istället för att de försvinner i etern efter att en spelare spenderar dem.

 • Spelarna börjar med (åtminstone) deras Uppdatering i Fate Points i början av en session.
 • GM börjar en session med antalet spelare i Fate Points +1.
 • GM uppdaterar inte i början av varje scen enligt Fate Core-reglerna. Istället behåller GM sitt antal Fate Points under hela sessionen och Uppdateras som ovan och kan tänkbart hålla fast på Fate Points mellan sessioner som spelare kan.
 • Spelare får Fate Points från en obegränsad pool när GM Compels.
 • GM mottar alla Fate Points spenderas av spelare av någon anledning (inte bara NPC Compels), men bara i slutet av scenen
 • När GM tillbringar en ödepunkt, lämnar den spelet och därigenom undviker en ständigt växande ekonomi.
 • Vilka effekter kommer detta att ha på Fate Point-ekonomin och spelarbeteendet? Problemet som jag försöker lösa löper ut ur Fate Points för NPC. Jag förutser att spelare kommer att vara mer ovilliga att spendera Fate Points, något jag vill undvika. Med tanke på mitt mål att öka antalet Fate Points tillgängliga för NPC, kommer min lösning att fungera? Finns det en bättre lösning? Något från ett befintligt ödetillskott skulle vara fantastiskt.

  Tanken för denna ändring kom ursprungligen från Ryan Macklins blogg , även om det ändrats för att undvika en stängd ekonomi. I bloggen föreslår Ryan Macklin att inga Fate Points anger eller lämnar spelet, och när en spelare tillbringar en Fate Point, går det till GM. Ryan verkar bara vara kasta idéer runt och har inte testat sitt förslag.

  RE: Chip Hungriness

  • Håller sig i storskaliga strider när det inte verkar vara logiskt att avsluta scenen
  • Händer på grund av NPC: er som har Fate Point-drivna stunts (stavar) som äter upp alla ödespetsar för alla andra NPC: er.
  • Uppträder eftersom spelare inte känner sig bemyndigade att, eller glömmer att tvinga NPC: er.

  Alternativa lösningar

  Istället för att hacka systemet har jag bestämt mig för att implementera följande lösningar:

  • Bryta upp långvariga strider i mindre mini-strider, var och en är sin egen scen. Att göra det utan att vara billigt är en utmaning, så jag behöver ytterligare lösningar.
  • Ge stora bads och några löjtnantar Fate Points of their own så att de slutar att äta upp från den allmänna poolen.
  • Ge varje spelare 1 Red Fate Point-chip som endast är användbart för NPC Compels. Detta bör bidra till att främja Fate Point-utgifterna på NPC Compels.
  uppsättning Doctor Kill 31.01.2018 21:32

  2 svar

  6

  Du behöver inte ändra (redan rättvis och balanserad) kärnmekanik för att få fler Fate-poäng som GM: Det finns befintliga mekanik som du kan använda för att få fler av dem till "normala sätt".

  Vägen 1: Som spelare, får du ödemarkspoäng för att ingå i konflikter (Fate Core-sidan 167).

  Vägen 2: Till skillnad från spelare får du ödepoäng i början av varje scen (Fate Core-sidan 82). Var inte artificiell om det, men att passa mer tydliga scener i en session kan hjälpa GM känna mindre svält för poäng samt ge spelare mer framsteg genom scenariot. En session med bara ett par riktigt långa scener är inte alltför spännande och känns draggigt.

  Vägen 3: Det här är den mest kreativa och helt legit: Liksom spelare kan du acceptera Compels. Det finns inget alls i Fate Core sidorna 71 till 75, eller någon annanstans, som skulle utesluta det.

  Det här är i praktiken lite ovanligt, men du kan visa dina spelare att en sak de kan använda sina ödespetsar för att erbjuda kompisar till dina NPCs. (Fate Core sida 71) Detta är solid guld: Ja, om de kommer i vana men då skulle en dag föreslå en rimlig kompromiss som du ändå verkligen verkligen inte vill acceptera, kan du em> köp ut ur kompensationen genom att spendera en poäng. Men om en spelare är avfyrade för att vilja tillbringa en av sina Fate-poäng för att tvinga sina NPC-spelare, är det spektakulärt bra Ödespelet, och enligt min mening bör allting göras för att hedra denna typ av spelarinsats. Var noga med att följa bokens råd om förhandlingar (sidofält längst upp på Fate Core sidan 74).

  Skandalösa förslag blir tappade, inte inköpta (se samma sidofält på sidan 74). Om du upptäcker att du inte kan säga Ja, eftersom de kompromisser de föreslår är bara orimliga och orättvisa, se till att spelarna förstår att du inte låter dem mjölka dig för Fate-poäng genom att låta dem föreslå upprörande tvingande som de känner dig " Jag kommer aldrig att acceptera.

  Glöm inte de Retroactive Compels (längst ner på sidan 74): Om något händer med din NPC i spel som personerna vid bordet överensstämmer uppfyller kriterierna för en tvinga, bör du få en ödepunkt från GM: s obegränsade pool ( se sidan 82) för tvingande. Eftersom en spelare inte föreslog det, borde det inte kosta en av dem en poäng.

  Okej, det finns en hel del nyans på väg 3, men det är rätt i hjärtat av vad som gör ödet roligt, det som gör Fate-arbetet, och vad som gör det som kallas "Fate Point-ekonomin" flödet.

  Och detta leder mig till min reaktion på din övergripande fråga: Jag får det "Problemet som jag försöker lösa löper ut ur Fate Points för NPC." Jag får också det du vill för att undvika att spelarna är ovilliga att spendera sina egna ödepunkter. Så, gör det bra och säkert att de är belönade bra för att göra det! Visa dem hur mycket mer fantastiskt att spendera en ödepunkt kan vara, än "Jag lägger till +2 i den rollen."

  Mina favoritanvändningar av Fate-poäng är de som verkligen omdirigerar historien. Att använda dem att åberopa så att man kan vinna istället för att förlora en roll ligger på den tråkiga änden av spektrumet av möjligheter. Å andra sidan, med hjälp av dem för att få privilegiet att lägga till drama och vändningar till berättelsen är solid guld öde.

  Jag är bekant med Ryan Macklins blogginlägg, och jag har inte heller spelat upp sin idé, men jag känner inte att det skulle vara för stort. Jag känner inte som att minskningen av GM-uppdateringar utgör de extra poäng som GM skulle få genom att ta dem från spelarna. Om en GM har mycket fler Fate-poäng än spelarna gör, blir spelarna inte så fantastiska - och det är kritiskt för framgångsrik öde (Fate Core-sidan 4).

  Jag känner att det finns sätt inom Fate Core själv att lösa problemet du upplever ("inte tillräckligt med GM-ödepunkter") utan att ändra reglerna. Jag hoppas att jag har visat hur man kan använda de regler vi redan har, bättre. Varje sätt som jag har föreslagit ökar spelarens awesomeness långt långt mer än att bara ta sin poäng när de behöver en +2 gör.

  (Jag tar bara en vild gissning om att köpa + 2-tal och eventuellt neka Compels är de viktigaste sakerna dina spelare spenderar de flesta av deras ödepoäng på. Jag kunde ha fel, men situationen här låter mig som helheten bord, båda sidor av det, är inte särskilt erfarna på de mer berättande körningarna av Fate-poäng. Min favorit användning av en ödepunkt, och min favoritregel i hela Fate Core-boken, är på sidan 13: "Deklarera en Story Detail ".)

      
  svaret ges 01.02.2018 02:07
  1

  Tänk på en ödepunktsreserv.

  Atomic Robo introducerade reservkonceptet, vilket är en flytande pool av Fate Points GM har, och i början av en scen kan de ta ut något för att lägga till sin budget. Poäng läggs till reserven på ett av tre sätt:

  • istället för extra stunts som minskar PC-uppdatering, ger de GM en startreserv.
  • När NPC: er får Fate Points, genom att PC spenderar direkt på dem eller genom konsekvenser och medgivande, går alla punkter i reserven.
  • När datorerna upptäcker gale saker eller ansluter sig till organisationer för att låna galena saker, på en "permanent fördel till slutet av sessionen", i stället för "Skapa en fördel medan den varar", basera dem som ett bunt av stunts minus nackdelar och lägga till netto stuntvärdet till reserven. Det kan eller inte är tillämpligt på din kampanj.

  Så nettoeffekten är att du åtminstone har en pool som blir större när dina datorer blir mer kapabla, så att du nästan kan betala till vilje genom att dra sig tillbaka i tidigare slagsmål och sedan betala ut för stora scener.

      
  svaret ges 02.02.2018 02:48