Om ett varelse är i gasform och det började regna, vad skulle det hända med den varelsen?

12

Om en spelare kasta stavningsformen på en varelse och, medan varelsen var i den formen, började den regna, vad skulle hända med varelsen?

    
uppsättning Voj Lmef Dos Mil Nueve 22.04.2015 23:43

3 svar

25

D & D 5e är bara inte den här simuleringsenheten

Frågan kan inte besvaras av de publicerade D & D-reglerna, eftersom spelet inte är avsett att simulera sådana interaktioner på något sätt "realistiskt". Avsikten med gasformen är att ge olika fördelar med rörelse och skydd för användaren, och även om det finns begränsningar är det inte avsett att vara oavsiktligt dödligt. Väder i D & D används ofta för att ge atmosfär, och det lilla utrymme som ges till mekaniska detaljer i DMG täcker inte denna typ av hypotetisk situation.

gasform

Stavningsbeskrivningen ger alla fördelar och begränsningar som uttrycks av reglerna, och det säger ingenting om regn. Även om beskrivningen säger:

The target can pass through small holes, narrow openings, and even mere cracks , though it treats liquids as solid surfaces,

Avsikten med detta är att tillåta mottagaren att flytta som en gas, vilket ger vissa fördelar, men stoppas av fasta vätskor, som ytor av floder, sjöar, sjöar etc.

Regn i D & D

Som DM använder jag väder främst för att ge atmosfär, och detta tillvägagångssätt stöds av några råd till DM: er i Starter Set:

Describe the party's overland travels as vividly as you like, but keep the story moving. "You walk for several miles and encounter nothing of interest" is far less evocative and memorable than, "A light rain dampens the rolling plains as you travel north. Around midday, you break for lunch under a lonely tree. There, the rogue finds a small rock that looks like a grinning face, but otherwise you see nothing out of the ordinary." (Lost Mine of Phandelver, 27)

Naturligtvis har det faktum att DM har beskrivit det lättregnande kan, enligt DM: s bedömning, några mekaniska konsekvenser (t ex väggarna är hala och så är DC högre för att klättra dem). Men den enda allmänt tillämpliga mekaniska informationen om regn som jag känner till finns i DMG, sid. 110:

HEAVY PRECIPITATION: Everything within an area of heavy rain or heavy snowfall is lightly obscured, and creatures in the area have disadvantage on Wisdom (Perception) checks that rely on sight. Heavy rain also extinguishes open flames and imposes disadvantage on Wisdom (Perception) checks that rely on hearing.

Observera att det här endast beskriver ett extremt väderförhållande ( tungt regn, inget regn) och i vilket fall som helst inte nämns magiska effekter som gasform.

    
svaret ges 23.04.2015 00:46
12

Den gasformiga formuleringen säger att en drabbad varelse behandlar vätskor som en solid yta, men regn är inte en yta. Om man tittar på frågan om vätskedynamiken skulle jag kunna föreställa mig att regndroppar skulle passera direkt genom stavens mål och den gasformiga varelsen skulle samlas i deras kölvatten. Ur ett rollspelsperspektiv skulle det troligtvis kittla.

    
svaret ges 23.04.2015 00:43
7

I 5e finns det ingen delning mellan smaktext och reglertext.

I beskrivningen av gasformen får vi veta att vätskor behandlas som fasta ytor av någon i gasform.

Detta kan läsas på några sätt. Ett intressant sätt att läsa det är att regn skulle behandlas som en slags hagelsten - dropparna skulle studsa av varelsen (som om vätskans yta av varje regnfall var en solid yta).

En annan läsning skulle vara att vätskedropparna inte skulle sänkas av gasformen alls (eftersom formen inte är väldigt fast), men den skulle "riva" genom gasformen. Detta kan tolkas som att skada. Jag skulle råda emot det: förmågan att strömma genom sprickor / små hål och motstånd mot icke-magisk skada innebär att det är "sammanhängande" inte så viktigt för den gasformade varelsen.

En blandning av de två verkar också rimligt. Låt vattnet gå igenom gasformen varelsen, men behandla det som om det var hagel. Så en brådskande downpour kan skada så mycket skada som en hagel storm skulle till en normal varelse (halveras på grund av motstånd), vilket ärligt är inte så mycket skada. När regnet skulle bli intensivt nog för att hantera "verklig" skada, skulle vinden vara mer oroande (både för gasforms varelser och icke-gasformiga varelser).

    
svaret ges 23.04.2015 04:26